Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Domácí uzené

0.0
Domácí uzené

Potřebné ingredience

Maso - my jsme zkoušeli bůček a krkovicu a nejvíc nám chutnal bůček. teď budeme zkoušet i koleno, Kousky masa aspoň 1-1,5 velké. menší by se mohly vysušit, sůl - 2dkg na 1 kg masa česnek podle chuti - my dáváme zhruba jednu palicu na jeden cca 1,5 kilový kousek masa, voda, dostatečně velká nádoba, alobal nebo poklička nějaká věc na zatížení - my dáváme bílý talíř který zatížíme vydrhnutým a vyvařeným kamenem

Postup přípravy

Česnek očistím, prolisuju a smíchám se solí. Udělám z toho takovou pastu.
Tuto pastu vmasíruju do omytého a osušeného masa.
Naskládám do kastrolu, zadělám pokličkou nebo alobalem a nechám 5-7 dnů v chladu. Neleknout se - česnek na mase zezelená nebo má tyrkysovou barvu.
Po 5-7 dnech si svařím dostatek vody a nechám vychladnout. Vodou zaliju maso a zároveň ho nazvednu ode dna aby se voda dostala všude. Maso musí být celé ponořené a nesmí nic čouhat. . Na maso dám talíř který zatížím kamenem. Nádobu zase vrátím do chladna.
Denně maso kontrolovat. Pokud by se udělal šlem tak okamžitě maso vytáhnout, omýt a znova naložit do vody. Má se to nechat naležený ve vodě min. 10 dnů. My, jelikož většinou máme málo času tak nechávám cca 6 dnů a stačí to.
Než půjde maso do udírny tak ho jemně omyju a osuším. udíme cca 10-12 hodin
Udírnu pořádně roztopit asi na 90 stupňů, vložit maso a to udit na těch 90stupńů asi 20 minut.
Pak udit na cca 80-85 stupňů.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie