(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Polévka z červené čočky
Potřebné ingredience
červená čočka loupaná půlená ( Interspar, Billa... prodejny se zdravou výživou ),
koriandr celý ( může být i mletý ),
drcený kmín,
olivový olej,
trocha nadrobno pokrájené cibule,
špetička soli,
.... to je základ
dále lze přidat i kořenovou zeleninu, zelené bylinky dle chuti a fantazie.
Postup přípravy
Cibulku pokrájet na jemno, stačí tak 1/4 cibule. Já požívám raději šalotku, je pro jemnější.
Tu dám na 1lžíci olivového oleje lehce zesklovatět.
V hmoždíři si rozdrtím 1-2lžičky koriandru a přidám k cibulce. Lehce orestuji.
Přidám čočku 3-4lžíce. Lehce osolím a okmínuji. A opět restuji.
Pokud se čočka přichytává, lze přidat trochu oleje.
Čočku restuji dokud neztratí červenou barvu a není do oranžova, tak 2-3minutky.
Potom zaleji vodou ev. vývarem, je-li k dispozici.
Takto stačí při mírné teplotě vařit asi deset minut, než čočka změkne, a polévka je hotová.
Někdy přidávám nastrouhanou nebo nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel...)
a na závěr přidám bylinky, podle toho co mám v mrazáku ( kudrnku, koriandr nať...)
Tip: pokud nemáte hmoždíř, nasypte koriandr do igelitového sáčku a rozdrťte ho na prkénku paličkou na maso.
Koriandr a kmín podporují lepší trávení a snižují nadýmání, proto jsou vhodné právě při použití čočky luštěnin.
Červená čočka loupaná nenadýmá a proto je vhodná i pro menší děti.
Tato polévka je u nás velmi oblíbená a je také velice rychlá a zdravá.
Z uvedeného množství jsou dvě malé porce.
Dobrou chuť!
Tu dám na 1lžíci olivového oleje lehce zesklovatět.
V hmoždíři si rozdrtím 1-2lžičky koriandru a přidám k cibulce. Lehce orestuji.
Přidám čočku 3-4lžíce. Lehce osolím a okmínuji. A opět restuji.
Pokud se čočka přichytává, lze přidat trochu oleje.
Čočku restuji dokud neztratí červenou barvu a není do oranžova, tak 2-3minutky.
Potom zaleji vodou ev. vývarem, je-li k dispozici.
Takto stačí při mírné teplotě vařit asi deset minut, než čočka změkne, a polévka je hotová.
Někdy přidávám nastrouhanou nebo nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel...)
a na závěr přidám bylinky, podle toho co mám v mrazáku ( kudrnku, koriandr nať...)
Tip: pokud nemáte hmoždíř, nasypte koriandr do igelitového sáčku a rozdrťte ho na prkénku paličkou na maso.
Koriandr a kmín podporují lepší trávení a snižují nadýmání, proto jsou vhodné právě při použití čočky luštěnin.
Červená čočka loupaná nenadýmá a proto je vhodná i pro menší děti.
Tato polévka je u nás velmi oblíbená a je také velice rychlá a zdravá.
Z uvedeného množství jsou dvě malé porce.
Dobrou chuť!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé