Kynuté jahodové knedlíky s kahudou
Potřebné ingredience
0,5 kg pol. mouky,sůl, cukr,3/4 kostky droždí,350 ml mléka,1 vejce,jahody ( nebo borůvky, maliny...podle Vaší chuti..mražené, čerstvé, kompotované...),smetana ke šlehání...........z tohoto množství cca 45 knedlíků
Postup přípravy
.....0,5 kg pol. mouky nasypeme do mísy....+....přidáme na špičku lžičky sůl...+... 1,5 lžíce cukru....+...rozdrobíme 3/4 kostky droždí....+ 1 vejce....a nalijeme 350 ml vlažného mléka........
......všechny ingredience uhněteme šlehacími metlami
....v lepivé těsto ( někdy je třeba přidat trošku mouky nebo mléka...podle potřeby).......povrch těsta posypeme troškou mouky a přikryjeme utěrkou........
.....a necháme na teplém místě cca 1 hodinu takto vykynout......
....mezitím připravíme kahudu: buď : 1) rozmažené nebo čerstvé ovoce rozmačkáme s cukrem (množství podle chuti) a vmícháme smetanu......................................................nebo : 2) pokud nemáme ovoce mražené, čerstvé.....použijeme kompotované i se štávou rozmačkáme a smícháme se smetanou. (tyto kompotované jahody už nesladím).
......z vykynutého těsta lžící tvarujeme v mouce knedlíky ....velikosti ping. míčku.........Já z půlky těsta dělám prázdné knedlíky (....ty jíme s kahudou)...a z druhé půlky těsta tvaruji plněné knedlíky mraženou jahodou či čerstvou ...nebo borůvky ( a ty zas máme standartně se strouhaným tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem).
...vaříme ve vroucí vodě 5 minut. Vždy v půlce vaření knedlíky obracíme.............ale bacha !!!!! ...vařit opravdu jen 5 minut, hlídejte čas, jinak se zdrcnou. ( plněné vaříme 6 minut ) !.
....při vyndavání do knedlíku vždy píchneme vidličkou, aby vyšla pára a nezdrcly se......
.....knedlíky se můžou polít teplou nebo studenou kahudou......přeji dobrou chuť....
V létě skočte do lesa a nasbírejte pár malin....smíchejte s jahodami a nechte zamrazit...VYNIKAJÍCÍ ZÁLEŽITOST ...v zimě do knedlíků.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé