(recept
si oblíbilo 21 návštěvníků)
Pravá svíčková omáčka - recept od profesionála
![Pravá svíčková omáčka - recept od profesionála](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/080105/14/j11784.jpg)
Potřebné ingredience
1 kg hovězího zadního * zmražená slanina nakrájená na klínky (na špikování) * 3 mrkve * 1 celer * 1 petržel * 2-3 cibule * 2 lžíce plnotučné hořčice * 200 g brusinky nebo 100 g marmeláda z nich * 1-2 lžíce octa * tymián * bobkový list * pepř * nové koření * 2 kuličky jalovce * rozmarýn (nemusí být) * 1 citron - okrájený * rostlinný olej * 120 g másla * 2 lžíce krupicový cukr ********** na dokončení: 30% smetana 200 - 250 ml * 2 lžíce mléka * 2 lžíce hladké mouky (lze použít i zakysanou smetanu).
Postup přípravy
Maso prošpikujeme slaninou - nožem uděláme díry "po vláknu" a zmražené kousky do nich nastrkáme.
Mrkev, celer, petržel, cibuli nastrouhat nahrubo a osmahnout na troše oleje a třetině másla, po dvou minutách přidat koření (kromě tymiánu a rozmarýnu). Po dalších dvou minutách posypte dvěma lžícemi krupicového cukru (nejlepší je hnědý třtinový) a opět smažte
cca 3 minuty - cukr zkaramelizuje.Přidat brusinky nebo lmarmeládu, hořčici a ocet, zamíchat a chvíli nechat probublat, aby se ocet odpařil. Pak zalít trochou vody a dát do pekáče.
Na další třetině rozpáleného másla a troše oleje opečeme prošpikované, osolené a opepřené maso, dáme do pekáče k základu, posypeme tymiánem, přidáme nakrájený oloupaný citron bez peciček a pečeme 15 minut na 220 stupňů. poté snížíme na 200, pekáč přikryjeme a pečeme ještě hodinu, pak odkrýt a péct 15 minut doměkka. Dle potřeby samozřejmě podlévat vodou.
Poté dáme maso stranou, vyjmeme koření, nehcáme menší část citrónu (jinak je to moc kyselé) a všechnu zeleninu seškrábneme z pekáče, i tu připečenou - udělá to vynikající chuť - do kastrólu. Tyčovým mixérem všechno umixujeme. Poté přilijeme šlehačku smíchanou s 2 lžícemi mléka a 2 lžícemi hladké mouky, přivedeme k varu a povaříme cca minutu. Nakonec přidáme poslední třetinu másla, promícháme, případně dosolíme,dopepříme, dokyselíme, dosladíme. kdo musí mít omáčku hladkou nebo řídkou, nechť si ji propasíruje přes starou silonku a doleje třeba vývarem.
Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s knedlíkem a terčíkem z citronu, ušlehané šlehačky nebo zakysané smetany a brusinek.
recept vyšel v Mladé frontě a v časopise Apetit.
Mrkev, celer, petržel, cibuli nastrouhat nahrubo a osmahnout na troše oleje a třetině másla, po dvou minutách přidat koření (kromě tymiánu a rozmarýnu). Po dalších dvou minutách posypte dvěma lžícemi krupicového cukru (nejlepší je hnědý třtinový) a opět smažte
cca 3 minuty - cukr zkaramelizuje.Přidat brusinky nebo lmarmeládu, hořčici a ocet, zamíchat a chvíli nechat probublat, aby se ocet odpařil. Pak zalít trochou vody a dát do pekáče.
Na další třetině rozpáleného másla a troše oleje opečeme prošpikované, osolené a opepřené maso, dáme do pekáče k základu, posypeme tymiánem, přidáme nakrájený oloupaný citron bez peciček a pečeme 15 minut na 220 stupňů. poté snížíme na 200, pekáč přikryjeme a pečeme ještě hodinu, pak odkrýt a péct 15 minut doměkka. Dle potřeby samozřejmě podlévat vodou.
Poté dáme maso stranou, vyjmeme koření, nehcáme menší část citrónu (jinak je to moc kyselé) a všechnu zeleninu seškrábneme z pekáče, i tu připečenou - udělá to vynikající chuť - do kastrólu. Tyčovým mixérem všechno umixujeme. Poté přilijeme šlehačku smíchanou s 2 lžícemi mléka a 2 lžícemi hladké mouky, přivedeme k varu a povaříme cca minutu. Nakonec přidáme poslední třetinu másla, promícháme, případně dosolíme,dopepříme, dokyselíme, dosladíme. kdo musí mít omáčku hladkou nebo řídkou, nechť si ji propasíruje přes starou silonku a doleje třeba vývarem.
Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s knedlíkem a terčíkem z citronu, ušlehané šlehačky nebo zakysané smetany a brusinek.
recept vyšel v Mladé frontě a v časopise Apetit.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120322/14/b189384-1332422763.jpg)
pbuck
(upraveno)
3. 11. 2012, 10:12
Hledala jsem na netu recept a opravdu to takhle nemá vypadat, hlavně, když je napsáno v nadpisu, že je to od profesionála. Zklamalo mě už foto, zkoušet jí nebudu
![*-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/25.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/101109/21/b16037-1289334593.jpg)
terinaf
(upraveno)
1. 4. 2010, 11:02
recept vypadá zajímavě ,akorát na obrázku ty kupovaný knedlíky a konzistence omáčky by konzumenty odradila,jsem kuchařka a takhle to vypadat nemá
marfanov
(upraveno)
6. 4. 2010, 20:19
@terinaf
jé, a já myslela že záleží spíš na chuti
ráda se přiučím, jak tedy má vypadat? a nějaký recept na knedle určitě taky máte? kuchařka nejsem a řídila jsem se osvědčeným receptem od profesionálního kuchaře, zdroj je tam uveden. taky to není pravá svíčková, ale hovězí přední, a nemám tam ani terčík z citronu a šlehačky a brusinek
domácí knedlíky jsem jedla v dětství pořád, proto je teď zásadně kupuju. omáčky nepasíruju ale jen mixuju, proto tam dávám tu zeleninu, aby byla cítit. záleží na chuti, a obarvenou zahuštěnou vodu dávají v každé hospodě
stejně špatnou mám i rajskou a guláš - viz moje recepty
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100627/12/b68847-1277633042.jpg)
melony
(upraveno)
4. 4. 2010, 7:32
@marfanov
Mě se teda konzistence omáčky taky nelíbí...
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
marfanov
(upraveno)
4. 4. 2010, 22:57
@melony
a knedle v pohodě?
![(K)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/13.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100627/12/b68847-1277633042.jpg)
melony
(upraveno)
5. 4. 2010, 15:41
@marfanov
já teda jiný než kupovaný neumím nebo spíš jsem je ještě nezkusila dělat doma,takže knedle nesoudím ,ale sama musíte uznat,že knedlík by měl být v čem omočit a omáčka je dost hustá...neříkám však,že nemůže být dobrá
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![(H)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/15.gif)
marfanov
(upraveno)
6. 4. 2010, 20:14
@melony
my máme rádi husté polívky i omáčky, proto se mi tento recept líbil, navíc tato je zahuštěná tou smetanou, rozmixovanou zeleninou a taky máslem... ÚHO bylo dost
je to věc vkusu, to je jasné, mně osobně se třeba nelíbí to maso, ale od té doby jsem ji nedělala, tak jinou fotku nemám
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-$](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/12.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100627/12/b68847-1277633042.jpg)
melony
(upraveno)
9. 4. 2010, 14:32
@marfanov
no jasný...sto lidí sto chutí...on asi byl zavádějící ten nadpis a tady se slovíčkaří..jen tak se něco neodpouští a z malých věcí se dělají obr kauzy...
hlavně že chutnalo a je to
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![+o(](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/21.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
marfanov
(upraveno)
8. 4. 2010, 18:20
@melony
aha, to mě nenapadlo
tak už sem to radši změnila
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)