(recept
si oblíbilo 21 návštěvníků)
Pravá svíčková omáčka - recept od profesionála
Potřebné ingredience
1 kg hovězího zadního * zmražená slanina nakrájená na klínky (na špikování) * 3 mrkve * 1 celer * 1 petržel * 2-3 cibule * 2 lžíce plnotučné hořčice * 200 g brusinky nebo 100 g marmeláda z nich * 1-2 lžíce octa * tymián * bobkový list * pepř * nové koření * 2 kuličky jalovce * rozmarýn (nemusí být) * 1 citron - okrájený * rostlinný olej * 120 g másla * 2 lžíce krupicový cukr ********** na dokončení: 30% smetana 200 - 250 ml * 2 lžíce mléka * 2 lžíce hladké mouky (lze použít i zakysanou smetanu).
Postup přípravy
Maso prošpikujeme slaninou - nožem uděláme díry "po vláknu" a zmražené kousky do nich nastrkáme.
Mrkev, celer, petržel, cibuli nastrouhat nahrubo a osmahnout na troše oleje a třetině másla, po dvou minutách přidat koření (kromě tymiánu a rozmarýnu). Po dalších dvou minutách posypte dvěma lžícemi krupicového cukru (nejlepší je hnědý třtinový) a opět smažte
cca 3 minuty - cukr zkaramelizuje.Přidat brusinky nebo lmarmeládu, hořčici a ocet, zamíchat a chvíli nechat probublat, aby se ocet odpařil. Pak zalít trochou vody a dát do pekáče.
Na další třetině rozpáleného másla a troše oleje opečeme prošpikované, osolené a opepřené maso, dáme do pekáče k základu, posypeme tymiánem, přidáme nakrájený oloupaný citron bez peciček a pečeme 15 minut na 220 stupňů. poté snížíme na 200, pekáč přikryjeme a pečeme ještě hodinu, pak odkrýt a péct 15 minut doměkka. Dle potřeby samozřejmě podlévat vodou.
Poté dáme maso stranou, vyjmeme koření, nehcáme menší část citrónu (jinak je to moc kyselé) a všechnu zeleninu seškrábneme z pekáče, i tu připečenou - udělá to vynikající chuť - do kastrólu. Tyčovým mixérem všechno umixujeme. Poté přilijeme šlehačku smíchanou s 2 lžícemi mléka a 2 lžícemi hladké mouky, přivedeme k varu a povaříme cca minutu. Nakonec přidáme poslední třetinu másla, promícháme, případně dosolíme,dopepříme, dokyselíme, dosladíme. kdo musí mít omáčku hladkou nebo řídkou, nechť si ji propasíruje přes starou silonku a doleje třeba vývarem.
Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s knedlíkem a terčíkem z citronu, ušlehané šlehačky nebo zakysané smetany a brusinek.
recept vyšel v Mladé frontě a v časopise Apetit.
Mrkev, celer, petržel, cibuli nastrouhat nahrubo a osmahnout na troše oleje a třetině másla, po dvou minutách přidat koření (kromě tymiánu a rozmarýnu). Po dalších dvou minutách posypte dvěma lžícemi krupicového cukru (nejlepší je hnědý třtinový) a opět smažte
cca 3 minuty - cukr zkaramelizuje.Přidat brusinky nebo lmarmeládu, hořčici a ocet, zamíchat a chvíli nechat probublat, aby se ocet odpařil. Pak zalít trochou vody a dát do pekáče.
Na další třetině rozpáleného másla a troše oleje opečeme prošpikované, osolené a opepřené maso, dáme do pekáče k základu, posypeme tymiánem, přidáme nakrájený oloupaný citron bez peciček a pečeme 15 minut na 220 stupňů. poté snížíme na 200, pekáč přikryjeme a pečeme ještě hodinu, pak odkrýt a péct 15 minut doměkka. Dle potřeby samozřejmě podlévat vodou.
Poté dáme maso stranou, vyjmeme koření, nehcáme menší část citrónu (jinak je to moc kyselé) a všechnu zeleninu seškrábneme z pekáče, i tu připečenou - udělá to vynikající chuť - do kastrólu. Tyčovým mixérem všechno umixujeme. Poté přilijeme šlehačku smíchanou s 2 lžícemi mléka a 2 lžícemi hladké mouky, přivedeme k varu a povaříme cca minutu. Nakonec přidáme poslední třetinu másla, promícháme, případně dosolíme,dopepříme, dokyselíme, dosladíme. kdo musí mít omáčku hladkou nebo řídkou, nechť si ji propasíruje přes starou silonku a doleje třeba vývarem.
Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s knedlíkem a terčíkem z citronu, ušlehané šlehačky nebo zakysané smetany a brusinek.
recept vyšel v Mladé frontě a v časopise Apetit.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
pbuck
(upraveno)
3. 11. 2012, 10:12
Hledala jsem na netu recept a opravdu to takhle nemá vypadat, hlavně, když je napsáno v nadpisu, že je to od profesionála. Zklamalo mě už foto, zkoušet jí nebudu
terinaf
(upraveno)
1. 4. 2010, 11:02
recept vypadá zajímavě ,akorát na obrázku ty kupovaný knedlíky a konzistence omáčky by konzumenty odradila,jsem kuchařka a takhle to vypadat nemá
marfanov
(upraveno)
6. 4. 2010, 20:19
@terinaf
jé, a já myslela že záleží spíš na chuti ráda se přiučím, jak tedy má vypadat? a nějaký recept na knedle určitě taky máte? kuchařka nejsem a řídila jsem se osvědčeným receptem od profesionálního kuchaře, zdroj je tam uveden. taky to není pravá svíčková, ale hovězí přední, a nemám tam ani terčík z citronu a šlehačky a brusinek domácí knedlíky jsem jedla v dětství pořád, proto je teď zásadně kupuju. omáčky nepasíruju ale jen mixuju, proto tam dávám tu zeleninu, aby byla cítit. záleží na chuti, a obarvenou zahuštěnou vodu dávají v každé hospodě stejně špatnou mám i rajskou a guláš - viz moje recepty
melony
(upraveno)
4. 4. 2010, 7:32
@marfanov
Mě se teda konzistence omáčky taky nelíbí...
marfanov
(upraveno)
4. 4. 2010, 22:57
@melony
a knedle v pohodě?
melony
(upraveno)
5. 4. 2010, 15:41
@marfanov
já teda jiný než kupovaný neumím nebo spíš jsem je ještě nezkusila dělat doma,takže knedle nesoudím ,ale sama musíte uznat,že knedlík by měl být v čem omočit a omáčka je dost hustá...neříkám však,že nemůže být dobrá
marfanov
(upraveno)
6. 4. 2010, 20:14
@melony
my máme rádi husté polívky i omáčky, proto se mi tento recept líbil, navíc tato je zahuštěná tou smetanou, rozmixovanou zeleninou a taky máslem... ÚHO bylo dost je to věc vkusu, to je jasné, mně osobně se třeba nelíbí to maso, ale od té doby jsem ji nedělala, tak jinou fotku nemám
melony
(upraveno)
9. 4. 2010, 14:32
@marfanov
no jasný...sto lidí sto chutí...on asi byl zavádějící ten nadpis a tady se slovíčkaří..jen tak se něco neodpouští a z malých věcí se dělají obr kauzy... hlavně že chutnalo a je to
marfanov
(upraveno)
8. 4. 2010, 18:20
@melony
aha, to mě nenapadlo tak už sem to radši změnila