Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Hovězí steak s rozmarýnem na fazolkách

0.0
Hovězí steak s rozmarýnem na fazolkách

Potřebné ingredience

kvalitní, uleželá hovězí roštěná, fazolky, žampiony, sůl, pepř, čerstvý rozmarýn, olivový olej

Postup přípravy

Na neděli jsem chtěla připravit tomu svému kus pořádného masa. U řezníka jsem si vybrala půl kila pěkně proležené roštěné z býka (pokud máte přístup k některému z jihoamerických plemen, ideálně mladých kusů, jděte po něm). Maso by mělo být po okraji nahnědlé, uvnitř růžové a na stisk by se mělo vracet. Před samotnou přípravou maso naporcujeme na plátky (aspoň dva prsty výšky).

Jako první si dáme do horké vody vařit očištěné a stopek zbavené fazolky. Nebojte se se solí, fazolky jí vztřebají velice málo.

Před přípravou dáme rozehřát troubu na 220 stupňů. Maso lehce naklepeme hřbetem ruky, aby se narušila struktura (jemně a bez paličky). Dvě kapky oleje na každé straně masa rozetřeme, opepříme čerstvým pepřem a posypeme jemně nasekaným rozmarýnem. Nesolíme! Sůl vytáhne z masa šťávu a ze steaku se stane podrážka (proto jsou nesmysl veškeré grilovací a steakové koření s přídavkem soli - úplně znehodnotí maso).

Rozpálíme bez oleje pánev. Zde je dobré vlastnit litinovou pánev s vroubky, která se na přípravu hodí nejlépe. Já ji bohužel neměla, proto výsledek mohl být ještě o fous lepší. Na pánev hodíme maso a z každé strany zprudka pečeme 2,5 minuty (toto je dle zkušenosti a těch minut je na medium rare - medium steak - cokoliv více propečeného dle mého není steak, ale podrážka). V žádném případě nenapichujeme - vytekla by šťáva a maso by se znehodnotilo. Obracíme tedy kleštičkami. Vedle jsem si ještě připravila papriky, protože se jich několik na zahrádce urodilo, normálně být nemusí.

Zatímco se připravuje maso, oloupeme žampiony, nakrájíme na plátky bez nohy a dáme smažit na druhou rozpálenou pánev. Přidáme sůl, pepř a později i změklé fazolky.

Jakmile je maso na pánvi hotové, posolíme ho (už má kůrku, která zabrání úniku šťávy) a strčíme ještě na 5 minut do trouby, aby došlo. Poslední minutu za ním pošleme i talíře, aby se nahřály.

Vše je i s přípravou velice rychle hotové za 20 minut a výsledkem je nádherný, chutný steak, za který byste v restauraci daly 300 Kč i více. Suroviny na jednu porci (250g masa) jsem pořídila za zhruba 75 Kč (zeleninka i bylinky jsou z vlastní zahrádky) a ještě dostala pochvalu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mgabriela 20. 12. 2014, 21:57
je to vynikající (clamp) (vanoce)
mimicek 13. 12. 2014, 17:06
(Y) (Y) (Y)
Jančča 4. 11. 2012, 14:07
Nechala jsem se inspirovat masem. Ke konci jsem ho přidala do trouby, kde se mi pekly bylinkové brambory a byla to dobrota. Díky za inspiraci :-).
wilhelmina 12. 10. 2011, 7:36
Super, hezke, zdrave a jedle. Jednoduche kvalitni suroviny. Je jasne, proc vas pochvalili
anna.nevidena 9. 10. 2011, 22:54
tohle bych se nestyděla předložit ani svému manželovi. bravo.
Pinookio 8. 10. 2011, 22:18
to sem někde četla v časopise přesně takto napsané ,-) jinak jídlo je to super
kkkacka 8. 10. 2011, 22:21
@Pinookio Takže to Peťka zkopírovala? No, aspoň že ne od Babicy!
Jitka z Brna 8. 10. 2011, 22:06
(child12) (child12) (child12) to mi nedělejte. (Y)
kkkacka 8. 10. 2011, 21:43
Konečně pořádný recept na normální jídlo, z opravdových surovin.
Kordulka 8. 10. 2011, 22:05
@kkkacka a když do těch fazolek dáme slaninu, stačí 50gr ...je to dlabanec ..jinak tu roštěnou též můžeme zabalit do slaniny, a sepnout párátky na boku (Y) a navrch dát bylinkové máslo
kkkacka 8. 10. 2011, 22:13
@Kordulka Do fazolek ok, ale na maso bych jí nedávala.
Myškin 12. 3. 2013, 17:35
@kkkacka neměla jsem žampiony a dala anglinu do fazolek, miluju tu kombinaci :)
Moncherry 8. 10. 2011, 21:40
mňam já bych to jedla (Y)
inglulie 8. 10. 2011, 21:38
to se dělá todleto? mám studenou večeři! 8o|

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie