Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Perníčky - jednoduché, tenké a ihned měkké

0.0
Perníčky - jednoduché, tenké a ihned měkké

Potřebné ingredience

400g hladké mouky (možno dát 250 hladké a 120 celozrnné - jsou zdravější:-)) * 140 g moučkového cukru * 50 g pokrmového 100% tuku (nikoli hera nebo máslo, ale lukana nebo omega) * 2 vejce * 5 lžic medu * 1 lžíce sody * 1 lžíce perníkového koření (skořice, badyán, citr. kůra, anýz)

Postup přípravy

Vypracujeme důkladně těsto (nejprve v míse ručním šlehačem s hnětacími háky, potom přesuneme na vál a řádně prohněteme rukama) a necháme odležet. v původním receptu je psáno, že se má nechat odležet až čtyři měsíce, já nechávám 2-3 dny a stačí to - těsto ale díky použití tuku místo másla dlouho vydrží.
vyválíme na opravdu tenko, což jde lehce, a pečeme cca 7 minut na 220 stupňů.

Do těsta můžete přidat kakao, jsou pak tmavší, místo potírání vejcem lze jen rozprašovačem pokropit vodou, jsou pak také lesklé. já je třeba nepotírám vůbec ničím.
Poleva: 200 g moučkového cukru (dle velikosti vejce), 1 bílek, 2 lžičky vanilkového pudingu, 2 lžičky octa, cukrářský breton k obarvení. šleháme šlehačem, dokud není hustá.
a nebo jsem tu ještě objevila jednu, která se prý hodí na malinké detaily, je to od ID 109430: Na 1 bílek dám 18-20dkg práškového cukru 1 lžíci škrobu , nebo majzeny ,1 lžíci citronové štávy a třu 20 minut do zhoustnutí vařečkou.
u nás bych je ani nazdobit nestačila a letos (2009) budu dělat tři dávky...

Jsou hned měkké, tenoučké (ne buchtovité) a moc dobré! a ještě dlouho vydrží, pokud je někdo nesní:-) Já jsem je letos ani nestihla nazdobit..

jelikož jsem osoba lenivá a nechtělo se mi dělat složité těsto na perníky, tak dlouho jsem hledala, až jsem našla výše popsaný recept na netu a už ho používá i moje mamka a kamarádky:
http://www.e-knihovnicka.cz/pernicky/06_bre/havelkova.htm

loňské dílo:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie