Citronový cheesecake
Potřebné ingredience
KORPUS: 200 g máslových sušenek, 100 g másla. KRÉM: 600 g sýru Philadelphia Original, 250 g moučk. cukru, , 1,5 lžičky vanilkové esence, jemně nastrouhaná k§ra z 1 citrónu, 1,5 lžičky citr. šťávy, 3 celá vejce + 1 žloutek navíc, 200 ml zakysané smetany. NA POTŘENÍ: 250 ml zakysané smetany rozmíchané s 1 lžící moučk. cukru a 2 lžičkami citr. šťávy
Postup přípravy
Sušenky v mikroten. sáčku rozválíme válečkem na strouhanku, smícháme s rozpuštěným máslem a namačkáme do papírem vyložené otevírací dortové formy.
Vymícháme Philadelphii, cukr, citr. šťávu, kůru, vanilk. esenci a zakys. smetanu mixérem na krém. Postupně přidáváme vejce.
Krém natřeme na korpus a necháme asi 5 minut odležet. Vložíme do vyhřáté trouby, po 10 minutách zmírníme teplotu na 110 °C a pečeme ještě asi 20 minut (tedy celkově půl hodiny:)).
PO DOBU PEČENÍ TROUBU NEOTEVÍRÁME!
Po upečení koláč necháme v troubě chládnout asi 2 hodiny u trochu potevřených dvířek. Po vyjmutí z trouby potřeme vychlazenou smetanou s cukrem a šťávou a necháme odležet v chladu aspoň 10-12 hodiny (čím déle tím lépe).
Poznámka: Když vynecháte citr. šťávu a kůru, můžete do krému zamíchat různé ovoce, nebo upéct bez ničeho a vrch pak polít ovocným přelivem...
potřebné ingredience
sušenkový základ
na dno rozevírací formy zacvaknout papír
sušenkovo-máslové "těstíčko" namačkat na dno formy
vymíchat krém
přidat vejce...
... a nalít na základ
vychlazený koláč před nakrojením
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé