(recept
si oblíbilo 13 návštěvníků)
Francouzská cibulačka
Potřebné ingredience
slepičí nebo zeleninový vývar, sůl, pepř, čerstvý tymián, tři velké cibule, mouka, bílý vinný ocet, bílé víno, máslo, bíle bagety, tuhý sýr dle chuti
Postup přípravy
Ahoj holky,
mám zde jednoduchý, jak připravit klasickou francouzskou cibulačku. Na rozpáleném másle zprudka tři minuty osmahneme nakrájenou cibuli na půlměsíčky. Kombinuji bílou i červenou cibuli. Jakmile cibule trochu změkne, přidáme čerstvý tymián a stáhneme oheň na minimum. Cibuli táhneme aspoň jednu hodinu - je potřeba ji promíchávat, aby se nepřipálila. Během té doby vypustí cukernatou šťávu. Je potřeba proces neuspěchat - cibulka při něm krásně zhnědne a zvláční. Půl lžící bílého vinného octa spláchneme šťávu ze stěn a zalijeme deci a půl dobrého bílého vína. Víno přivedeme k varu a postupně vyvaříme. Cibuli zapražíme moukou a přilijeme poctivý, horký vývar (proboha jen ne masox nebo podobnou chemii). Dochutíme mořskou solí a čerstvým pepřem a společně vaříme čtvrt hodiny, aby se chuti spojily. Polévku hned nalijeme do talíře, na vrch položíme bílou bagetku nebo jiné pečivo a posypeme nastrouhaným sýrem. Do rozehřáté trouby na 180 pak necháme sýr zapéct a ihned podáváme.
Dobrou chuť - všem doma se dělaly boule za ušima!!!
mám zde jednoduchý, jak připravit klasickou francouzskou cibulačku. Na rozpáleném másle zprudka tři minuty osmahneme nakrájenou cibuli na půlměsíčky. Kombinuji bílou i červenou cibuli. Jakmile cibule trochu změkne, přidáme čerstvý tymián a stáhneme oheň na minimum. Cibuli táhneme aspoň jednu hodinu - je potřeba ji promíchávat, aby se nepřipálila. Během té doby vypustí cukernatou šťávu. Je potřeba proces neuspěchat - cibulka při něm krásně zhnědne a zvláční. Půl lžící bílého vinného octa spláchneme šťávu ze stěn a zalijeme deci a půl dobrého bílého vína. Víno přivedeme k varu a postupně vyvaříme. Cibuli zapražíme moukou a přilijeme poctivý, horký vývar (proboha jen ne masox nebo podobnou chemii). Dochutíme mořskou solí a čerstvým pepřem a společně vaříme čtvrt hodiny, aby se chuti spojily. Polévku hned nalijeme do talíře, na vrch položíme bílou bagetku nebo jiné pečivo a posypeme nastrouhaným sýrem. Do rozehřáté trouby na 180 pak necháme sýr zapéct a ihned podáváme.
Dobrou chuť - všem doma se dělaly boule za ušima!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Marci75
(upraveno)
7. 10. 2011, 17:00
ježíš, to bych si dala hned. To vypadánjako náramná dobrota Ale dělat jí, tak si jí jím doma sama Ak těm komentářům dole - kdo nejedl nikdy polívku z pytlíku, tak lže Takže komentáře typu fuj hnus beru jako neupřímné. Když vybíráte a koukáte na složení, občas taková dobrá pytlíkačka k rychlé večeři - proč ne, dělám taky
Peťka :)
(upraveno)
8. 10. 2011, 21:25
@Marci75
Pokud nemate absolutne cas, tak to beru, ale kdyz uz se s polevkou delate, proc ji zabijet masoxem?
paní_čvachtová
(upraveno)
7. 10. 2011, 12:06
Holky já nevim, u nás na todlenc neni čas děláme polívky z pytlíků. Hlavně ten můj ani takovýhle ciziny neocení ani to víno. Je to zapřísáhlej pivař. A ani po výživový stránce se mi to za tu práci moc nezdá ale dyž se to někomu chce vařit
inglulie
(upraveno)
8. 10. 2011, 21:37
@paní_čvachtová
paní čvachotvá
paní_čvachtová
(upraveno)
9. 10. 2011, 2:16
@inglulie
to víte, my si s manžou rádi pořádně počvachtáme
inglulie
(upraveno)
22. 10. 2011, 17:55
@paní_čvachtová
lol
inglulie
(upraveno)
22. 10. 2011, 17:55
@paní_čvachtová
lol
jedličky
(upraveno)
7. 10. 2011, 12:21
@paní_čvachtová
Spala jste vůbec ty 3 dny,než jste mohla komentovat?
paní_čvachtová
(upraveno)
7. 10. 2011, 16:36
@jedličky
ne, usnula jsem na hlídce
2Káčka
(upraveno)
7. 10. 2011, 12:43
@jedličky
paní_čvachtová
(upraveno)
7. 10. 2011, 12:23
@jedličky
chich
navia
(upraveno)
6. 10. 2011, 11:04
Vypadá to zajímavě, ale je to hodně časově náročné.. Navíc já doma nikdy nemám víno. Koupit sedmičku dobrého vína a použít 1,5 dcl... a co se zbytkem. Pít samotnou mě neba
Jitka z Brna
(upraveno)
6. 10. 2011, 15:02
@navia
nebo nalít do sáčků na ledové kostky a pak přidat do jídla, kde je potřeba víno. . Ale je pravda, že zrovna to víno mi v cibulačce vůbec nesedí ... a to jsem jinak echt vinařka.
helička
(upraveno)
6. 10. 2011, 15:32
@Jitka z Brna
Musí být, jinak to není ta správná cibulačka , není to polévka na rychlý oběd pro děti, ale mňamina, která se musí vychutnat.
inglulie
(upraveno)
6. 10. 2011, 14:53
@navia
poslat nám ostatním
klaros
(upraveno)
6. 10. 2011, 12:45
@navia
do lednice a vařit s ním
Egreska
(upraveno)
6. 10. 2011, 10:52
úžasná,milujem tuto jednoduchu polievočku
janinkax
(upraveno)
3. 10. 2011, 10:06
hm, a neni cervena cibule draha? nestacila by normalni a pak tam pridat vegetu a maggi? hodina vareni je dlouho, za tu dobu muzu mit vyvar z masoxu a jeste skoro hodku na mimibazaru... a to vino musi byt?
evicela
(upraveno)
6. 10. 2011, 13:37
@janinkax
no tak si dejte raději jenom chleba s chlebovou pomazánkou, zasytíte se a ještě ušetříte a dávit se s tím můžete u počítače a MMB
nula
(upraveno)
6. 10. 2011, 12:30
@janinkax
Cibule může být jen bílá , není nutná červená ale pokud nechcete dělat cibuli alespoň hodinu,chcete přidat vegetu a maggi a nedat víno tak se do cibulačky ani nepouštějte a udělejte si polévku z pytlíku. Bez toho všeho to neni ta pravá cibulačka
londra
(upraveno)
16. 4. 2013, 11:09
@nula
já použila bílou cibuli a červené víno...........
luccess
(upraveno)
6. 10. 2011, 10:16
@janinkax
3 velké cibule a paní kombinuje bílou a červenou. Tak snad na jednu nebo dvě červené cibule máte ne?
Peťka :)
(upraveno)
8. 10. 2011, 21:27
@luccess
Originalni recept mluvi pouze o bile cibuli. Ja jsem zkusila i cervenou.
jedličky
(upraveno)
6. 10. 2011, 9:48
@janinkax
jste fakt trapná...
Tristenata
(upraveno)
3. 10. 2011, 19:00
@janinkax
Já někdy místo červené cibule používám červenou řepu Udělá tu barvu a je levnější
Michaela_
(upraveno)
6. 10. 2011, 12:37
@Tristenata
ze by okoun?..
Peťka :)
(upraveno)
3. 10. 2011, 15:06
@janinkax
Ahoj janinko. Červenou cibuli používat nemusíš, v tradičním receptu se naopak vaří pouze z klasické žluté. Vegetu, maggi ani vyvar z masoxu nepoužívej, je to nezdravej a nechutnej hnus, který nemá v kuchyni co dělat. Četla sis vůbec někdy složení?
Marci75
(upraveno)
7. 10. 2011, 17:04
@Peťka :)
Taky jedna puritánka Nezlobte se na mě, ale vy jste opravdu nikdy v životě nepoužila do jídla bujón?
londra
(upraveno)
16. 4. 2013, 11:14
@Marci75
.........ale bujon není potřeba dávat do všeho, stačí koupit maso................mám koupený z DM a jednu krabičku na 1/4 roku...........dávám do polévek bez masa-porková,špenátová,hrášková..............ale dávat bujon do všeho snad není potřeba , souhlasím
Peťka :)
(upraveno)
8. 10. 2011, 21:23
@Marci75
Na druhou stranu mam doporuceni na jistou nemeckou znacku, ktera se pry da. V nejblizsi dobe ale jako zaklad chci vyzkouset demiglace - http://www.demiglace.cz/
Peťka :)
(upraveno)
8. 10. 2011, 21:21
@Marci75
Ano, jednou. Pak letel do kose.
Pami
(upraveno)
3. 10. 2011, 9:56
Tak tu zkusím
inglulie
(upraveno)
3. 10. 2011, 9:19
božské!