(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Domácí nakládané kyselé zelí
![Domácí nakládané kyselé zelí](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/110921/13/j115920.jpg)
Potřebné ingredience
14 kg krouhaného zelí,4 vrchovaté pol. lžíce soli,1/2 bal.deka,2 jablka,6 velkých cibulí,6 ks bobkový list,6 ks nové koření 1 bal. kmínu,6 ks sacharin(sladidlo)
Postup přípravy
Do vaničky si dáme část zelí ,nasypeme sůl,deko,nové koření,kmín a na půlměsíčky nakrájenou cibuli ,vše se zamíchá,až pustí štávu,pak přidáme další zelí a opět promícháme.Necháme asi 2 hod. odležet a pak do čistého zeláku pechujeme,vždy vymačkáme vodu a uděláme si kuličku ze zelí a dobře zamáčkneme pěstí,během dáme na kousky jablko,bob.list a na dno zeláku dávám sacharin,aby nebylo moc k jaru kyselé..
Nechám vykvasit v teple do zeláčku vpravím dvě silné dřívka,aby se zelí kvašením nevytlačilo, dokud bublá, kontroluji stav vody,když tak doliji,co mi zbyla při nakládání,všechnu nevyleji!!!
Nakádala jsem v loni i předloni a každýmu chutnalo.....Můj recept,vyzkoušejte !!!!
množství je na 10 l zeláček.....
Dnes nákládáno tak jsem přidala foto...
Nechám vykvasit v teple do zeláčku vpravím dvě silné dřívka,aby se zelí kvašením nevytlačilo, dokud bublá, kontroluji stav vody,když tak doliji,co mi zbyla při nakládání,všechnu nevyleji!!!
Nakádala jsem v loni i předloni a každýmu chutnalo.....Můj recept,vyzkoušejte !!!!
množství je na 10 l zeláček.....
Dnes nákládáno tak jsem přidala foto...
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/110921/13/k158091.jpg)
2.propracované
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/110921/13/k158092.jpg)
3.nakládání
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/110921/13/k158093.jpg)
4.pěchování
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/160612/09/b34593-1465715549.jpg)
žingi
(upraveno)
22. 9. 2011, 21:49
takovou kombinaci vidím poprvé,asi jak je to-jiný kraj,jiný mrav,tak je to i s recepty
![:-$](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/12.gif)
![:-$](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/12.gif)
![:-$](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/12.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100213/20/b153445-1266088163.jpg)
Boňule
(upraveno)
21. 9. 2011, 20:45
Vypadá lákavě, možná se ptám hloupě - co je zeláček? Jaký má objem? Lze použit i něco jiného? Díky.
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071123/09/b62320-1195807464.jpg)
marcela54
(upraveno)
30. 9. 2011, 12:21
@Boňule
Ahoj, zeláček je nádoba na zelí,kterou zakoupíš v obchodě s domácími potřebami,neb keramika obchod..Taky jsem naložila,když mi zbyde do 3 l sklenice,napěchovat a nechat vodu a zelí zatížit kamenem a nechat kvasit,pak teprve přikryt víčkem..
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110219/20/b208146-1298143289.jpg)
lidare
(upraveno)
21. 9. 2011, 20:59
@Boňule
No zeláček je hrnec na zelí,který má víko se žlábkem na vodu,aby to neuhnívalo
a objem má jakýkoliv.Je 5litrů,je 10 litrů a i 20 a větší,podle toho kolik zelí se nakládá.Do toho 5-ti se vejde asi 8 kg zelí a do 20 l-asi 30kg zelí
a použít se dá i jiná nádoba,která se pak musí nahoře zatížit aby zelí kysalo ...tady je i návod .. http://hafjentak.blog.cz/1010/domaci-kysane-zeli-zima-muze-zacit
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100213/20/b153445-1266088163.jpg)
Boňule
(upraveno)
22. 9. 2011, 21:44
@lidare
Mod díky za vysvětlení, zase jsem o něco chytřejší!
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110219/20/b208146-1298143289.jpg)
lidare
(upraveno)
21. 9. 2011, 19:55
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)