Vánoční cukroví 2010
Potřebné ingredience
vosí hnízda, ořechy, marokánky, florentýnky, čokoládová kolečka, kávové pečivo, vanilkové rohlíčky, nepečené košíčky (kokosové, karamelové, čokoládovo-ořechové), kokosky plněné, kokosky, sádelníčky
Postup přípravy
Vosí hnízda: 320g piškotů, 320g cukru moučka (stačí 120g), 120g másla, 1 - 2 bílky, 2 lžíce kakaa, 6 - 8 lžic rumu. Na krém: máslo, cukr, vanilka, rum. Čoko poleva. Piškoty na základnu
Kokosové ořechy: 260g hladké mouky, 190g cukru moučka, 90g kokosu, 1 vejce, 260g másla. Na krém: 250g másla, cukr moučka dle chuti, 1 - 2 lžičky kakaa, 3 lžíce rumu, 80g posekaných vlašských ořechů. Čokopoleva. Kokos.
Florentýnky: 50g másla, 110g cukru moučka, 30g medu, 30ml šlehačky, 100g mandlových nudliček, 40g loupaných celých mandlí, 30g oranžátu, Event.: čokopoleva na spodek
POSTUP: v hrnci zahříváme máslo, med a cukr, přilijeme smetanu. Po rozpuštění přidáme mandle a oranžát. Povaříme so získání karamelové barvy, stále mícháme. Na pečící papír děláme lžičkou hromádky a upečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 7 - 10 min. Po vychladnutí jsou florentynky tvrdé.
Marokánky: 250ml šlehačky, 320g "tuhých" ingreidnecí (kandované ovoce, ořechy, mandle, slunečnicová semínka, šušené ovoce - ideální jsou meruňky), 10g cukru, 1VC, 20g hladké mouky. Čokopoleva na potření.
POSTUP: šlehačku, cukry a mouku svaříme za stálého míchání, po rozpuštění přisypeme zbytek ingreidnecí a promícháme. Na pečící papír děláme hromádky a upečeme. Po vychladnutí zespodu potřeme polevou.
Vanilkové rohlíčky: 300g hladké mouky, 200g másla, 150g mletých vlašských ořechů, 100g moučkového cukru, 3 žloutky. Na obalení vanilkový cukr smíchaný s moučkovým a pravou vanilkou.
Čokoládová kolečka: 200g hladké mouky, 70g cukru moučka 20g kakaa, 1 žloutek, 150g másla, 30g vlašských ořechů. Na krém: 100g másla, 100g cukru moučka, 100g vlašských ořechů. Čokopoleva.
Kávové pečivo: 210gmásla, 300g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 VC, citrónová kůra. Na krém: máslo, cukr, silná černá káva, mletá káva). Poleva: cukr moučka, bílek a mletá káva
Nepečené kokosové košíčky: 125g bílé čokolády, 35g sušeného mléka, 50g moučkového cukru, 90g Omegy. Náplň: 75g kokosu, 25g cukru moučka, 60ml mléka, 2 lžíce rumu
POSTUP: čokoládu, sušené mléko, cukr a tuk zahříváme ve vodní lázni do rozehřátí. Na náplň zahřejeme mléko v hrnci, přidáme kokos a cukr, chvíli prohřejem a poté přidáme rum. Do košíčků dáváme lžičku čokolády, poté náplň a zalijeme opět čokoládou.
Košíčky ořechovo-čokoládové: Hmota A - 125g rozpuštěné omegy, 5 lžic kokosu, 4 lžíce sušeného mléka, 3 lžíce cukru moučka - smíchat a dát na dno košíčku. Hmota B - 100g mletých vlašských ořechů, 50g měkkého másla, 50g cukru, rum - smíchat a dát na hmotu A. Hmota C - 125g rozpuštěné omegy, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce pudinkového prášku, 50g kakaa - smíchat a nalít navrch.
Karamelové košíčky: den předem uvařené salko, 6 tyčinek ledových kaštanů, 250g omegy.
POSTUP: omegu a kaštany rozpustíme. Do košíčků lijeme lžičku čokolády, na to dáme lžičku karamelu a dolijeme čokoládou.
Plněné kokosky: 200g kokosu, 150g cukru moučka, 2 - 3 vejce. Na linecká kolečka: 210g hladké mouky,
140g tuku, 70g cukru moučka,1 vanilkový cukr,1 vejce. Na krém: máslo, cukr, rum, kakao. Marmeláda. Čokopoleva.
POSTUP: kokos, curk a vejce smícháme, rukou tvoříme malé hromádky (nerozjednou se) a pečeme na 160 - 170°C dozlatova. Na linecké těsto vše smícháme na vále, necháme chvíli odpočinout v lednici. Vyválíme a vykrajujeme malá kolečka, upečeme. Na kolečko dokola nastříkáme krém, do vzniklého důlku uprostřed dáme marmeládu a přiklopíme kokoskou. Spodky máčíme v čokoládě.
Kokosky: 140g kokosu, 250g cukru, 4 bílky, 20g strouhanky. POSTUP: sníh vyšleháme ve vodní lázni, poté přidáme zbytek ingrediencí, lžící děláme hromádky (trochu se roztečou). Pečeme na 160 - 170°C. Jsou dobré samotné.
Sádelníčky: 300g hladké mouky, 150g cukru moučka, 210 - 250g sádla, 90g kakaa, lískové ořechy.
POSTUP: vypracujeme tětso, tvoříme kuličky, doprostřed vmáčkneme lískový ořech a upečeme.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé