(recept
si oblíbilo 18 návštěvníků)
JAHODOVO-OŘÍŠKOVÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 140g hladké mouky,50g mletých lískových oříšků,100g másla,50g krupicového cukru,1 žloutek NA NÁPLŇ:250g mascarpone,2lžíce moučkového cukru,150ml smetany ke šlehání,450g jahod NA DOKONČENÍ:140g měkkých karamel,6lžic mléka,85g loupaných lískových oříšků,opražených a nasekaných
Postup přípravy
- mouku,oříšky a máslo dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na drobenku,.Přisypte cukr a znovu promixujte,přidáte žloutek a 1-2lžíce studené vody,zpracujete na soudržné těsto
- na pomoučeném válu těsto krátce prohněte a vyložte koláčovou formu cca 23-24cm,včetně okrajů,formu i s těstem dejte na 15min cca do lednice.Poté dejte péct na 190stupňů cca 20-25min.(až těsto zezlátne)
-karamely s mlékem prohřejte v kastrůlku,na mírném ohni do rozpuštění
- prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem,pak vmíchejte ušlehanou smetanu.
- vychladlé těsto potřete třetinou karamelové omáčky,na to dejte mascarpone,na něj jahody,poté zbylou karamelovou omáčku a opražené oříšky.
KOLÁČ JE SLAĎOUČKÝ,ALE LEHKÝ,VARUJU,DÁ SE NA NĚJ VYTVOŘIT TOTÁLNÍ ZÁVISLOST.U NÁS DOMA HO MILUJEM VŠICHNI....AŽ MÁME BOULE ZA UŠIMA...ZATÍM JSEM ZKOUŠELA JEN S JAHODAMI,ALE MYSLÍM,ŽE OVOCE SE MŮŽE DÁT JAKÉKOLIV(BORŮVKY,MANDARINKY,MALINY,MOŽNÁ I BANÁN :-))
- na pomoučeném válu těsto krátce prohněte a vyložte koláčovou formu cca 23-24cm,včetně okrajů,formu i s těstem dejte na 15min cca do lednice.Poté dejte péct na 190stupňů cca 20-25min.(až těsto zezlátne)
-karamely s mlékem prohřejte v kastrůlku,na mírném ohni do rozpuštění
- prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem,pak vmíchejte ušlehanou smetanu.
- vychladlé těsto potřete třetinou karamelové omáčky,na to dejte mascarpone,na něj jahody,poté zbylou karamelovou omáčku a opražené oříšky.
KOLÁČ JE SLAĎOUČKÝ,ALE LEHKÝ,VARUJU,DÁ SE NA NĚJ VYTVOŘIT TOTÁLNÍ ZÁVISLOST.U NÁS DOMA HO MILUJEM VŠICHNI....AŽ MÁME BOULE ZA UŠIMA...ZATÍM JSEM ZKOUŠELA JEN S JAHODAMI,ALE MYSLÍM,ŽE OVOCE SE MŮŽE DÁT JAKÉKOLIV(BORŮVKY,MANDARINKY,MALINY,MOŽNÁ I BANÁN :-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Kačisko
(upraveno)
12. 6. 2015, 13:40
Pavlo, necháváte ho nějakou dobu v lednici uležet, nebo se dá konzumovat hned po uvaření? Já jen abych věděla, jak dlouho dopředu před akcí ho mám udělat předem díky za tip. Katka
kpavlinka
(upraveno)
13. 6. 2015, 20:28
@Kačisko
Dobrý den, já ho podávám hned, je dobrý už "čerstvě" udělaný
Radooza
(upraveno)
11. 10. 2011, 17:41
Báječný koláč! Skvělé prolnutí chutí! Úžasný! Koláč se krásně rozležel. Dělala jsem z tvarohu. Doufám, že tu cobydup přibude spousta nadšených a pochvalných komentářů, protože tento vyjímečný koláč si to zaslouží.
kpavlinka
(upraveno)
13. 10. 2011, 14:53
@Radooza
jéééé,moooc děkuju a s tvarohem jsem nezkoušela,ale muselo to být