Zdravý mrkvový koláč
Potřebné ingredience
TĚSTO: 1 pomeranč, 100 g rozinek, 150 ml oleje (řepkový, slunečnicový,...), 170 g polohrubé mouky, 170 g hladké špaldové mouky, 1 1/2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů), 1 1/2 lžičky jedlé sody, 1 1/2 lžičky mleté skořice, 3 vejce, 150 g přírodního cukru (část lze nahradit medem nebo jakýmkoliv sirupem - pšeničný, kukuřičný,...), 420 g mrkve (nastrouhané najemno)********** KRÉM: 150 g pomazánkového másla, 1/2 měkkého tvarohu, 50 g másla, asi 4 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička vanilkové esence
Postup přípravy
Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Ze 2 vajec oddělíme bílky, žloutky dáme do misky, přidáme celé zbylé vejce a cukr (sirup). Šleháme 1 - 2 min. do pěny. Za stálého šlehání pomalu vlijeme olej, dokud se hmota nespojí. Do směsi po dávkách prosejeme mouku (nelekejte se, hmota bude dosti tuhá!). Oddělené 2 bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha.
Nyní do těsta přimícháme nastrouhanou mrkev, rozinky i se štávou a opatrně zapracujeme i vyšlehané bílky. Těsto vlijeme do pečicím papírem vyloženého menšího pekáčku a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 min.
Na krém si smícháme pomazánkové máslo s máslem (při pokojové teplotě) a tvarohem, přidáme cukr, citronovou šťávu a vanilkovou esenci. Vše dobře utřeme a naneseme na vychladlý koláč.
Ať chutná i Vám!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé