(recept
si oblíbilo 28 návštěvníků)
Zdravý mrkvový koláč

Potřebné ingredience
TĚSTO: 1 pomeranč, 100 g rozinek, 150 ml oleje (řepkový, slunečnicový,...), 170 g polohrubé mouky, 170 g hladké špaldové mouky, 1 1/2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů), 1 1/2 lžičky jedlé sody, 1 1/2 lžičky mleté skořice, 3 vejce, 150 g přírodního cukru (část lze nahradit medem nebo jakýmkoliv sirupem - pšeničný, kukuřičný,...), 420 g mrkve (nastrouhané najemno)********** KRÉM: 150 g pomazánkového másla, 1/2 měkkého tvarohu, 50 g másla, asi 4 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička vanilkové esence
Postup přípravy
Nastrouháme kůru z dobře omytého pomeranče a vymačkáme 3 lžíce šťávy. Rozinky nasypeme do misky, přidáme kůru a šťávu z pomeranče - necháme nasáknout, zatímco budeme připravovat koláč.
Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Ze 2 vajec oddělíme bílky, žloutky dáme do misky, přidáme celé zbylé vejce a cukr (sirup). Šleháme 1 - 2 min. do pěny. Za stálého šlehání pomalu vlijeme olej, dokud se hmota nespojí. Do směsi po dávkách prosejeme mouku (nelekejte se, hmota bude dosti tuhá!). Oddělené 2 bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha.
Nyní do těsta přimícháme nastrouhanou mrkev, rozinky i se štávou a opatrně zapracujeme i vyšlehané bílky. Těsto vlijeme do pečicím papírem vyloženého menšího pekáčku a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 min.
Na krém si smícháme pomazánkové máslo s máslem (při pokojové teplotě) a tvarohem, přidáme cukr, citronovou šťávu a vanilkovou esenci. Vše dobře utřeme a naneseme na vychladlý koláč.
Ať chutná i Vám!!
Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Ze 2 vajec oddělíme bílky, žloutky dáme do misky, přidáme celé zbylé vejce a cukr (sirup). Šleháme 1 - 2 min. do pěny. Za stálého šlehání pomalu vlijeme olej, dokud se hmota nespojí. Do směsi po dávkách prosejeme mouku (nelekejte se, hmota bude dosti tuhá!). Oddělené 2 bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha.
Nyní do těsta přimícháme nastrouhanou mrkev, rozinky i se štávou a opatrně zapracujeme i vyšlehané bílky. Těsto vlijeme do pečicím papírem vyloženého menšího pekáčku a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 min.
Na krém si smícháme pomazánkové máslo s máslem (při pokojové teplotě) a tvarohem, přidáme cukr, citronovou šťávu a vanilkovou esenci. Vše dobře utřeme a naneseme na vychladlý koláč.
Ať chutná i Vám!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
5. 11. 2013, 5:30

nahlásit
aaanez
(upraveno)
15. 10. 2013, 11:57
Dobré poledne, včera jsem dělala Váš recept a výýýbornéé
Moc nám chutnal, jen mi přišlo, že jsem ho měla míň "načechraný" než vy na fotce, nevíte čím by to mohlo být? Péct kratší dobu? děkuji Anežka

nahlásit

alfleila
(upraveno)
4. 11. 2013, 23:18
@aaanez
Dobrý den Anežko, mohlo by to být velikostí plechu anebo prosála jste mouku s práškem do pečiva? To by mělo těstu pomoci, aby bylo takové "načechrané".

nahlásit

kvítečko
(upraveno)
6. 9. 2011, 20:40
brzy vyzkouším

nahlásit

alfleila
(upraveno)
7. 9. 2011, 16:58
@kvítečko
budu ráda

nahlásit

spero
(upraveno)
6. 9. 2011, 20:13






nahlásit

alfleila
(upraveno)
6. 9. 2011, 20:37
@spero
to tedy je, troufám si říct!


nahlásit