(recept
si oblíbilo 21 návštěvníků)
Zelný závin - slaný dezert - s uzeninou
Potřebné ingredience
Zelí, klobásky/křížová kost/uzené ze žeber, vajíčko, koření:sůl, pepř, na posyp:hrubá sůl, drcený kmín, Italy mix.
Postup přípravy
Nejprve propáchneme zelí a necháme okapat. Pokud peču pro více lidí, tak jeden sáček propláchnu a druhý ne-pro aroma je to lepší. Na drobné kostky nakrájím buď klobásky, nebo uzené, výborné maso je z křížové kosti. Uzeninu smíchám ze zelím, lehce osolím a opepřím-není nutné. Lístové těsto rozválím, náplň rozmístím a závin zabalím. Pro lepší spojení kraje pomažu vodou, nebo vejcem. Povrch opět potřu vejcem (máte-li dost vajec, potřete jen žloutkem, barva je pak krásně zlatavá). Aby se mě závin při pečení nerozjel, používám jehly na špízy. Nakonec posypeme hrubou solí a kmínem, nebo hrubou solí a bylinkovým kořením...dle fantazie.
Pokud pospíchám, nezatěžuji se balením závinů, ale rozválím dvě placky těsta, jednu dám na plech, rozmístím směs a přiložím druhou plackou. Po upečení krájíme jako buchtu. K pivu, či vínu-výborné. Pokud máte uzeninu již dříve uvařenou, na samotnou přípravu závinu potřebujete max. 10-15 minut.
Množství - poměr zelí/uzené:pro pohoštění 6-8 lidí kupuji 2 těsta, 3 sáčky zelí, 8-10 klobás.
Dobrou chuť:-)
Pokud pospíchám, nezatěžuji se balením závinů, ale rozválím dvě placky těsta, jednu dám na plech, rozmístím směs a přiložím druhou plackou. Po upečení krájíme jako buchtu. K pivu, či vínu-výborné. Pokud máte uzeninu již dříve uvařenou, na samotnou přípravu závinu potřebujete max. 10-15 minut.
Množství - poměr zelí/uzené:pro pohoštění 6-8 lidí kupuji 2 těsta, 3 sáčky zelí, 8-10 klobás.
Dobrou chuť:-)
Potřebné přísady
Zelí propláchneme a smícháme s nakrájenou uzeninou. Lehce osolíme a opepříme.
Na rozválené těsto rozprostřeme směs a závin zabalíme. Pro lepší držení kraje potřeme vodou, a nebo vejcem. Při pečení si můžeme pomoci jehlami na špízy-závin tak udrží pěkný tvar. Pečemě pozvolna na 160-170°C, až chytne pěknou barvu.
Dvě rukavice zmizí, než řeknu "švec" :-)))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
evicela
(upraveno)
6. 3. 2017, 14:22
výborné
novackova
(upraveno)
6. 3. 2017, 12:26
zdenka54
(upraveno)
1. 9. 2011, 23:31
vypadá to móc jedle
silvic
(upraveno)
1. 9. 2011, 15:45
bože bych si dala, až bych ve švech praskala
Hana1407
(upraveno)
1. 9. 2011, 14:35
Hani to vypadá luxusně - hned bych si dala
Hanybunny
(upraveno)
25. 10. 2011, 16:27
@Hana1407
Holky, tak šupky dupky do toho...za chvíli je hotovo