(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
STAROČESKÁ,KŘEHKÁ VÁNOČKA
Potřebné ingredience
-500g polohrubé mouky
- 120g másla
- 80g cukru
- 3 žloutky
- sůl
- citrónovou kůru
- vanilkový cukr
- 25-30g droždí
- 250ml smetany nebo mléka
- rozinky
- mandle
- 1 vejce na potření
Postup přípravy
- Nejdříve si připravíme kvásek - do části vlahé smetany (nebo mléka) rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru a 1 lžíci mouky. Lehce promícháme a necháme kynout.
- Máslo se žloutky utřeme do pěny, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, citr. kůru a ještě promícháme.
- Přidáme mouku, zbylou smetanu (nebo mléko), kvásek, rozinky, mandle a vypracujeme těsto.
- Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
- Poté z těsta upleteme vánočku, přeneseme ji na plech vyložený peč. papírem opět zakryjeme utěrkou a necháme kynout.
- Před pečením ji potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat sekanými mandlemi.
- Pečeme asi 45 minut při teplotě 170st C.
- Máslo se žloutky utřeme do pěny, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, citr. kůru a ještě promícháme.
- Přidáme mouku, zbylou smetanu (nebo mléko), kvásek, rozinky, mandle a vypracujeme těsto.
- Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
- Poté z těsta upleteme vánočku, přeneseme ji na plech vyložený peč. papírem opět zakryjeme utěrkou a necháme kynout.
- Před pečením ji potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat sekanými mandlemi.
- Pečeme asi 45 minut při teplotě 170st C.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé