Zobrazit přihlášovací formulář

Kakaový dort pro Káju-mooc děkuji-isindy (Ivana)

0.0
Kakaový dort pro Káju-mooc děkuji-isindy (Ivana)

Potřebné ingredience

Suroviny: 5 vajec 150g cukru krystal 120g hladké mouky 30g kakaa 5 lžic oleje špetka soli

Postup přípravy

Postup
Na začátek si připravíme formu, ať se pak nezdržujeme a těsto nečeká: Formu otevřeme, na dno položíme pečicí papír, dno i s papírem uzavřeme kruhem (papír kouká z kruhu ven). Tukem či olejem ve spreji pomastíme lehce boky i dno (dnešní teflonové formy není třeba už vysypávat).

Zároveň si v troubě rošt nastavíme tak, aby horní část formy byla přibližně uprostřed prostoru (takže u většiny bude rošt na 2.kolejnici, cca 10cm od dna trouby)
Zapneme troubu na 150°C ohřev zdola i shora (horkovzduch na korpus nepoužívám), u plynu na střední teplotu. Necháme předehřát.

1. Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky si dáme do malé misky bokem.

2. Do bílků přidáme špetku soli (co se vejde mezi 2 prsty) a na nejvyšší stupeň šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech (cca na 3x) přisypáváme cukr a stále šleháme. Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně dlouho, celkem tak 5 min. Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar. Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a bude to ošlivá hutná placka :)

3. Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, šlehač již na mírných otáčkách. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíci oleje, prošlehat...a takto vše 5x.

4. Mouku a kakao si odvážíme a přes síto prosijeme na žloutkovosněhovou směs. Tím prosíváním zabráníme hrudkám a se mouka provzdušní. Vařečkou opatrně promícháváme, spíše jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše nespojí.

5. Těsto přendáme do formy, stěrkou urovnáme více do krajů, prostředek je mírně propadlý...ono se to pak pečením srovná a nedělá se nahoru boule :).

6. Formu dáme do trouby - nemlaťte s ní, opatrně jako s mimčem, jinak se může stát, že se těsto zdrcne a propadne,) a pečeme 40min. Pokud korpus začne nahoře příliš hnědnout, položte na něj kus pečicího papíru, některé trouby jsou nevyzpytatelné a musíte si to své vychytat.

7. Po 40min. vyndáme korpus opatrně na mřížku a špejlí zkusíme, jestli se na ni těsto uprostřed korpusu již nelepí. Pokud není špejle po vytažení suchá, dejte ještě na chvíli dopéct, ale stát by se to nemělo.

8. Hotový korpus necháme na mřížkách sporáku asi 5min. odpočinout, pak nožem projedeme boky a uvolníme případné připečení těsta a kruh sundáme. Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama, sloupneme pečicí papír a máme korpus připravený k dalšímu zpracování.

KRÉM-TVAROHOVÝ KRÉM


400ml mléka
vanilkový pudink
1 máslo
1 tvaroh ve staniolu
moučkový cukr

Uděláme si pudink z mléka a pudinkového prášku. Uvařený přikryjeme igelitovým sáčkem, aby se neudělal škraloup. Necháme vystydnout. Vyšleháme si máslo s moučkovým cukrem, zašleháme postupně vychladlý pudink. A pak najednou zašleháme kostku tvarohu. Na tento krém pokladu jakékoli čerstvé či kompotované ovoce. Tato dávka stačí na velikost kulatého dortu 2x prokrojeného.A NAVRH ČIRÉ ŽELÉ

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Gabušojda 31. 8. 2011, 21:56
Skvěle sepsaný postup (Y) (clamp) (Y) (clamp)
moncaull 31. 8. 2011, 18:19
(Y) vypadá moc dobře |:o) |:o) o bude supr oslava (^)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie