(recept
si oblíbilo 75 návštěvníků)
Pohanka naslano s mletým masem
Potřebné ingredience
1 balíček pohanky (500g), mleté maso směs, sáček nebo sklenice kysaného zelí, cibule, olej, sůl, pepř, oregano.
Postup přípravy
Když byly děti malé, tak jsem se jim pokoušela propašovat do stravy pohanku. No nezaujala nás. Kaše z ní nám nechutnaly a "smrděly" nám. Pak jsme jednou ochutnali u kamarádky pohanku připravenou tímto způsobem a tohle jídlo vařím od té doby doma celkem často, protože nám moc chutná a je to rychlý na přípravu.
Pohanku propláchnu, dám ji do většího hrnce, aby nebyla tak vysoká vrstva a zaliju vodou. Dávám hruba stejné množství vody, jako je na objem pohanky. Nijak nesolím. Dám vařit, když se to začne vařit, a pohanka se uprostřed hrnce nazvedávat a bublat, tak promíchnu vidličkou a vypnu plotýnku, zaklopím pokličkou a nechám na sklokeramice dojít. Neměla by být na kaši, ale zrnka musí být měkká.
Mezitím si na sádle nebo na oleji osmažím nakrájenou cibulku, na ní pak dám mleté maso (obvykle kupuju směs, no ještě lepší by bylo si to mlít sama, ale na to už vážně nemám.... :-) , posolím, popepřím, někdy dávám i trochu oregana, maso osmažím. Pak do něj přidám scezený zakysaný zelí, celé to prohřeju a nakonec přimíchám tu uvařenou pohanku. Nezapomenout osolit podle chuti a celý to ještě teplý a zamíchat. Jednou jsem zapomněla osolit a nechutnalo tak dobře, ani když se to posolilo slankou pak na
talíři. Ta sůl se v tom musí rozpustit. Dobrou chuť !!
Pohanku propláchnu, dám ji do většího hrnce, aby nebyla tak vysoká vrstva a zaliju vodou. Dávám hruba stejné množství vody, jako je na objem pohanky. Nijak nesolím. Dám vařit, když se to začne vařit, a pohanka se uprostřed hrnce nazvedávat a bublat, tak promíchnu vidličkou a vypnu plotýnku, zaklopím pokličkou a nechám na sklokeramice dojít. Neměla by být na kaši, ale zrnka musí být měkká.
Mezitím si na sádle nebo na oleji osmažím nakrájenou cibulku, na ní pak dám mleté maso (obvykle kupuju směs, no ještě lepší by bylo si to mlít sama, ale na to už vážně nemám.... :-) , posolím, popepřím, někdy dávám i trochu oregana, maso osmažím. Pak do něj přidám scezený zakysaný zelí, celé to prohřeju a nakonec přimíchám tu uvařenou pohanku. Nezapomenout osolit podle chuti a celý to ještě teplý a zamíchat. Jednou jsem zapomněla osolit a nechutnalo tak dobře, ani když se to posolilo slankou pak na
talíři. Ta sůl se v tom musí rozpustit. Dobrou chuť !!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jarla
(upraveno)
2. 5. 2020, 18:23
vyzkouším
nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
5. 6. 2016, 11:49
vynikající
nahlásit
Nadys
(upraveno)
1. 6. 2016, 18:47
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
4. 6. 2016, 21:57
@Nadys
nahlásit
Zelnice
(upraveno)
1. 6. 2016, 18:34
Díky za připomenutí tohoto receptu Vařila jsem před delší dobou,ale moc mi to chutnalo Vzala jsem si druhý den do práce na oběd,rozdělila se s kolegyní a taky si pochutnala. Zase udělám
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
4. 6. 2016, 21:57
@Zelnice
taky se chystám zítra udělat znovu. Rychlý a dobrý. Já mám tychle recepty nejradši.
nahlásit
dahan
(upraveno)
1. 6. 2016, 17:23
Dobrý den chystám se vyzkoušet a chci se zeptat kolik toho masa??? pohanky 500g a mleté maso asi taky tak? Ještě mi poradte jestli jíte jen tak nebo s nějakou přílohou... A poslední dotaz -děláte i z neloupané pohanky? Budu ráda za každou radu Dana
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
4. 6. 2016, 21:55
@dahan
Dobrý večer Dano, masa dávám 500g a pohanku kupuju neloupanou v Bille (Naše Bio)- sáček je 500g - s touhle nám to chutná nejvíc. Je to hlavní jídlo - něco jako rizoto např. . Tak doufám, že Vám to bude chutnat.
nahlásit
Zelnice
(upraveno)
1. 6. 2016, 18:46
@dahan
Dobrý den Dano. Já jsem koupila tácek mletýho,myslím,že asi půl kila. Pytlík zelí,taky asi půl kila. A pohanku jsem měla v papírové krabičce,nevím,kolik jí bylo a taky si nepamatuju,jestli jsem udělala celou krabičku .Tak zkuste uvařit celou krabičku,uvidíte kolik toho bude.Zbytek co nespotřebujete se dá vždycky zamrazit a použít jindy. Příloha žádná,je to smíchaný vše dohromady jako hlavní jídlo Zkuste třeba jen z poloviční dávky a uvidíte. Třeba vám to chutnat nebude. Ale mě to chutnalo moc
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
4. 6. 2016, 21:56
@Zelnice
, nám také chutná, jsem ráda že i Vám Jani.
nahlásit
kurel
(upraveno)
1. 6. 2016, 8:09
Děkuji za receptík, vynikající
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
4. 6. 2016, 21:52
@kurel
to mě těší.
nahlásit
anaba
(upraveno)
23. 9. 2015, 14:42
pohanka nakoupena,vyzkouším..
nahlásit
Irčík
(upraveno)
23. 9. 2015, 13:48
Moc dobré a pro mě extra žravé . I děti snědly a ani moc neremcaly . Určitě ještě někdy bude jako rychlá večeře...
nahlásit
rajraj
(upraveno)
10. 5. 2015, 13:45
vyzkouším
nahlásit
mumlina
(upraveno)
7. 5. 2015, 10:39
Je to docela dobré, ale opravdu se to musí posolit, děkuji za inspiraci
nahlásit
koblizek63
(upraveno)
12. 2. 2015, 20:07
Pohanku mám ráda,supr zdravá rychlovka ,děkuji
nahlásit
laskonka333
(upraveno)
27. 4. 2014, 20:24
nahlásit
Megina9
(upraveno)
27. 4. 2014, 9:46
Všechny Vás srdečně zdravím,koukám a hledám receptík na pohanku,koupila jsem si jí,takže zítra bude premiéra,vzhledem k tomu,že jsem tři dny sama doma,tak hledám něco rychlého a jednoduchého a ejhle tento receptík vypadá chutně,zítra vyzkouším.....
nahlásit
marcelkasimonka
(upraveno)
24. 2. 2013, 12:09
Tak tedy já odpůrce všeho zdravého,jsem dostala na zkoušku pohanku našla jsem si Váš recept ,udělala a jen pokud to budu jíst jenom já tak to mám tak na tři dny co jíst
nahlásit
marcelkasimonka
(upraveno)
25. 2. 2013, 14:59
@marcelkasimonka
tak i děti a mně také moc chutná
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
27. 2. 2013, 21:02
@marcelkasimonka
Tak to mám radost. Nám to všem doma taky moc chutná a je to rychlý na přípravu. I hodně toho je, jednou jsem dala zbylou porci i do mrazáku. A jak jinak moc rozmražovaný jídla nemusíme. Tak tohle ohřátý vcelku i šlo. Takže případný přebytky schovat a zmrazit.
nahlásit
Janyse
(upraveno)
12. 7. 2012, 12:53
opravdu moc výborné. Určitě i odpůrce pohanky tuto chuť ocení. Budu dělat určitě často
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
17. 7. 2012, 19:33
@Janyse
Jsem moc ráda, že Vám chutná.
nahlásit
pepča
(upraveno)
16. 5. 2012, 11:39
Narazila jsem na váš recept, všechny suroviny doma a tak jsem se do toho pustila . No a nevím, nevím zda to vydrží do večera pro manžela a pro kluka . je to výýborné ukládám i když tohle si možná budu pamatovat z paměti
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
17. 5. 2012, 18:22
@pepča
Leni, to jste mě potěšila . Jsem moc ráda, že Vám tohle jídlo chutná. Nám také.
nahlásit
Néži
(upraveno)
29. 10. 2011, 14:58
Dnes jsem zkusila a je to výýýborné. Vhodné i pro odpůrce pohanky. Doporučuju!
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
1. 11. 2011, 19:37
@Néži
potěšilo mě, že Vám chutnalo.
nahlásit
Marbul04
(upraveno)
14. 10. 2011, 17:36
Pořád přemýšlím, jak pohanku připravit. Tohle si myslím, že by mi u rodiny mohlo projít. Může se zeptat, jaký dáváte poměr pohanky a masa?
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
15. 10. 2011, 15:18
@Marbul04
Alice, dávám 1 balíček pohanky = 500g a k tomu 500g mletého masa. Jestli vyzkoušíte, napište mi, jak Vám chutnalo.
nahlásit
vevey
(upraveno)
8. 9. 2011, 17:58
http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3749218 zajímavé
nahlásit
Michaela_
(upraveno)
29. 8. 2011, 16:14
mam rada pohanku i sekanou..ale co mi nejde dohromady je zeli a oregano...oregano asi vypustim , ale jinak zkusim
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
30. 8. 2011, 8:34
@Michaela_
Jé Míšo, teď se tady usmívám u počítače. No já to oregano propašuju, kam se dá klidně ho vynechte. I když ta kombinace oregano-zelí v tomto receptu není rušivá, nám chutná. Stejně ho dávám jen špetku. Taky si takhle upravuju ostatní recepty podle svého. Co se mi v tom nezdá, tak vynechám a případně zase něco přidám. Jestli budete zkoušet, dejte mi vědět, jak Vám chutnalo.
nahlásit
NATUSEN
(upraveno)
20. 9. 2011, 18:52
@PetraRol
Pohanka obahuje velké množství rutinu, ale aby ho uměl organis,us dobře vstřebat a využít, je třeba pohanku nejen správně vařit, ale ideálně podávat s vit. C Takže zde naprosto skvělá kombinace Výtečné! U nás je pohanka velmi oblíbená, se zelím dělám, ale přiznám se, že s mletým hovězím jsem zkoušela dnes poprvé a musím říct, že je to naprosto úžasné a rychlé Díky za inspiraci
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
22. 9. 2011, 13:22
@NATUSEN
Hezký den Báro, dneska jsem si všimla Vašeho komentíku. Děkuju za něj. Nám takhle pohanka také moc chutná (i děti si o tohle jídlo říkají), to maso se zelím jí dá takovu prima chuť. Jsem moc ráda, že i Vám chutnalo. A je pravda, že to je rychlovka...
nahlásit