(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Domácí pšenično žitný chléb s domácím kváskem opravdu moccccccc dobrý

Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 500 g žitné tmavé chlebové mouky ,500 g pšeničné - mouky tmavé chlebové ,150 g domácího kvásku ,1 sáček sušeného droždí , 300 ml vody, 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžičky soli, , 1 lžíce celého kmínu
Postup přípravy
Všechny suroviny dobře promíchejte (nejlépe rukama),protože do DP je těsta moc těsto posypte trochou hladké mouky, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba ½ hodiny kynout. Poté těsto znovu důkladně promíchejte, posypte trochou hladké mouky, zakryjte utěrkou a nechte kynout ještě alespoň 1 hodinu. Pak těsto znovu promíchejte, vytvarujte 2malé bocháneky , položte ho na pečící papír na plech a nechte ho kynout ještě zhruba ½ hodiny. Před pečením těsto potřete vodou, podle chuti posypte kmínem a vložte ho do trouby vyhřáté na 200° C. Pečte 30 až 40 minut dozlatova. Hotový chleba znovu potřete vodou a nechte jej vychladnout na drátěné mřížce,nebo na plechu ,
Založení kvásku pro domácí chleby
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
. Pro založení kvásku potřebujeme žitnou chlebovou mouku a vlažnou vodu.
POSTUP PŘÍPRAVY
Na přípravu kvásku je potřeba tři dny čas...
1. den (založení kvásku)
Do misy nasypeme 4 lžíce žitné mouky a přilijeme 100 vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké. Na sklenici dáme potravinářskou fólii, upevníme gumičkou a postavíme na teplé místo (cca 30 °C, rozhodně ne více než 35 °C), kde zůstane do druhého dne.
2. den (1. krmení kvásku)
Těstíčko promícháme , přidáme opět 2 lžíce žitné chlebové mouky 50 ml mouky a vlažnou vodu, řádně promícháme až máme opět středně hustou kaši. Přikryjeme a postavíme na teplé místo. Pokud těsto není nakyslé, tak ho jen promícháme, přikryjeme a necháme stát do dalšího dne na teplém místě – to už by mělo být nakyslé určitě.
3. den: kvásek je hotový a můžeme ho použít do těsta na chleba...do těsta na chleba odebereme 3 polévkové lžíce kvásku a zbytek kvásku dáme do malé misky, přikryjeme víčkem (do víčka uděláme díry, aby vzduch mohl ven) a takto uchováme v lednici...uchováváme to tak proto, protože když třeba za tři dny budeme chtít udělat opět tento chleba, tak do kvásku už jen přidáme 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a vodu dle potřeby (asi 50-60ml, aby byla opět taková kašička), dáme tak na 3-4 hodinky nebo přes noc nakvasit na teplé místo a nemusíme opět čekat tři dny než se nám udělá kvásek, tímto způsobem je za tři hodinky opět hotový. A takto to točíme dokolečka...
Založení kvásku pro domácí chleby
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
. Pro založení kvásku potřebujeme žitnou chlebovou mouku a vlažnou vodu.
POSTUP PŘÍPRAVY
Na přípravu kvásku je potřeba tři dny čas...
1. den (založení kvásku)
Do misy nasypeme 4 lžíce žitné mouky a přilijeme 100 vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké. Na sklenici dáme potravinářskou fólii, upevníme gumičkou a postavíme na teplé místo (cca 30 °C, rozhodně ne více než 35 °C), kde zůstane do druhého dne.
2. den (1. krmení kvásku)
Těstíčko promícháme , přidáme opět 2 lžíce žitné chlebové mouky 50 ml mouky a vlažnou vodu, řádně promícháme až máme opět středně hustou kaši. Přikryjeme a postavíme na teplé místo. Pokud těsto není nakyslé, tak ho jen promícháme, přikryjeme a necháme stát do dalšího dne na teplém místě – to už by mělo být nakyslé určitě.
3. den: kvásek je hotový a můžeme ho použít do těsta na chleba...do těsta na chleba odebereme 3 polévkové lžíce kvásku a zbytek kvásku dáme do malé misky, přikryjeme víčkem (do víčka uděláme díry, aby vzduch mohl ven) a takto uchováme v lednici...uchováváme to tak proto, protože když třeba za tři dny budeme chtít udělat opět tento chleba, tak do kvásku už jen přidáme 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a vodu dle potřeby (asi 50-60ml, aby byla opět taková kašička), dáme tak na 3-4 hodinky nebo přes noc nakvasit na teplé místo a nemusíme opět čekat tři dny než se nám udělá kvásek, tímto způsobem je za tři hodinky opět hotový. A takto to točíme dokolečka...

x
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

hanulice
(upraveno)
31. 7. 2011, 21:27
Dobrý večer,nějak nerozumím...přidáme opět 2 lžíce žitné chleové mouky 50 ml mouky a vlažnou vodu...tam se přidá ještě nějaká jiná mouka?děkuji

nahlásit