(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Dušené papriky - levná rychlovka
Potřebné ingredience
Bílé papriky, točák (nejlepší je "polský"), kečup, sýr, trochu másla a slepičí vývar 1/2kostky
Postup přípravy
Toto jídlo je u nás v letním období velmi oblíbené, i když uznávám, že asi právě nejzdravější není......
Původně pochází recept od mé babičky z Moravy, ale postupně jsem si ho upravila. Napíšu Vám obě varianty:
babiččina:
pekáček, který jde přiklopit silně vymažeme máslem. Omyté, na půlky rozkrojené a očištěné papriky poklademe těsně vedle sebe do pekáčku. Do každé papriky dáme dle chuti kečup, 2-3 "hranolky točáku a navrch poklademe plátky sýra, lepší je ho dát tak, aby nebyl přes okraje papriky (zahneme kraje do vnitř papriky) sýr by se pak mohl přichytit. podlijeme kuřecím vývarem (z kostky :-) ) , přiklopíme a dáme pomalu péct (dusit) do trouby, dokud nejsou papriky měkké.
mně se toto zdálo zbytečně pracné, i když při servírování určitě udělalo lepší estetický dojem!
moje:
Pokrájím papriky i salám na kostičky, které se nám budou dobře jíst :-))
Zapnu plotýnku, dám do hlubokého kastrolu máslo, nechám rozpustit, rozleju po celém dnu a pak vrstvím papriky- salám - pocákám kečupem-papriky-salám-kečup, poslední papriky. Trochu podleju vodou, respektive vývarem, nemusí být ponořené, protože papriky pustí šťávu. Dusím do měkka, pomalu, pod pokličkou, nemusíme míchat, ale pokud budete mít strach, zamíchejte. Když je to měkké, vypnu plotýnku a teprve přidám nasrtouhaný sýr, kdo nechce nemusí, ale každopádně sýr až NAKONEC jinak se připaluje a to je škoda!!! Nechám pár minut přiklopené odstát, akorát, než svolám rodinu k večeři :-)
Každý má jiné chutě, ale ničím jiným nekořením, rozhodně nepřisoluji. Vznikne výborná "omáčka"
Jíme s rohlíkem.
V tomto období jsou bílé papriky za pár korun, kdo nemá vlastní a jednou za čas se i takto nezdravé jídlo přežít dá. My si na něm moc pochutnáváme.
Původně pochází recept od mé babičky z Moravy, ale postupně jsem si ho upravila. Napíšu Vám obě varianty:
babiččina:
pekáček, který jde přiklopit silně vymažeme máslem. Omyté, na půlky rozkrojené a očištěné papriky poklademe těsně vedle sebe do pekáčku. Do každé papriky dáme dle chuti kečup, 2-3 "hranolky točáku a navrch poklademe plátky sýra, lepší je ho dát tak, aby nebyl přes okraje papriky (zahneme kraje do vnitř papriky) sýr by se pak mohl přichytit. podlijeme kuřecím vývarem (z kostky :-) ) , přiklopíme a dáme pomalu péct (dusit) do trouby, dokud nejsou papriky měkké.
mně se toto zdálo zbytečně pracné, i když při servírování určitě udělalo lepší estetický dojem!
moje:
Pokrájím papriky i salám na kostičky, které se nám budou dobře jíst :-))
Zapnu plotýnku, dám do hlubokého kastrolu máslo, nechám rozpustit, rozleju po celém dnu a pak vrstvím papriky- salám - pocákám kečupem-papriky-salám-kečup, poslední papriky. Trochu podleju vodou, respektive vývarem, nemusí být ponořené, protože papriky pustí šťávu. Dusím do měkka, pomalu, pod pokličkou, nemusíme míchat, ale pokud budete mít strach, zamíchejte. Když je to měkké, vypnu plotýnku a teprve přidám nasrtouhaný sýr, kdo nechce nemusí, ale každopádně sýr až NAKONEC jinak se připaluje a to je škoda!!! Nechám pár minut přiklopené odstát, akorát, než svolám rodinu k večeři :-)
Každý má jiné chutě, ale ničím jiným nekořením, rozhodně nepřisoluji. Vznikne výborná "omáčka"
Jíme s rohlíkem.
V tomto období jsou bílé papriky za pár korun, kdo nemá vlastní a jednou za čas se i takto nezdravé jídlo přežít dá. My si na něm moc pochutnáváme.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Marci75
(upraveno)
18. 7. 2011, 20:00
Recept se mi moc líbí. Ani si ho nemusím tisknout, je jednoduchý na zapamatování. Za týden odjíždíme na dovču, občas tam budu asi nucena uvařit, tak se tenhle recept hodí Určitě ho vyzkouším
Jada76
(upraveno)
18. 7. 2011, 22:02
@Marci75
Marci, vyzkoušejte, snad bude chutnat uvidíte, je to šup šup v hrnci, pěkně pomalu dusit asi 20 min a v podstatě se to nemusí hlídat takže na dovolenou určitě vhodné
ajkammm
(upraveno)
18. 7. 2011, 19:45
to musí být dobrota určitě vyzkouším
Jada76
(upraveno)
18. 7. 2011, 22:03
@ajkammm
zkuste, uvidíte
Evelyn123
(upraveno)
18. 7. 2011, 10:49
Jani, děkuji za recept už mám vytištěný. Máte pravdu je to super rychlovka a i když jsem ještě neudělala, musí to být jídlo znamenité Chystám se na tu mňamku co nejdřív. A Jani, není to až tak nezdravé jídlo díky paprikám a když se k tomu udělá nějaký salát, nemá to chybu. Pro více strávníků ideální toto jídlo v jednom pekáči bude na chalupě. Zkusím nejdřív babiččinu variantu a tu Vaši až později za pár dnů (ani nepoznají, že to je to samé ) Mějte se hezky
Jada76
(upraveno)
18. 7. 2011, 17:28
@Evelyn123
Evi, to máte pravdu, nikdo nepozná, že jí to samé uvidíte, snad bude chutnat, jako u nás. Teď dělám v té mé variantě víc šťávy, je to spíš jako guláš a manžel si namáčí do toho rohlík a pochvaluje si. Tak dobrou chuť!