(recept
si oblíbilo 52 návštěvníků)
Jemný koláč s karamelem a čokoládovým krémem
Potřebné ingredience
Na těsto: 220 g hladké mouky, 60 g cukru, 120 g rostlinného tuku na pečení, 1 vejce, špetku soli a hladkou mouky na podsypávání. Na krém: 150 g zakysané smetany, 250 g čokolády na vaření, 30 g másla a 40 g cukru moučka. Na karamel: 200 g cukru krupice, 3 lžíce másla, 300 ml smetany na vaření a 30 g kukuřičného škrobu.
Postup přípravy
!!!! Pekla jsem včera odpoledne, po vychladnutí byl za hodinku pryč!!!!
!!!! Recept je z netu i foto, nemám u sebe foťák a ani bych to nestačila nafotit, jak byl pryč.!!!!
Postup: Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte cukr, změklý tuk, sůl, vejce a vše důkladně propracujte. Těsto pak nechte 30 minut odpočinout zabalené do potravinářské folie v ledničce. Odpočinuté těsto rozválejte do kulata na plát silný asi 0,5 cm, přeneste ho do koláčové formy a vtlačte rovnoměrně do okrajů. Těsto na dně propíchejte vidličkou a pečte v troubě předehřáté na 170⁰C asi 15–20 minut.
Mezitím si připravte karamel. Cukr rozpusťte v kastrůlku, dokud nebude mít zlatavou barvu. Poté k němu přilijte smetanu, přidejte máslo a vše dobře rozmíchejte. Směs nechte na plotně stažené na minimum a míchejte, dokud se karamel zcela nerozpustí ve smetaně. V závěru přidejte kukuřičný škrob rozmíchaný v troše vody a ještě asi minutu vařte, až směs zhoustne. Horkou karamelovou směs nalijte na upečené těsto a nechte zatuhnout a vychladnout.
Rozlámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni spolu s máslem. Pak ji nechte zchladnout a ušlehejte ji s cukrem a zakysanou smetanou. Takto připravený čokoládový krém rozetřeme na ztuhlou karamelovou náplň a dejte uležet ještě asi na půl hodiny do ledničky, aby krém ztuhl. Pokud chcete mít dort hezčí, můžete poloztuhlý krém „pomalovat“ vidličkou.
!!!! Recept je z netu i foto, nemám u sebe foťák a ani bych to nestačila nafotit, jak byl pryč.!!!!
Postup: Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte cukr, změklý tuk, sůl, vejce a vše důkladně propracujte. Těsto pak nechte 30 minut odpočinout zabalené do potravinářské folie v ledničce. Odpočinuté těsto rozválejte do kulata na plát silný asi 0,5 cm, přeneste ho do koláčové formy a vtlačte rovnoměrně do okrajů. Těsto na dně propíchejte vidličkou a pečte v troubě předehřáté na 170⁰C asi 15–20 minut.
Mezitím si připravte karamel. Cukr rozpusťte v kastrůlku, dokud nebude mít zlatavou barvu. Poté k němu přilijte smetanu, přidejte máslo a vše dobře rozmíchejte. Směs nechte na plotně stažené na minimum a míchejte, dokud se karamel zcela nerozpustí ve smetaně. V závěru přidejte kukuřičný škrob rozmíchaný v troše vody a ještě asi minutu vařte, až směs zhoustne. Horkou karamelovou směs nalijte na upečené těsto a nechte zatuhnout a vychladnout.
Rozlámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni spolu s máslem. Pak ji nechte zchladnout a ušlehejte ji s cukrem a zakysanou smetanou. Takto připravený čokoládový krém rozetřeme na ztuhlou karamelovou náplň a dejte uležet ještě asi na půl hodiny do ledničky, aby krém ztuhl. Pokud chcete mít dort hezčí, můžete poloztuhlý krém „pomalovat“ vidličkou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
welinka
(upraveno)
14. 10. 2011, 13:28
Dobry den, jojo vlašsle ořechy tam vidim do dnes, pokud me zrak nešálí a jina prosim jak je to s tim solamylem? muzu pouzit ten? a zatezkavani fazolema, to jako date na syrove testo fazole a pecete i s nima? dekuji moc Lenka
Dada34
(upraveno)
24. 7. 2011, 14:25
musím vyzkoušet!!!!!!!
krejcatko
(upraveno)
24. 7. 2011, 14:07
Dobrý den,mohla bych se informovat,zda lze použít bramborový škrob-Solamyl? Kukuřičný škrob jsem nikdy na nic nepoužila a jistě by mi celá krabička-krom tedy těch 30g do tohoto receptu, zbyla.Neznám jiné použití kukuřičného škrobu. Děkuji Renata
Danulik1
(upraveno)
20. 7. 2011, 14:51
Výborná
cozumel
(upraveno)
13. 7. 2011, 13:31
Já jsem asi slepá, ale já na tom koláči vidím kousky vlašských ořechů Jinak ale vypadá báječně
lenavackova
(upraveno)
13. 7. 2011, 13:38
@cozumel
Tak to jsme dvě,mně to trklo už včera .Ale i tak koláč vypadá suprově,zkusila bych to s těmi ořechy a zdvojnásobit dávku na plech(mám 4děti ).
pwquilt
(upraveno)
14. 7. 2011, 14:28
@lenavackova
v první chvíli jsem si také myslela, že tam jsou ořechy. Až po přečtení receptu, jsem pochopila . Pekla jsem už po druhé a příště peču rovnou dva pekáče , ani ke kávě mi nic nenechali
hanuvka
(upraveno)
12. 7. 2011, 16:10
Koláč mě hodně zaujal,tak jsem ho vyzkoušela,ale 250g čokolády je i na mě(milovnici čokolády),trochu moc?!!Není v receptu chyba?
pwquilt
(upraveno)
13. 7. 2011, 12:49
@hanuvka
Chyba není, také mne to překvapilo, ale opravdu to není moc - nebo mne se aspoň na hotovém nezdálo
tetrisss
(upraveno)
6. 7. 2011, 19:55
Zaujimave, urcite vyskusam.
monky3
(upraveno)
6. 7. 2011, 10:44
to těsto ve formě ničím nezatěžujete při pečení? Nezvedá se? Většinou se dávají luštěniny díky vypadá zajímavě
pwquilt
(upraveno)
6. 7. 2011, 12:37
@monky3
Nepíší sice nic , ale zatěžkala jsem tradičně fazolemi. Je to klasický linecké těsto bez kypřící prášku a trochu zvednutí mu neublíží,ale jak píši, raději jsem zatěžkala a nemělo to tendenci vylétnout. Je jedinečný ke a děti se o to prali
monky3
(upraveno)
6. 7. 2011, 14:32
@pwquilt
taky mám stranou v sáčku fazole na zatěžkání díky, určo vyzkouším, takové můžu
lucinda11
(upraveno)
6. 7. 2011, 10:42
to vypadá výborně mňam
peke
(upraveno)
6. 7. 2011, 10:13
To vypadá luxusně