Pastýřský koláč (jehněčí)
Potřebné ingredience
* NÁPLŇ: ¾ kg libového masa (původní recept je pro jehněčí, ale dá se to udělat i z hovězího), 200 g žampiónů, 2 větší mrkve, 1 větší cibule, 1 pol. lžíce kečupu, 1 pol. lžíce hladké mouky, ½ kostky hovězího bujónu, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř, drcený kmín; * BRAMBOROVÁ KAŠE NA POVRCH: ¾ kg brambor, máslo, mléko
Postup přípravy
- maso umlít na masovém strojku
- mrkev očistit a pokrájet na kostičky
- oloupanou cibuli pokrájet na kostičky
- žampióny očistit a nakrájet na plátky
- česnek utřít se solí
- brambory oloupat a pokrájet na kostičky
Mleté maso dát na pánev (ideální je Wok s poklicí), a za stálého míchání osmahnout - přitom rozmačkávat vznikající hrudky, aby směs byla co nejdrobnější.
Potom maso z pánve vyjmout, pokud je třeba, tak slít přebytečný tuk, a osmahnout cibuli, mrkev, žampióny a česnek.
Míchat a jakmile vše změkne, vrátit do pánve maso, poprášit hladkou moukou a míchat cca 1 min.
Potom podlít horkou vodou, přidat kečup, drcený kmín, pepř a hovězí bujón.
To vše dusit cca 30 min.
Mezitím dát vařit brambory se solí a drceným kmínem.
Po uvaření slít vodu, přidat máslo, mléko a vyšlehat hladkou kaši.
Jakmile je maso měkké, tak celou směs dle chuti dokořenit a přendat do zapékací mísy.
Na masovou směs rozprostřít bramborovou kaši, uhladit a povrch ozdobit vidličkou.
Zapékat při cca 200 st. asi 20 - 30 minut (až začne povrch kaše zlátnout).
Maso umlít na masovém strojku.
Mrkev a cibuli pokrájet na kostičky, žampióny na plátky, česnek utřít se solí.
Mleté maso dát na pánev (ideální je Wok s poklicí), a za stálého míchání osmahnout - přitom rozmačkávat vznikající hrudky, aby směs byla co nejdrobnější.
Potom maso z pánve vyjmout, pokud je třeba, tak slít přebytečný tuk, a osmahnout cibuli, mrkev, žampióny a česnek.
Míchat a jakmile vše změkne, vrátit do pánve maso, poprášit hladkou moukou a míchat cca 1 min.
Potom podlít horkou vodou, přidat kečup.
To vše dusit cca 30 min.
Oloupané brambory nakrájet na kostičky a uvařit se solí a drceným kmínem.
Po uvaření slít vodu, přidat máslo, mléko a vyšlehat hladkou kaši.
Jakmile je maso měkké, tak celou směs dle chuti dokořenit a přendat do zapékací mísy.
Na masovou směs rozprostřít bramborovou kaši.
Povrch uhladit a ozdobit vidličkou.
Zapékat při cca 200 st. asi 20 - 30 minut (až začne povrch kaše zlátnout).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé