(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
* * * KARAMELOVÉ VĚTRNÍKY * * *
Potřebné ingredience
• 160 g hladké mouky • 1 / 4 l vody • 70 g oleje • špetka soli • 4 vejce Karamelový krém: • 100 g krupicového cukru • 3,5 dl mléka • 1 vanilkový pudinkový prášek • 1 žloutek • 50 g moučkového cukru • 200 g másla • 1 / 2 balíčku vanilkového cukru Šlehačka: • 1 / 4 l smetany ke šlehání • 1 ztužovač šlehačky Poleva: • 50 g krupicového cukru • 3 lžíce mléka • 220 g moučkového cukru
Postup přípravy
Vodu, tuk a sůl přivedeme k varu, tenkým pramínkem vsypeme mouku a za stálého míchání vaříme – odpalujeme na mírném plameni, až se těsto nelepí na dno a stěny nádoby (asi 4 minuty). Za občasného zamíchání necháme těsto trochu vychladnout a pak do něj postupně zašleháváme vejce. Z hladkého těsta stříkáme sáčkem s vroubkovanou trubičkou větrníky na tukem vymazaný plech. Hned je pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C. Vlažné větrníky rozkrojíme na poloviny. Po vychladnutí horní polijeme polevou, spodní poloviny naplníme a opět je spojíme.
Karamelový krém: Krupicový cukr roztavíme na pánvičce na karamel, zalijeme 2 dl mléka a za stálého míchání rozvaříme. Do kastrolu nalijeme zbylé mléko, ve kterém rozmícháme pudinkový prášek a žloutek, přilijeme karamel, za stálého míchání uvedeme do varu, 2 minuty povaříme, sejmeme z plotny a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Studený krém vyšleháme, přidáme moučkový cukr a potom po částech změklé máslo, vanilkový cukr a ušleháme dohlídka.
Šlehačka: Vychlazenou smetanu ušleháme se ztužovaček šlehačky v lehkou hutnou pěnu. Hned ji použijeme.
Poleva:Krupicový cukr roztavíme na karamel, zalijeme mlékem, rozmícháme a povaříme na hladký krém. Do misky prosijeme moučkový cukr, po částech přidáváme karamel a dobře vymícháme.
Karamelový krém: Krupicový cukr roztavíme na pánvičce na karamel, zalijeme 2 dl mléka a za stálého míchání rozvaříme. Do kastrolu nalijeme zbylé mléko, ve kterém rozmícháme pudinkový prášek a žloutek, přilijeme karamel, za stálého míchání uvedeme do varu, 2 minuty povaříme, sejmeme z plotny a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Studený krém vyšleháme, přidáme moučkový cukr a potom po částech změklé máslo, vanilkový cukr a ušleháme dohlídka.
Šlehačka: Vychlazenou smetanu ušleháme se ztužovaček šlehačky v lehkou hutnou pěnu. Hned ji použijeme.
Poleva:Krupicový cukr roztavíme na karamel, zalijeme mlékem, rozmícháme a povaříme na hladký krém. Do misky prosijeme moučkový cukr, po částech přidáváme karamel a dobře vymícháme.
Větrníky naplněné karamelový krémem...
Teď ještě šlehačkou ...
A teď už můžeme jen mlsat :-))
Nechte si chutnat :-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé