(recept
si oblíbilo 18 návštěvníků)
GRIOTKA - DOMÁCÍ VIŠŇOVÝ LIKÉR
Potřebné ingredience
Malý kyblík vyzrálých VIŠNÍ (asi 2 kg), 1kg CUKRU krystalu, 500 ml alkoholu (RUMU nebo VODKY nebo meruňkovice, hruškovice, vínovice, třešňovice...nebo mix). Nevhodná je slivovice!!!
Postup přípravy
Natrháme menší kyblík višní, trháme dobře vyzrálé, mohou být i přezrálé plody, ale ne shnilé!
Nevypeckované višně bez stonků propláchneme ve vodě a volně nasypeme do velké 4 litrové sklenice tak, abychom ji zaplnili do 3/4.
Na višně (do každé 4 litrové sklenky) nasypeme 1 kg cukru a trochu zatřepeme, opatrně lehce promícháme, ale nerozmačkáváme!!
Hrdlo ovážeme celofánem nebo potravinovou fólií a necháme stát na teplém místě v pokojové teplotě (ne na přímém slunci.
Během několika pár dnů pustí višně šťávu a do ní se rozpustí cukr, začnou se tvořit bublinky. S láhví občas zatřepeme.
Po 6-8 týdnech nalejeme na višně 500 ml alkoholu, opatrně zamícháme a opět zavážeme hrdlo celofánem.
V případě, že se nějaké malé množství nerozpustilo, alkohol to jistě rozpustí.
Po 14-ti dnech tekutý obsah zcedíme.
Výsledná griotka má tmavě červenou barvu a je určena ihned ke konzumaci. Pokud chcete čirou, musíte vydržet pár měsíců než se pročistí sama.
Višně po scezení můžeme použít - v uzavřené láhvi vydrží dlouho, mohou se pojídat jen tak samotné, vhodit do míchaných nápojů a nebo přidat do vánočního cukroví...
Nevypeckované višně bez stonků propláchneme ve vodě a volně nasypeme do velké 4 litrové sklenice tak, abychom ji zaplnili do 3/4.
Na višně (do každé 4 litrové sklenky) nasypeme 1 kg cukru a trochu zatřepeme, opatrně lehce promícháme, ale nerozmačkáváme!!
Hrdlo ovážeme celofánem nebo potravinovou fólií a necháme stát na teplém místě v pokojové teplotě (ne na přímém slunci.
Během několika pár dnů pustí višně šťávu a do ní se rozpustí cukr, začnou se tvořit bublinky. S láhví občas zatřepeme.
Po 6-8 týdnech nalejeme na višně 500 ml alkoholu, opatrně zamícháme a opět zavážeme hrdlo celofánem.
V případě, že se nějaké malé množství nerozpustilo, alkohol to jistě rozpustí.
Po 14-ti dnech tekutý obsah zcedíme.
Výsledná griotka má tmavě červenou barvu a je určena ihned ke konzumaci. Pokud chcete čirou, musíte vydržet pár měsíců než se pročistí sama.
Višně po scezení můžeme použít - v uzavřené láhvi vydrží dlouho, mohou se pojídat jen tak samotné, vhodit do míchaných nápojů a nebo přidat do vánočního cukroví...
Višně nasypeme do 3/4 lahve, umyté, nevypeckované, bez stonků.
Zasypeme 1 kg CUKRU KRYSTALU a lehce protřepeme, poté každý den můžeme zatřepat, aby se cukr promíchal s višněmi dokud nebude zcela rozpuštěný.
Hrdlo ovážeme celofánem nebo fólií a necháme stát v pokojové teplotě - ne vyloženě na slunci.
Čekáme 6 týdnů (i déle) a potom přilejeme alkohol.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Piposek
(upraveno)
10. 8. 2016, 12:58
Dobrý den, cukr se pěkně rozpustil, akorát mi vrchní višně začinají hnít a celé to kvasí. Je to v pořádku, mam to tak nechat nebo se dělají nějaká opatření? V nálevu je ovoce a cukr a v podstatě probíhá normální proces kvasení kde vzniká líh jako např. u kvasu pro palenky, ale tam to ještě projde přes pálenici. Díky
nahlásit
Stockma
(upraveno)
26. 6. 2017, 12:20
@Piposek
Pavle, omlouvám se, až teď jsem přišla na váš komentář...Jak to celé dopadlo?
nahlásit
mispulinda85
(upraveno)
3. 8. 2019, 11:02
@Stockma
Dobry den zacina to take jakoby kvasit , sice mi to nehnije , delalo to i vam???
nahlásit
Nadys
(upraveno)
12. 7. 2016, 19:47
nahlásit
primaluca
(upraveno)
12. 7. 2016, 19:33
Dobrý den ,jaký je asi zisk po stočení včetně rumu?Už mám naloženo ,tak abych věděla ,nač se těšit.Díky ,Míša
nahlásit
Stockma
(upraveno)
26. 6. 2017, 12:23
@primaluca
Míšo, omlouvám se, až teď jsem zjistila, že jste psala komentář, tak už vám odpověď asi nebude nic platná. Bohužel - já už si to, abych pravdu řekla, ani nepamatuju, kolik lahví z toho bylo! Kdyžtak písněte, kolik jste z té dávky udělala vy - děkuji
nahlásit
Jitka York
(upraveno)
24. 9. 2014, 20:35
Mňam mňam, už ochutnávám!! Dobrota!!! Všem to moc chutná. Děkuji za inspiraci. Pa zlatíčko.
nahlásit
hrusticka84
(upraveno)
28. 6. 2011, 11:50
hmm a šlo by to i z třešní?
nahlásit
Stockma
(upraveno)
28. 6. 2011, 12:05
@hrusticka84
To jsem nezkoušela, třeba by šel.... (?) Ale asi by byl mdlejší, netuším...
nahlásit