(recept
si oblíbilo 133 návštěvníků)
Karamelový hřbet s burizony - úžasný,rychlý, dělám i několikrát během vánoc.o)))
Potřebné ingredience
4 balíčky karamelek, 125g másla, balíček burizonů, mandle či lískové oříšky (nemusí být, je to dobré i bez nich)
Postup přípravy
Karamelky rozpouštíme ve vodní lázni společně s máslem. Vzhledem k tomu, že to poměrně dlouho trvá, zrychluji si to tím, že karamelky dám do mikrovlnky, až jsou rozteklé, přesunu do hrnce ve vodní lázni a přidám máslo. Za občasného míchání nechám rozpustit máslo, poté míchám stále, aby se karamel a máslo navzájem spojili. Poté sundám z plotýnky, přimíchám mandle a burizony, dobře promíchám a naplním do srnčího hřbetu (nejlepší je dát do hřbetu potravinovou folii - lépe se vytahuje) a uhladím. Dám vystydnout do lednice, druhý den vyklopím (trošku roztáhnu boky toho srnčího hřbetu) a roládka vypadne sama:o))
A pak už jen krájet na cca 1cm široké kousky, někdy ještě i ten rozkrojím, aby to nebylo moc veliké.
Toto je jediné cukroví, které manžel miluje a jí na vánoce a musím ho před ním schovávat. Ale většinou během svátků dělám několikrát.
Snad vám bude také chutnat.
A pak už jen krájet na cca 1cm široké kousky, někdy ještě i ten rozkrojím, aby to nebylo moc veliké.
Toto je jediné cukroví, které manžel miluje a jí na vánoce a musím ho před ním schovávat. Ale většinou během svátků dělám několikrát.
Snad vám bude také chutnat.
potřebné suroviny
Musí to být KARAMELKY, POZOR!!! At nekoupíte ty tvrdé drops:o))
Karamelky připravené do mikrovlnky.
Rozpouštět postupně, několikrát po sobě kratší časy, ne naráz delší dobu!!!!!!!
A tahle pěkně bublají, když se rozpouští
A to už jsou v hrnci s máslem
Ruzpuštěné máslo a karamelky (nevypadá to moc vábně co:o)))
Když už je hmota celistvá
přidáme burizony a mandle (postupně)
Zamícháme :o))
Naplníme srnčí hřbet a uhladíme
Druhý den, vyklopíme
Pohled z boku:o))
Nakrájíme a křupeme:o)))
Dobrou chut:o))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
wWendy
(upraveno)
17. 12. 2015, 14:40
když použiji místo karamelek zkaramelizované salko , bude to mít stejný výsledek ? děkuji
srneckova
(upraveno)
13. 12. 2015, 11:05
Machja
(upraveno)
14. 12. 2015, 19:41
@srneckova
Vyzkoušejte, rychlé a žravé
P.A.V.L.A
(upraveno)
21. 12. 2012, 21:27
Machja
(upraveno)
22. 12. 2012, 15:00
@P.A.V.L.A
jimasa
(upraveno)
17. 12. 2012, 9:55
dobrý den, chystám se na toto cukroví, ale chtěla bych ho zkusit letos z uvařeného salka. Už jsem ho dělala dříve, jen mívám snad každý rok problém s tím, že když chci dělat salám či to dát do hřbetu, tak to pak nemůžu z toho dostat. Můžete mi někdo poradit??? Je to pak k děkuji a přeji pohodové vánoce
Krůžička
(upraveno)
13. 12. 2015, 10:39
@jimasa
Dělávám s rozpuštěného krystalu a salka a do hřbetu dávám potrav.folii. Jde to krásně ven a i ta folie se pak v pohodě sloupne z těch burizonů v karamelu
Machja
(upraveno)
21. 12. 2012, 21:16
@jimasa
Já ten hřbet pak normálně rukama silou trošku roztáhnu a ten hřbet mi z toho většinou v pohodě vypadne
jeremy
(upraveno)
10. 11. 2012, 14:25
omandra
(upraveno)
11. 12. 2011, 14:23
tohle taky miluju, dělávám několikrát před a během Vánoc, neb většinou do Vánoc nevydrží tak je musím udělat znovu
Machja
(upraveno)
12. 12. 2011, 8:30
@omandra
Pravda pravdoucí Můj to miluje a je schopen půlku sníst na posezení
lukešáci
(upraveno)
15. 12. 2010, 13:45
Můžu se prosím zeptat, jak skladujete? já většinou v ledničce vcelku, ale krájení je horší, jde to hodně ztuha, děkuji za rady.
Machja
(upraveno)
15. 12. 2010, 17:15
@lukešáci
Také mívám v ledničce, když vím, že budu krájet, nechám chvilku venku povolit. Ale to tak miluje , že si bere ten největší nůž a prostě to ukrojit musí ani kdyby ho měl zlomit Cž se zatím naštěstí nestalo.
crazy76
(upraveno)
1. 4. 2010, 19:39
Dobrý den Jani, tak nevím , kde soudruzi z NDR udělali chybu ....teď nemyslím Vás ale sebe ...už dlouho mám Váš receptík v oblíbených a zkusila jsem teď na svátky....ale nepovedlo se . Vše podle Vašeho postupu, ale karamelky se mi vůbec nechtěly spojit s máslem, i když jsem míchala jak o život . Nakonec jsem musela přebytek másla slít do skleničky, ale stejně po vyklopení místy vystupuje na povrch....já bych do toho....no nic příště 2.pokus
Machja
(upraveno)
4. 12. 2010, 17:14
@crazy76
Ted je ta pravá chvíle na další pokus . Já dělala včera a manžel mi to už sežral . Ono to chvilku trvá, než se máslo s karamelkama spojí, nutné stále míchat ve vodní lázni. Přeji více zdaru
venam
(upraveno)
17. 3. 2010, 16:04
Machja
(upraveno)
21. 3. 2010, 10:12
@venam
a dá se baštit i jindy že
jitulka78
(upraveno)
12. 12. 2009, 8:57
uzasne, dneska byzkousim, uz se tesim
Machja
(upraveno)
12. 12. 2009, 22:04
@jitulka78
Až rodinka ochutná, tak určitě budete dělat v průběhu ještě jednou Já to musím před schovávat
jitulka78
(upraveno)
17. 12. 2009, 9:13
@Machja
mela jste pravdu, budu muset koupit jeste jednou karamelky, jinak na vanoce uz nemame , je to opravdu dobrota
Machja
(upraveno)
17. 12. 2009, 11:26
@jitulka78
manžel ho včera dojedl, takže dnes musel koupit karamelky na druhou várku
Pavluseee
(upraveno)
1. 9. 2008, 20:58
Jani, tohle je fakt SUPEEEEEEEER. Můj to miluje. Dokázal by to sníst na posezení.
Machja
(upraveno)
2. 9. 2008, 16:34
@Pavluseee
Pavli, můj taky, sežral by to všechno
Jarmuschka
(upraveno)
1. 9. 2008, 20:56
...doporučuje 9 zubařů z 10, ne!?
šutynka
(upraveno)
15. 8. 2008, 12:08
Je to dobré ,ale mě nikdy nejde dolů ten alobal musím ho okrajovat nožem co dělám špatně
Machja
(upraveno)
25. 8. 2008, 18:49
@šutynka
Marcelko, já to do alobalu balím, až když je to vyklopené z toho hřbetu, ale taky se mi to občas někde přichytí, ale jen kousínek
nigella
(upraveno)
15. 8. 2008, 11:25
Velice dobré doporučuji,
czutora
(upraveno)
12. 12. 2007, 15:07
Dělám taky něco podobného ale má to jiné složení:30 dkg cukru zkaramelizujeme,přidáme 1 Salko,8 dkg Hery a pak 1 a1/2 sáčku burizonů.
Krůžička
(upraveno)
13. 12. 2015, 10:40
@czutora
dělám jako vy-jen mám jiná množství surovin-300g krystalu, 1salko a 125g másla +2pytlíky burizonů
Mourinka
(upraveno)
12. 12. 2007, 13:18
Dělám léta a je to fakt vynikající
Hyzule
(upraveno)
12. 12. 2007, 13:13
taky dělávám a mám v receptech něco podobného.
pettyna
(upraveno)
12. 12. 2007, 13:08
Jani, jééé, toto už jsem dlouho nemělaaaaa. Můj taťka to dělával vždycky na vánoce . Velikánská dobrůtka. Musím se do toho taky pustit. . Petra
Katy12
(upraveno)
11. 12. 2007, 19:45
Chtěla bych se zeptat, jak dlouho vydrží, můžu udělat už teď? Neztvrdne? Katka.
Machja
(upraveno)
11. 12. 2007, 22:02
@Katy12
Já dělala včera, nic se tomu nestane,tvrdé to je, když je v lednici. Když to dáte ven, tak trochu změkne . Doporučuju před krájením vyndat trošku dřív, aby se to nelámalo
skrdlina
(upraveno)
11. 12. 2007, 16:49
Jééééééééééééé, to musí být dobré a tááááák sladké , asi mi to nedá a vyzkouším.