(recept
si oblíbilo 44 návštěvníků)
Rakytník recepty
Potřebné ingredience
Recepty jsem různě posbírala z časopisů,knížek, internetu a od pěstitele, jsou to nejčastěji používané metody. Tak snad někoho inspirují :)
Postup přípravy
Při úpravě rakytníku si nutno dát pozor na tepelnou úpravu,která některé učiné látky znehodnotí.
Rakytníkový likér
Umeleme 1 kg bobulí rakytníku, smícháme s 1 l vodky (nebo jiné silné lihoviny nebo s čistým lihem ředěným vodou) a necháme v teple stát asi osm dní. Potom svaříme 1 kg cukru s menším množstvím vody, rakytník přecedíme přes plátýnko a smícháme s vychladlým cukrem. Opět přecedíme, slijeme do láhví a necháme tři měsíce uležet. (Na likéru i sirupu se vytvoří vrstva rozemleté slupky, nevypadá to hezky, ale na chuti to nic nemění.)
Rakytníkový sirup
Rozmačkáme nebo umeleme na masovém strojku 3 l omytých plodů rakytníku, zalijeme 2 l vlažné vody, přidáme 2 dkg kyseliny citronové a nechám 24 hodin stát. Potom přecedíme, vymačkáme, na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru a na kraji plotny bez vaření rozpustíme. Můžeme přidat Petol. Ještě teplé plníme do láhví.
Rakytníkové plody šetrně usušit, používat jako čaj, či jen tak zobat.
Rakytníkové plody zamrazit a používat do salátů či do koláčů jako ovoce.
Rakytníkové plody uchovávat v medu. Plody zalít kvalitním medem.
Rakytníkový džem
Jen rozvařít rakytník s jablky v poměru asi 1:1 +hrozinkama a cukrem. Dát do sklenic, a mírně sterilovat v troubě. Je výborný do palačinek.
Plody rakytníku v cukru
Volí se stejné množství rakytníkových plodů a cukru, kterým se plody prosypou. Naskládají se do sklenic, na povrchu se zasypou cukrem, uzavřou se a dají na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů musíme obnovit horní vrstvu cukru.
Rakytníkový sirup proti jarní únavě, při rekonvalescenci, pro zvýšení imunity
1 kg šťávy z rakytníku
1 - 1,5 kg cukru
plody rozmixujeme a přecedíme přes husté síto nebo plátěný pytlík
smícháme s cukrem,až se rozpustí
zásadně nevaříme, ohřejeme na max. 75° C a naplníme do čistě vymytých sklenic
preventivně podáváme 1 lžičku denně, při nemoci 3x denně
Rakytníkový olej ze slupek po lisování šťávy na hojení ran a popálenin
slupky usušíme, umeleme, dáme do sklenice a zalijeme kvalitním olivovým olejem
dobře uzavřeme a dáme na 3 týdny na slunné místo, občas promícháme
pak přefiltrujeme a nalijeme do skleněné nádoby z tmavého skla a uložíme na chladném místě
Rakytníkový likér
Umeleme 1 kg bobulí rakytníku, smícháme s 1 l vodky (nebo jiné silné lihoviny nebo s čistým lihem ředěným vodou) a necháme v teple stát asi osm dní. Potom svaříme 1 kg cukru s menším množstvím vody, rakytník přecedíme přes plátýnko a smícháme s vychladlým cukrem. Opět přecedíme, slijeme do láhví a necháme tři měsíce uležet. (Na likéru i sirupu se vytvoří vrstva rozemleté slupky, nevypadá to hezky, ale na chuti to nic nemění.)
Rakytníkový sirup
Rozmačkáme nebo umeleme na masovém strojku 3 l omytých plodů rakytníku, zalijeme 2 l vlažné vody, přidáme 2 dkg kyseliny citronové a nechám 24 hodin stát. Potom přecedíme, vymačkáme, na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru a na kraji plotny bez vaření rozpustíme. Můžeme přidat Petol. Ještě teplé plníme do láhví.
Rakytníkové plody šetrně usušit, používat jako čaj, či jen tak zobat.
Rakytníkové plody zamrazit a používat do salátů či do koláčů jako ovoce.
Rakytníkové plody uchovávat v medu. Plody zalít kvalitním medem.
Rakytníkový džem
Jen rozvařít rakytník s jablky v poměru asi 1:1 +hrozinkama a cukrem. Dát do sklenic, a mírně sterilovat v troubě. Je výborný do palačinek.
Plody rakytníku v cukru
Volí se stejné množství rakytníkových plodů a cukru, kterým se plody prosypou. Naskládají se do sklenic, na povrchu se zasypou cukrem, uzavřou se a dají na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů musíme obnovit horní vrstvu cukru.
Rakytníkový sirup proti jarní únavě, při rekonvalescenci, pro zvýšení imunity
1 kg šťávy z rakytníku
1 - 1,5 kg cukru
plody rozmixujeme a přecedíme přes husté síto nebo plátěný pytlík
smícháme s cukrem,až se rozpustí
zásadně nevaříme, ohřejeme na max. 75° C a naplníme do čistě vymytých sklenic
preventivně podáváme 1 lžičku denně, při nemoci 3x denně
Rakytníkový olej ze slupek po lisování šťávy na hojení ran a popálenin
slupky usušíme, umeleme, dáme do sklenice a zalijeme kvalitním olivovým olejem
dobře uzavřeme a dáme na 3 týdny na slunné místo, občas promícháme
pak přefiltrujeme a nalijeme do skleněné nádoby z tmavého skla a uložíme na chladném místě
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
14. 9. 2014, 11:39
nahlásit
novackova
(upraveno)
14. 9. 2014, 10:51
nahlásit
oskarkan
(upraveno)
24. 9. 2013, 22:42
nahlásit
heduš 1
(upraveno)
25. 9. 2011, 19:09
Vendulo- prosím zeptám se asi jak blbka, ale rakytník dáváš i s peckou. Právě jsem ho chutnala a ta pecka je dost velká. Díky za odpověď.
nahlásit
mamlasi
(upraveno)
23. 5. 2011, 18:31
SUPER RECEPTÍKY .Včera jsem sadila samečka a samičku .Tak jsem zvědavá,jak jim to půjde .
nahlásit
Bubalka
(upraveno)
22. 5. 2011, 22:22
rakytníkové listy na čaj... http://byliny.vitalion.cz/rakytnik-resetlakovy/
nahlásit
Schrek
(upraveno)
22. 5. 2011, 22:03
Super díky moc,už mám uloženo!!
nahlásit
marcelau
(upraveno)
22. 5. 2011, 8:44
rakytník je výborná věc
nahlásit
lidare
(upraveno)
21. 5. 2011, 20:11
moc díky a už mám uložené
nahlásit
vendul1na
(upraveno)
22. 5. 2011, 8:17
@lidare
,kdybych ještě někdy něco našla, ráda vám zašlu, přeji pěkný den
nahlásit