(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Musaka

Potřebné ingredience
1 velký lilek nebo 2 malé, 4 rajčata, 4 velké brambory, ½ kg mletého masa, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, 1 vajíčko, olivový olej, sůl, cca 1 cm másla z kostky, přiměřeně hladké mouky, cca ½ - ¾ l mléka, 15 dkg tvrdého sýra, koření (oregano, pepř a jiné…)
Postup přípravy
Lilek umýt, podélně naříznout slupku, nakrájet na kolečka, posolit a nechat ¼ hodiny „vybrečet“. Potom opláchnout a vysušit do ubrousku.
Rajčata spařit, oloupat, nakrájet na kolečka.
Brambory oloupat, nakrájet na kolečka a uvařit skoro do měkka.
Cibuli na drobno, na olivovém oleji nechat zesklovatět. Přidat mleté maso a obdělat. Posolit, přidat stroužek česneku a nechat podusit pod pokličkou. Po chvíli po odstavení vmíchat vajíčko.
Bešamel: máslo nechat vybublat, přidat hl. mouku a udělat jíšku. Za stálého míchání přilévat mléko. Po rozvaření osolit a vmíchat nastrouhaný sýr.
Pekáč vymazat olejem, navrstvit suroviny - odspoda:
brambory, lilek, maso, rajčata, lilek, bešamel – poctivě prolít celý pekáč, na závěr trošku posypat sýrem
Jednotlivé vrstvy je možné ochutit kořením, či přisolit – to podle potřeby a chutě.
Zapékat asi ½ hodiny ve středně vyhřáté troubě. Po vyndání z trouby ještě chvíli počkat, aby bešamel mohl ztuhnout a musaka se dobře nakládala na talíře.
Dobrou chuť!
Rajčata spařit, oloupat, nakrájet na kolečka.
Brambory oloupat, nakrájet na kolečka a uvařit skoro do měkka.
Cibuli na drobno, na olivovém oleji nechat zesklovatět. Přidat mleté maso a obdělat. Posolit, přidat stroužek česneku a nechat podusit pod pokličkou. Po chvíli po odstavení vmíchat vajíčko.
Bešamel: máslo nechat vybublat, přidat hl. mouku a udělat jíšku. Za stálého míchání přilévat mléko. Po rozvaření osolit a vmíchat nastrouhaný sýr.
Pekáč vymazat olejem, navrstvit suroviny - odspoda:
brambory, lilek, maso, rajčata, lilek, bešamel – poctivě prolít celý pekáč, na závěr trošku posypat sýrem
Jednotlivé vrstvy je možné ochutit kořením, či přisolit – to podle potřeby a chutě.
Zapékat asi ½ hodiny ve středně vyhřáté troubě. Po vyndání z trouby ještě chvíli počkat, aby bešamel mohl ztuhnout a musaka se dobře nakládala na talíře.
Dobrou chuť!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Detron
(upraveno)
24. 8. 2011, 14:17
Budu ji muset dělat častěji,doma to snědli pomalu i s talířem!

nahlásit

Jaina
(upraveno)
6. 10. 2011, 23:15
@Detron
Díky
u nás jižní kuchyně hodně frčí
!


nahlásit