(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
Pampeliškový med
Potřebné ingredience
400 ks hlavička pampelišky / 2 litry vody / 2 ks citrón / 1 ks pomeranč / 2 kg cukru
Postup přípravy
Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou.
Vložíme do čtyřlitrového hrnce,zalijeme 2 litry vody a vložíme omyté a rozkrájené citróny a pomeranč na
čtvrtky i ze slupkou a vaříme asi tak 10 minut.Pokud není pomeranč, nevadí přidám ještě jeden citrón. Potom hrnec odstavíme a vše necháme louhovat
24 hodin.
Druhý den přecedíme přes plátýnko nebo přes čistou utěrku do čistého hrnce. Do šťávy přidáme
cukr a za občasného míchání vaříme ještě minimálně 2 hodiny až se med začne táhnout.
Čím déle med vaříme tím je hustší. Hotový med lijeme ještě horký do zavařovacích skleniček,uzavřeme
víčkem a máme hotovo. Pampeliškový med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení.
Hodně ho využíváme v zimě do černého čaje s citrónem nebo jen na lžičku a také na chleba nebo rohlík
z máslem.
Pampelišky trháme na klidném,čistém místě,kde nejezdí auta a pokud možno tak dopoledne
kdy jsou pampelišky nejvíce rozkvetlé.
Vložíme do čtyřlitrového hrnce,zalijeme 2 litry vody a vložíme omyté a rozkrájené citróny a pomeranč na
čtvrtky i ze slupkou a vaříme asi tak 10 minut.Pokud není pomeranč, nevadí přidám ještě jeden citrón. Potom hrnec odstavíme a vše necháme louhovat
24 hodin.
Druhý den přecedíme přes plátýnko nebo přes čistou utěrku do čistého hrnce. Do šťávy přidáme
cukr a za občasného míchání vaříme ještě minimálně 2 hodiny až se med začne táhnout.
Čím déle med vaříme tím je hustší. Hotový med lijeme ještě horký do zavařovacích skleniček,uzavřeme
víčkem a máme hotovo. Pampeliškový med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení.
Hodně ho využíváme v zimě do černého čaje s citrónem nebo jen na lžičku a také na chleba nebo rohlík
z máslem.
Pampelišky trháme na klidném,čistém místě,kde nejezdí auta a pokud možno tak dopoledne
kdy jsou pampelišky nejvíce rozkvetlé.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Milunaeviku
(upraveno)
19. 4. 2014, 9:27
Dobrý den chci se zeptat co mám dělat pokud mi med neztuhnul a mám spíš sirup mám to ještě ze sklenic vylít zpět do hrnce a ještě to povařit nepokazí se mi to?A mám to dát pak vše do lednice nebo to můžu mít ve skříni v kuchyni,ale mám tam pokojovou teplotu né hladno.Děkuji za odpověď
Lucici2
(upraveno)
2. 5. 2014, 21:57
@Milunaeviku
Dobrý den, určitě tím nic nepokazíte, hustotu medu získáváte tím jak dlouho ho vaříte, čím déle vaříte, tím více se odvaří vody a je hustší. Med nalévám teplý do sklenic a ihned zavřu. Skladovat ho můžete kdekoli, nic se mu nestane a když se mi náhodou stane, že mi zkrystaluje tak ho dám do vodní lázně. Sirup je taky dobrý, děti ho milují samotný. Letos jsem dělala asi 40 sklenic a nevěřím, že do příštího léta něco zůstane. Lucka