Zobrazit přihlášovací formulář

Vážení návštěvníci,
reagovat na příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé. Vyplňte krátký registrační formulář a staňte se naším členem.
Jste-li již u nás zaregistrovaní, přihlašte se prosím.

Těšíme se na vás.

Mleté maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 26 návštěvníků)

HOLUBKY ( zelné závitky s mletým masem a rýží )

0.0
HOLUBKY  ( zelné závitky s mletým masem a rýží )

Potřebné ingredience

hlávkové zelí ( tohle mělo 1,6 kg), 500g mletého masa ( používám "buřtík" mraženého mletého krůtího masa, ale mamka dělá z klasického ), 2 velké rajské protlaky (á 200g z LIDLu), 400g rýže, 2-3 zeleninové bujony, 2-3 cibule podle velikosti, mletá paprika sladká, sůl, 1l vody, olej nebo tuk

Postup přípravy

Na tuku orestujeme cibuli pokrájenou na kostičky, přidáme mleté maso a mícháme tak, aby se pěkně rozdrobilo. Osolíme, zasypeme mletou paprikou a necháme chvilku podusit. Syrovou rýži propláchneme, přimícháme do masa a necháme chladit. Z hlávky zelí vyřízneme ostrým nožem košťál co nejhlouběji tak, aby se uvolnilo co nejvíce listů. Pak celou hlávku vložíme do vroucí vody a pomocí dvou vidliček postupně pomalu uvolňujeme všechny listy a dáváme stranou vychladit. Pak jednotlivým listům seřízneme tvrdou část žeber, větší listy můžeme rozpůlit a plníme masovou směsí. Dno hrnce poklademe potrhanými, nebo příliš malými listy a na ně pěkně vyskládáme jednotlivé závitky. Podle velikosti hrnce můžeme udělat několik vrstev. V 1l vody rozmícháme bujony (stačí rozdrobit) a protlaky a opatrně závitky zalijeme. Dáme na plotýnku a pomalu dusíme 1 a půl až dvě hodiny. Nemícháme, jen můžeme občas chytit hrnec za obě ucha a s citem "zatřást". Vaření neuspěchejte, dusí se velmi pomalu a dvě hodinky opravdu neuškodí. Chutě se pak báječně prolnou. Ze zimního zelí je daleko víc listů, pokud je nespotřebuji, dávám je na mrazák a použiji příště, nic se jim nestane. Dobrou chuť!

Připravené zelné listy a masová směs

Takhle se závitky balí: dám hromádku směsi ke straně kde je košťál, přehnu, pak přidám jednu a druhou stranu a závitek dotočím.

Tohle jsou všechny závitky vytvořené ze shora uvedeného množství surovin.

Závitky naskládám do hrnce, tak aby byly "překladem" dolů.

Jíme s chlebem, nejlépe druhý den. Dobrou chuť!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

pelunka 19. 1. 2011, 23:36
Dobrý den dělám úplně stejný recept v obrovském pekáči s poklicí na dno nandám to srdíčko nakrájené na kousky -jsou na něm už malé lístky a peču v troubě asi 2-2,5 hodiny a na talíři poleji zakysanou smetanou recept mám od ukrajinky a je to naprostá lahůdka moc to milujeme a jíma třeba 4 dny všem doporučuji vyzkoušet (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
BKamicek 14. 1. 2011, 15:34
Mnam, mnam, mnam....nase oblibene (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
nico-i 24. 1. 2010, 14:25
ale nepouzili sme pretlak, ale dame nakoniec smotanu.tak to robi svokra a parada ;-) (hotdog)
hheellaa 24. 1. 2010, 23:14
@nico-i variantu se smetanou už jsem slyšela, jen neochutnala *-), ale chystám se :-)
nico-i 24. 1. 2010, 14:21
(clamp) ano.uz sa to dusi.bude to mnamka, aj ked sme pouzili hovezi mlete.a nelupanu ryzu. (Y) (clamp) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo)
renči 18. 3. 2009, 10:03
(Y) holubce jsou dobrota, já to někdy vařím v hrnci a někdy to dávám zapékat do trouby zaliju to dle chuti kečpupem a smetanou, chutnají mi oboje :-)
walluška 26. 8. 2008, 13:01
Hmm, dobrota (jidlo) !!! Varila som manželovi, ktorý obľubuje "sedliacke" jedlá :-p. Trochu som sa natrápila s kapustou (zelím) - najmenšia hlávka zo supermarketu mala 3,5 kg 8-| , takže som ju varila na etapy, než šli postupne uvolniť vnútornejšie listy (6) 8o| . Varila som presne podľa receptu - v hrnci skoro 2 hodiny. Ale výsledok stál za námahu (Y) . Mňamka !!! Manžel si nabral 3x a ďalší deň zbalil kastról do práce ;-). Výborný recept (clamp)
smiisek 22. 10. 2007, 11:27
Mám moc velkou radost, že jsem tento recept našla ^o) Už delší dobu na toto mám chuť (PL) (hlavně poté, co nám přidali do programové nabídky TV papriku a takovéto recepty tam vaří staré maďarky, ale dávají to pozdě, tak jen mlsně koukám a nic si nepamatuju :-D ) Vše doma mám, tak se do toho pustím.. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda-li někdo nedává třeba zapékat do trouby nebo je lepší to mírné vaření?? Díky moc Zdenička
ednet 30. 11. 2006, 16:22
Tak jsem to dnes udělala k obědu a byl toho plný hrnec.Moc jsme si s manželem pochutnali a i kluci se olizovali.moc děkujeme za super receptík! (Y) (Y) (Y) :-D
hheellaa 1. 12. 2006, 8:30
@ednet To mám radost, že vám chutnalo :-) Recept jsem vkládala na základě dotazu od jedné maminky a protože to není zrovna rychlovka, nečekala jsem moc reakcí. O to víc mne těší, že jste se do něj pustila a hlavně, že nezklamal :-P
ednet 1. 12. 2006, 11:06
@hheellaa Jednou za čas se do složitějšího receptu pustím ráda ;-).Než jsem postavila hrnec na plotnu,tak to sice chvilku trvalo,ale stálo to za to! :-D :-D
bubík4 4. 8. 2006, 21:22
to znám od známé, má to od jedné cikánky, ten recept......Mám to mooc ráda. Dáváme si to s chlebem nebo bramborama, je to dobrůtka. (Y)
Evičky 8. 7. 2006, 8:47
Heleno, závitky děláme také,patří u nás k nejlepším mňamkám. Já do směsi dávám rýži,sekanou,na kostičky orestované uzené,česnek,kečup,pepř a sůl.Do velkého hrnce dám uzená žebra a kysané zelí a na to závitky,zase nějaké uzené (kousek)a kysané zelí,takto to prokládám a nakonec to přikryju zelnými listy(ty potrhané) a zaliju převařenou vodou s trochou octa a je to (Y) (Y) (Y)
lomačka 19. 4. 2011, 21:37
@Evičky Tak, to jsou pravé holubce. (Y) (Y) :-)
hheellaa 8. 7. 2006, 13:17
@Evičky Slintám, že ani nemůžu psát :-P, to určitě vyzkouším. Jen mi nejde do hlavy ta voda s octem, ale budu vám věřit (Y)
DENY1 7. 7. 2006, 21:39
Tento recept taky dělávám,na talíři ještě přelívám troškou smetany.Je to mňamka (Y).
hheellaa 7. 7. 2006, 21:43
@DENY1 Sladkou, nebo kysanou? Smetanu můžu, takže to určitě vyzkouším.
DENY1 7. 7. 2006, 21:48
@hheellaa Heli,zkuste,je to dobré,já dávám sladkou(ke šlehání),ale možná by se dala dát i kysaná :-).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie