Celozrnný chléb dle Ajurvédy
Potřebné ingredience
• 400 g špaldové celozrnné mouky • 400 g ječné celozrnné mouky • lžička chlebového koření (používám kmín, koriandr, fenykl, kumín a ostropestřec) • 3 lžíce semínek (používám mandle, len, dýni - ne všechny, jeden nebo maximálně dva druhy) • lžička soli •čtvrtka kvasnic, teplá voda Doba přípravy: 50 minut
Postup přípravy
Celozrnný chléb
Ájurvéda příliš potraviny na jejichž výrobě se podílí kvasné procesy nedoporučuje. Mají podle ní tamasickou povahu a ani zdravotně nejsou ideální. Nicméně více než tisíciletá tradice v našich zemích považuje chleba za nejdůležitější potravinu a i ájurvéda doporučuje si podržet v rámci možností udržet co nejvíce domácí stravovací návyky. Jedná se ovšem o kombinaci pro Pittu, Kapha by měla dělat chleba žitný, případně ječnožitný a Váta spíše chleba pšeničný a více slaný.
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: dle množství
Příprava jídla:
1 . Nejprve rozmícháme kvasnice v misce teplé vody
2 . Rozmícháme mouku, semínka, koření a sůl a zalijeme vodou s kvasnicemi
3 . Postupně vypracujeme těsto tak, aby bylo homogenní, postupně můžeme přilévat vodu, ale velmi opatrně a pomalu, aby nebylo těsto příliš lepivé. Pokud se nám to stane, přidáme trochu mouky
4 . Těsto dáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple nakynout
5 . Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a dáme chleba péct
6 . Pečeme asi 40 minut , poté chleba vyjmeme a přikryjeme
7 . Necháme odležet a nejlépe až ráno se pustíme do jídla
Recept je na menší chleba. Osvěčilo se mi péct menší chleby, protože se snáze odhaduje, jak rychle je dojím a mohu si včas upéct.
Ájurvéda příliš potraviny na jejichž výrobě se podílí kvasné procesy nedoporučuje. Mají podle ní tamasickou povahu a ani zdravotně nejsou ideální. Nicméně více než tisíciletá tradice v našich zemích považuje chleba za nejdůležitější potravinu a i ájurvéda doporučuje si podržet v rámci možností udržet co nejvíce domácí stravovací návyky. Jedná se ovšem o kombinaci pro Pittu, Kapha by měla dělat chleba žitný, případně ječnožitný a Váta spíše chleba pšeničný a více slaný.
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: dle množství
Příprava jídla:
1 . Nejprve rozmícháme kvasnice v misce teplé vody
2 . Rozmícháme mouku, semínka, koření a sůl a zalijeme vodou s kvasnicemi
3 . Postupně vypracujeme těsto tak, aby bylo homogenní, postupně můžeme přilévat vodu, ale velmi opatrně a pomalu, aby nebylo těsto příliš lepivé. Pokud se nám to stane, přidáme trochu mouky
4 . Těsto dáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple nakynout
5 . Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a dáme chleba péct
6 . Pečeme asi 40 minut , poté chleba vyjmeme a přikryjeme
7 . Necháme odležet a nejlépe až ráno se pustíme do jídla
Recept je na menší chleba. Osvěčilo se mi péct menší chleby, protože se snáze odhaduje, jak rychle je dojím a mohu si včas upéct.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé