(recept
si oblíbilo 60 návštěvníků)
Domácí celozrnný žitný chléb
![Domácí celozrnný žitný chléb](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/110426/21/j107742.jpg)
Potřebné ingredience
350 g žitné celozrnné mouky, 150 g špaldové hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 350 ml vlažné vody, 2 lžičky sušeného droždí
Postup přípravy
1. Všechny přísady smícháme dohromady a vařečkou vymícháme těsto. Necháme asi 90-100 minut kynout přikryté v míse.
2. Mezitím si můžeme vymazat formu na biskupský chlebíček máslem. Když se chléb peče ve formě, nemůže ztratit tvar, ale samozřejmě jde i vytvarovat bochánek.
3. Poté těsto přemístíme do vymazané formy a uhladíme (je docela husté, tak je potřeba trochu trpělivosti, pokud jste takoví perfekcionisté jako já :) ), přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout ve formě. Těsto krásně naskočí.
4. Troubu předehřejeme na 200° a na dno umístíme kastrolek s vodou, který tam necháme po celou dobu pečení.
5. Nakynuté těsto ve formě potřeme slanou vodou. Můžeme posypat třeba sezamovými nebo slunečnicovými semínky nebo drceným kmínem. Formu dáme do trouby a pečeme asi 45 minut. Potřít vodou můžeme i v průběhu pečení.
6. Poté chleba vyndáme z trouby, po chvíli vyklopíme a necháme vychladnout. Je chutný, zdravý, a můžete si jej upéct podle chuti i s různými semínky uvnitř (např. dýňovými).
http://papajacrazyloved.blogspot.cz/
2. Mezitím si můžeme vymazat formu na biskupský chlebíček máslem. Když se chléb peče ve formě, nemůže ztratit tvar, ale samozřejmě jde i vytvarovat bochánek.
3. Poté těsto přemístíme do vymazané formy a uhladíme (je docela husté, tak je potřeba trochu trpělivosti, pokud jste takoví perfekcionisté jako já :) ), přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout ve formě. Těsto krásně naskočí.
4. Troubu předehřejeme na 200° a na dno umístíme kastrolek s vodou, který tam necháme po celou dobu pečení.
5. Nakynuté těsto ve formě potřeme slanou vodou. Můžeme posypat třeba sezamovými nebo slunečnicovými semínky nebo drceným kmínem. Formu dáme do trouby a pečeme asi 45 minut. Potřít vodou můžeme i v průběhu pečení.
6. Poté chleba vyndáme z trouby, po chvíli vyklopíme a necháme vychladnout. Je chutný, zdravý, a můžete si jej upéct podle chuti i s různými semínky uvnitř (např. dýňovými).
http://papajacrazyloved.blogspot.cz/
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/131004/21/b68599-1380916235.jpg)
Raguella
(upraveno)
21. 3. 2020, 23:42
Dobrý večer,určitě někdy moc ráda vyzkouším,děkuji za receptík.
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(hello)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/77.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
Tereza313
(upraveno)
18. 3. 2020, 13:15
Sušené droždí se už nedá sehnat, peču s čerstvým. Z celoznné żitné mouky a vody si můžete udělat vlastní kvásek. Návod najdete Kluci v akci.
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/131209/19/b325840-1386615434.jpg)
zakovar
(upraveno)
17. 2. 2015, 13:39
Skvěly jednoduchý recept, výborný chlebík
. Určitě doporučuji vyzkoušet!!!!
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(X)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/41.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120229/12/b152312-1330515777.jpg)
Ruzikk
(upraveno)
15. 9. 2011, 8:15
Děkuji za perfektní receptík
Měla jsem úspěch
Neměla jsem špaldovou mouku, tak jsem ji nahradila obyčenkou hladkou a do těsta jsem přidala slunečnicová semínka.
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
Elinqa
(upraveno)
9. 5. 2011, 7:03
Chleba vypadá pěkně, taky peču ve formách http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=87218&user=61068 z celozrnného kvásku, pekárnu nechci
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110426/23/b336193-1303854041.jpg)
PaulinaS
(upraveno)
9. 5. 2011, 22:39
@Elinqa
děkuji
ten váš vypadá skvěle! a jde to i bez trouby
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090911/11/b240673-1252660177.jpg)
chalupnicka
(upraveno)
2. 5. 2011, 11:01
Chlebík vypadá moc dobře-vyzkouším-také peču chléb v chlebíčkové formě.
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110426/23/b336193-1303854041.jpg)
PaulinaS
(upraveno)
2. 5. 2011, 23:00
@chalupnicka
Děkuji
určitě vyzkoušejte!
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/080704/22/b143473-1215202362.jpg)
spero
(upraveno)
27. 4. 2011, 11:02
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110426/23/b336193-1303854041.jpg)
PaulinaS
(upraveno)
27. 4. 2011, 12:46
@spero
Děkuji
dlouho jsem sháněla dobrý a zdravý recept... a pak taky jak to vyřešit prakticky, protože nemám domácí pekárnu a nechtěl se mi dělat bochník
Ale pak jsem od mamky dostala formu, a bylo po problému
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/080704/22/b143473-1215202362.jpg)
spero
(upraveno)
27. 4. 2011, 14:44
@PaulinaS
S tou formou je to bezvadný nápad.
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/091018/20/b253343-1255891825.jpg)
trala
(upraveno)
27. 4. 2011, 9:22
Vypadá nádherně a i určitě dobře chutná.
Tu formu jste jen vymazala olejem ?
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110426/23/b336193-1303854041.jpg)
PaulinaS
(upraveno)
27. 4. 2011, 12:44
@trala
Já vymazala máslem a vysypala moukou
ale v originálním receptu paní použila pečicí papír - myslím, že v tom není rozdíl, záleží na vás
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)