(recept
si oblíbilo 60 návštěvníků)
Domácí celozrnný žitný chléb
Potřebné ingredience
350 g žitné celozrnné mouky, 150 g špaldové hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 350 ml vlažné vody, 2 lžičky sušeného droždí
Postup přípravy
1. Všechny přísady smícháme dohromady a vařečkou vymícháme těsto. Necháme asi 90-100 minut kynout přikryté v míse.
2. Mezitím si můžeme vymazat formu na biskupský chlebíček máslem. Když se chléb peče ve formě, nemůže ztratit tvar, ale samozřejmě jde i vytvarovat bochánek.
3. Poté těsto přemístíme do vymazané formy a uhladíme (je docela husté, tak je potřeba trochu trpělivosti, pokud jste takoví perfekcionisté jako já :) ), přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout ve formě. Těsto krásně naskočí.
4. Troubu předehřejeme na 200° a na dno umístíme kastrolek s vodou, který tam necháme po celou dobu pečení.
5. Nakynuté těsto ve formě potřeme slanou vodou. Můžeme posypat třeba sezamovými nebo slunečnicovými semínky nebo drceným kmínem. Formu dáme do trouby a pečeme asi 45 minut. Potřít vodou můžeme i v průběhu pečení.
6. Poté chleba vyndáme z trouby, po chvíli vyklopíme a necháme vychladnout. Je chutný, zdravý, a můžete si jej upéct podle chuti i s různými semínky uvnitř (např. dýňovými).
http://papajacrazyloved.blogspot.cz/
2. Mezitím si můžeme vymazat formu na biskupský chlebíček máslem. Když se chléb peče ve formě, nemůže ztratit tvar, ale samozřejmě jde i vytvarovat bochánek.
3. Poté těsto přemístíme do vymazané formy a uhladíme (je docela husté, tak je potřeba trochu trpělivosti, pokud jste takoví perfekcionisté jako já :) ), přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout ve formě. Těsto krásně naskočí.
4. Troubu předehřejeme na 200° a na dno umístíme kastrolek s vodou, který tam necháme po celou dobu pečení.
5. Nakynuté těsto ve formě potřeme slanou vodou. Můžeme posypat třeba sezamovými nebo slunečnicovými semínky nebo drceným kmínem. Formu dáme do trouby a pečeme asi 45 minut. Potřít vodou můžeme i v průběhu pečení.
6. Poté chleba vyndáme z trouby, po chvíli vyklopíme a necháme vychladnout. Je chutný, zdravý, a můžete si jej upéct podle chuti i s různými semínky uvnitř (např. dýňovými).
http://papajacrazyloved.blogspot.cz/
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Raguella
(upraveno)
21. 3. 2020, 23:42
Dobrý večer,určitě někdy moc ráda vyzkouším,děkuji za receptík.
Tereza313
(upraveno)
18. 3. 2020, 13:15
Sušené droždí se už nedá sehnat, peču s čerstvým. Z celoznné żitné mouky a vody si můžete udělat vlastní kvásek. Návod najdete Kluci v akci.
zakovar
(upraveno)
17. 2. 2015, 13:39
Skvěly jednoduchý recept, výborný chlebík . Určitě doporučuji vyzkoušet!!!!
Ruzikk
(upraveno)
15. 9. 2011, 8:15
Děkuji za perfektní receptík Měla jsem úspěch Neměla jsem špaldovou mouku, tak jsem ji nahradila obyčenkou hladkou a do těsta jsem přidala slunečnicová semínka.
Elinqa
(upraveno)
9. 5. 2011, 7:03
Chleba vypadá pěkně, taky peču ve formách http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=87218&user=61068 z celozrnného kvásku, pekárnu nechci
PaulinaS
(upraveno)
9. 5. 2011, 22:39
@Elinqa
děkuji ten váš vypadá skvěle! a jde to i bez trouby
chalupnicka
(upraveno)
2. 5. 2011, 11:01
Chlebík vypadá moc dobře-vyzkouším-také peču chléb v chlebíčkové formě.
PaulinaS
(upraveno)
2. 5. 2011, 23:00
@chalupnicka
Děkuji určitě vyzkoušejte!
spero
(upraveno)
27. 4. 2011, 11:02
Pavlinko, chlebík vypadá moc dobře.
PaulinaS
(upraveno)
27. 4. 2011, 12:46
@spero
Děkuji dlouho jsem sháněla dobrý a zdravý recept... a pak taky jak to vyřešit prakticky, protože nemám domácí pekárnu a nechtěl se mi dělat bochník Ale pak jsem od mamky dostala formu, a bylo po problému
spero
(upraveno)
27. 4. 2011, 14:44
@PaulinaS
S tou formou je to bezvadný nápad.
trala
(upraveno)
27. 4. 2011, 9:22
Vypadá nádherně a i určitě dobře chutná. Tu formu jste jen vymazala olejem ?
PaulinaS
(upraveno)
27. 4. 2011, 12:44
@trala
Já vymazala máslem a vysypala moukou ale v originálním receptu paní použila pečicí papír - myslím, že v tom není rozdíl, záleží na vás