Klasický kynutý mazanec
Potřebné ingredience
40g droždí, 100 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc do kvásku, 200ml vlažného mléka, 500 g mouky (hladké nebo polohrubé) + trocha hladké navíc na poprášení těsta, 50 g rozinek, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 1/4 lžičky soli, 1 lžíce citronové kůry (množství je uvedeno pro sušenou), špetka muškátového květu, špetka mletého anýzu, 3 žloutky, 50 g pokrájených oloupaných mandlí, 150 g rozpuštěného másla, 1 vejce na potření
Postup přípravy
2/ Z droždí, lžíce cukru a vlažného mléka připravit kvásek a nechat ho vzejít na teplém místě.
3/ Rozinky naložit asi na 20 minut do rumu.
4/ V míse smíchat prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením. (Z hladké mouky je těsto kompaktnější, z polohrubé o něco vzdušnější. V obou případech ale krásně vláčné a dobře kyne.) Do směsi vlít kvásek, přidat žloutky, rozinky (rum slít), dvě třetiny sekaných mandlí a rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracovat. (Pokud necháte těsto zpracovat v domácí pekárně, dát nejdříve tekuté, pak sypké přísady, přičemž sůl nesmí přijít do kontaktu s kváskem.)
5/ Těsto nechat kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracovat vařečkou.
6/ Předehřát troubu na 220°C.
7/ Z vykynutého těsta vytvořit dva bochánky a přesunout je na plech vyložený pečícím papírem. Nechat ještě asi 15 minut nakynout.
8/ Vršky bochánků naříznout do kříže, pomazat rozšlehaným vajíčkem a posypat zbylými mandlemi.
9/ Plech dát do trouby a mazance nechat 10 minut zapéct při vysoké teplotě, potom zmírnit teplotu asi na 150°C a dopékat zhruba 20 minut. (Jakmile je mazanec zvrchu propečený podle vašich představ, přikryjte ho alobalem, aby se nepálil.) Propečenost zkontrolovat dřevěnou špejlí.
Pozn.: Pro upečení jen jednoho mazance vydělte množství všech ingrediencí dvěma, jen místo 3 žloutků dejte do těsta 2.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé