Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Šťouchané brambory (základní varianta)

0.0
Šťouchané brambory (základní varianta)

Potřebné ingredience

1 kg brambor (typ B), mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce másla, 1 velká cibule, 200 ml smetany

Postup přípravy

Šťouchané brambory jsou příloha nesmírně jednoduchá a přitom na talíři velmi efektní. Škoda ji opomíjet.

1/ Brambory oloupat, nakrájet na menší kusy a vařit v osolené vodě doměkka (asi 20 minut). Potom slít.
2/ Cibuli nakrájet na čtvrtky a ty pak na plátky.
3/ V pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli a opékat asi 5 minut dozlatova. Zalít smetanou, osolit a opepřit, nechat krátce provařit.
4/ Slité uvařené brambory zlehka zpracovat šťouchadlem a přilít do nich cibulovou směs. Promíchat.

Pozn.
Brambory si nakrájejte na kousky takové velikosti, jaké chcete v "nejhorším" případě ve šťouchačkách potkat.
Základní recept se dá rozšířit např. o to, že cibuli opečete na másle a rozškvařené slanině pokrájené na nudličky (cca 80g) nebo s cibulí orestujete na plátky nakrájené žampiony nebo třeba s cibulí orestujete trochu strouhané mrkve. Nebo zkuste třeba přidat trochu rozmarýnu. Fantazii se meze nekladou. :)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

KABELKAK 15. 4. 2011, 9:09
(velikonoce16) (velikonoce19) Mám dotaz. Smetana tj šlehačka 30 %, nebo smetana na vaření. Děkuji za odpověď. (velikonoce5) (velikonoce6)
horama 15. 4. 2011, 10:21
@KABELKAK Je myšlena smetana ke šlehání, ale i ze smetany na vaření je to velmi dobré a zase o kousek méně tučné.
lidare 14. 4. 2011, 20:10
(Y)no se slaninou a opečenou cibulkou nemají šťouchané chybu,vynikající :-) (Y)
horama 14. 4. 2011, 21:11
@lidare Taky si myslím. ,-)
MajkaMus 14. 4. 2011, 13:30
My děláme šťouchané brambory z brambor, které vaříme ve slupce, horké oloupeme, přidáme máslo a sůl a našťoucháme. Potom přidáme bylinky dle chuti - pažitku, petržel, jarní cibulku. Loupané brambory používáme na bramborovou kaši. Ty po uvaření a slití přebytečné vody ušlecháme se solí a máslem a postupně přidáváme horké mléko. Do hotové zamícháme opět bylinky. S tou smetanou to nemusí být špatné, ale na nás dost tučné.
horama 14. 4. 2011, 14:33
@MajkaMus My brambory vařené ve slupce používáme jen na saláty nebo je opékáme. Šťouchačky jsem z nich ještě nezkoušela - ale testnu to. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie