Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Velikonoční mazanec

0.0
Velikonoční mazanec

Potřebné ingredience

30 g droždí, 80 g krup. cukru - chcete -li mít bochánek více sladký dejte klidně 120g, 500g polohrubé mouky, asi 200 ml mléka, 120g másla, 1 sáček vani. cukru, 3 žloutky, kůra a šťáva z poloviny citronu a špetka muš. oříšku - nemusí být, špetka soli, asi 60g rozinek a 100g mandlí - nebo 60 g mandlí a mandlové lupínky na posypání - no zkrátka dejte rozinky a mandle dle chuti

Postup přípravy

Recept je vyzkoušený, s kupovaným se opravdu nedá srovnat…spousta mých kamarádek se bojí kynutého těsta a nic kynutého nepeče, je - li tu někdo kdo ho peče poprvé - nebojte se, zkuste to.

Z části vlažného mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a droždí připravíme kvásek – necháme ne teplém místě vzejít. Mouku prosejeme se solí, přidáme kvásek, žloutky, cukr, mléko, vanil. cukr, rozinky a oloupané mandle ( chvilenku povaříme ve vodě) – je –li to možné nešetříme. Krátce propracujeme. Jako poslední přidáme rozpuštěné vlažné máslo Pořadí je důležité. Vypracujeme tužší těsto – já používám robot. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Propracujeme a vytvoříme bochánek. Položíme na plech, já vždy dávám pečící papír. Necháme asi 30 minut kynout. Potřeme rozšlehaným bílkem s trochou mléka. Střed nařízneme do kříže, ale jen trochu, jinak se to při pečení rozjede. Posypeme mandlovými lupínky, nebo nasekanými mandlemi – ať máme co uždibovat.

Pečeme v troubě předehřáté ne 180 stupňů asi 15 minut (vyšší teplota je nutná aby se kynutí zastavilo), pak je nutné teplotu snížit na 160 stupňů a pečeme asi 30 minut. Zkoušíme špejlí – metodou lepí, nelepí. Během pečení, je-li to třeba přikryjeme alobalem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 13. 4. 2011, 10:11
(Y) (Y) (Y) :-) :-) :-)
bleška 55 13. 4. 2011, 9:09
Ahoj Lucko, z tohoto množství děláte jeden bochánek a nebo se může rozdělit do dvou?? Asi vyzkouším v pekárně zadělat, ale upekla bych v troubě. Zdraví Jana (hello) (hello) (velikonoce14)
Luci2046 13. 4. 2011, 12:46
@bleška 55 Jani obvykle rozdělím na dva, ale jsou takové menší. Uvidíte, jak Vám to bude vyhovovat. S pekárnou to je dobrý nápad. Já používám robot Bosh Mum 4780 - moc ho chválím. Ráda si přečtu komentář, jak pečení dopadlo.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie