(recept
si oblíbilo 234 návštěvníků)
LENTILKOVÉ SUŠENKY - zaručený a léty osvědčený úspěch na každé dětské party !!!
Potřebné ingredience
250g másla, 250g cukru krupice, 350g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky z velkých vajec, špetku soli, trocha citronové kůry či esence (nemusí být),a hlavně hodně lentilek (na jednu dávku tak 6-7 obvyklých malých krabiček)
Postup přípravy
Po zpracování surovin se těsto nechá pár hodin odpočinout v ledničce a pak jen válí, vykrajuje a zdobí. Pečeme na pečícím papíře na 180° asi 15-20min - to nevím úplně přesně, řídím se podle barvy...
Pečeme tyto sušenky od Amálčiných 2 let a na každé oslavě zmizí jako první, určitě vyzkoušejte!!! Přejeme dobrou chuť, jana + amálka
Pečeme tyto sušenky od Amálčiných 2 let a na každé oslavě zmizí jako první, určitě vyzkoušejte!!! Přejeme dobrou chuť, jana + amálka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
keira07
(upraveno)
18. 12. 2015, 13:26
Včera upečené do školky.Je to dobrý tip,ale na druhou stranu: cukr raději moučka, krystal je tam opravdu špatný, dala jsem tam 200g cukru, stačilo by v pohodě i 150g, ozdobeno i barevným zdobením.Pečeno max 8 minut na 180.Lentilky od Orionu ztrácejí barvu, když se pečeou déle.přistě zkusíme jinak.
Mar-la
(upraveno)
3. 7. 2013, 11:27
Dobrý den, kolik přžibližně z jedné dávky upečete sušenek? Markéta
buffina
(upraveno)
22. 8. 2011, 18:04
Ja je taky delala na detsky den do skolky a moc jsem se nevytahla,,byly tvrde...Skoda.
fíkulka
(upraveno)
12. 8. 2011, 23:41
Jani, moc děkuji za inspiraci!!! Sušenky jsem právě dodělala na zítřejší oslavu, vzhledem ke komentářům jsem dala rovnou moučkový cukr a 200g hladké mouky, 150g polohrubé mouky. Těsto se zpracovávalo dobře, sušenky jsou krásné na pohled a výborné na papkání - hezky jemné, křupavoučké (velmi podobné lineckému těstu) a mezi zuby nám chřoustaly maximálně ty lentilky, což je cílem, ne . Takže paráda, určitě ještě budeme opakovat
amálinka
(upraveno)
21. 8. 2011, 9:40
@fíkulka
Děkuji, Veroniko, tak jste to vychytala, zkusím to příště podle vás
jarkad
(upraveno)
23. 7. 2011, 17:19
Právě jsem dopekla... a zdají se být jemně křupavé a dobré. Možná moooc sladké, ale já dala moučkový cukr, aby tam ten krystal nekřupal - jak někdo psal. A mouku jsem dala půl na půl hladkou s polohrubou Poslední várku jsem zkusila ještě přimíchat kakao - takže máme i kakaové. Myslím, že na zítřejší oslavě by mohly mít úspěch. Díky.
kamuschka
(upraveno)
7. 6. 2011, 10:46
Děkuji za nápad, ten je skvělý. Nicméně i my jsme měli sušenky strašně tvrdé... Já osobně bych příště v žádném případě nedávala cukr krupici, ale moučkový, protože ten cukr nepříjemně křupal mezi zuby, v těstě se nerozpustil. Ale na pohled vypadaly skvěle.
amálinka
(upraveno)
7. 6. 2011, 21:45
@kamuschka
Nám naposledy taky křupal cukr mezi zuby, ale to když jsme do těsta omylem daly cukr krystal , jinak jsem si toho nikdy předtím nevšimla... ale nápad s cukrem moučkovým taky vyzkouším, díky za tip . Jste-li zkušená pekařka, měla byste nápad jak to udělat, aby byly sušenky měkčí? Nám jejich konzistence nikdy nevadila, chutnají nám tak, ale některé mamči si na jejich tvrdost stěžují...
petarda84
(upraveno)
22. 7. 2011, 14:58
@amálinka
sic,nejsem vyučená cukrářka ale když peču jakou koliv buchtu raději tam dávám pol. mouku! Rada mojí babičky a ta je velmi zkušená a možná třeba kapka v lažné vody by taky nebyla na škodu Ještě jsem je nepekla ale je to dobrej nápad,až je upeču,tak dám vědět!
amálinka
(upraveno)
29. 7. 2011, 19:15
@petarda84
Super, děkuju! jana
i-modda
(upraveno)
9. 5. 2011, 16:08
Tak jsme sušenky zkoušely a ještě čtvrtý den byly tvrdé jako brok , vůbec nebyly vláčné ani měkké ...........
amálinka
(upraveno)
10. 5. 2011, 18:45
@i-modda
Tak to nevím, kde se stala chyba... , vláčné ale být nemají, spíš takové křehké a lehce křupavé, jako je linecké pečivo, a nám tak moc chutnají...
i-modda
(upraveno)
10. 5. 2011, 19:17
@amálinka
Nevím, možná to bylo tím, že jsem musela přisypávat hodně mouky, protože se mi těsto pořád hrozně lepilo , ale děckám chutnaly i tvrdé
amálinka
(upraveno)
10. 5. 2011, 20:19
@i-modda
Tak to je fajn...! Pravda je, že asi dost záleží na mouce i na ostatních ingrediencích - sušenky jsme pekly snad už 20x a pokaždé je těsto trochu jiné... přestože je dělám podle stále stejného receptu - naposledy se nám těsto nespojilo, pořád se drolilo, musela jsem přidat trochu mléka , ale nakonec byly dobré i tak... Zdravíme
mifa83
(upraveno)
9. 5. 2011, 13:47
dneska je zkusím, tak jsme zvědavá jak se povedou
amálinka
(upraveno)
9. 5. 2011, 16:04
@mifa83
Tak to je prima, dejte vědět, jak to dopadlo....
mifa83
(upraveno)
7. 6. 2011, 12:39
@amálinka
Byly výborné, jen trošku jako tvrdší..ale i tak měly obrr úspěch jukněte: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3571343 Děkuji za super nápad
slunečník
(upraveno)
12. 4. 2011, 14:59
Mohu se zeptat, kolik jich asi z téhle dávky je? Je to dobrý tip a díky lentilkám krásně barevné, takže to určitě zkusím.
amálinka
(upraveno)
12. 4. 2011, 15:40
@slunečník
Množství na obrázku je z jedné dávky, tuším tak 4-5 plechů, podle toho, jak velké je vykrajujete...
novackova
(upraveno)
12. 4. 2011, 14:26
amálinka
(upraveno)
12. 4. 2011, 17:07
@novackova
miroj
(upraveno)
11. 4. 2011, 23:00
Ty lentilky tam dáváte hned jak vytáhnete z trouby???? asi ano, ale radši se ptám
amálinka
(upraveno)
12. 4. 2011, 14:03
@miroj
Nenene, už před pečením! Jak těsto kolem nich při pečení nabyde, lentilky pak pěkně pevně drží na svém místě... , občas nějaká teplem praskne, ale to nijak nevadí, pak zase vychladnou a drží stejně... Ještě snad jedna rada - doporučuji použít české lentilky, ne ty z Lidlu, mají sice krásné barvičky, ale ty praskají hodně... . Držím palce, ať se podaří!!!
zuzikorka
(upraveno)
6. 5. 2011, 14:51
@amálinka
díky, přesně tohle jsem potřebovala vědět, hned, jak jsem dočetla recept
Lenka 1551
(upraveno)
11. 4. 2011, 23:40
@miroj
jen tipuji, ale myslím, že ještě před pečením Alespoň z návodu mi to tak vyplývá
amálinka
(upraveno)
12. 4. 2011, 14:03
@Lenka 1551
Máte pravdu, Leni, díky za komentář...