(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Karamelové plněné oplatky
Potřebné ingredience
Obdelníkové dortové oplatky;
Na náplň:
20 dkg cukru krupice;
20 dkg mletých vlašských ořechů;
100% tuk Omega;
1 Salko.
Čokoládová poleva + bílá poleva na nazdobení (nemusí být, je to výborné i bez polev)
Postup přípravy
Do kastrůlku (já dělala nad párou) dáme cukr, necháme zkaramelizovat do zhnědnutí. Zatím si rozpustíme tuk. Po zhnědnutí cukru přidáme Salko (nevaříme, jen ho tam nalijeme jak ho koupíme), pak přilejeme tuk. Musíme delší dobu míchat, ze začátku to má zvláštní konzistenci, tak vydržet, stojí to za to:o) Až hmota zceliství přidáme ořechy. Spojíme a odstavíme.
Mažeme na oplatky, postupně po vrstvách. Mě to vyšlo na 4 patra. Dole oplatka, náplň, zase oplatka, náplň, oplatka, náplň a končíme zase oplatkou. Nechat vychladnout a krájíme. Já to ještě polévala čokoládkou a zdobila bílou čokoládkou. Krájela jsem po ztuhnutí čokoládky nožem namočeným v horké vodě.
Je to výborná věc, vhodná jen tak když honí mlsná, pro návštěvy nebo na Vánoční stůl.
Mažeme na oplatky, postupně po vrstvách. Mě to vyšlo na 4 patra. Dole oplatka, náplň, zase oplatka, náplň, oplatka, náplň a končíme zase oplatkou. Nechat vychladnout a krájíme. Já to ještě polévala čokoládkou a zdobila bílou čokoládkou. Krájela jsem po ztuhnutí čokoládky nožem namočeným v horké vodě.
Je to výborná věc, vhodná jen tak když honí mlsná, pro návštěvy nebo na Vánoční stůl.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Elizabeth239
(upraveno)
30. 10. 2013, 10:21
Dobrý den, můžu se zeptat? toho tuku Omega dáváte celou kostku - tedy 250g? Děkuji
Hanidlo
(upraveno)
28. 11. 2013, 13:28
@Elizabeth239
Ano, je tam celá kostka.
dominok
(upraveno)
8. 2. 2008, 10:35
Haničko tak jsem udělala dvojitou dávku (tedy bez oříšků), protože jsem si díky Vašemu receptu zavzpominala na dětství, když to dělal můj tatínek a sousedi byli nadšení a olizovali se až za ušima děkuji za skvělý recept a budu to teď dělat častěji a VŠEM MOC DOPORUČUJÍÍÍÍ p.s.: taky jsem nedělala nad parou, a všechno klaplo :o)
Hanidlo
(upraveno)
8. 2. 2008, 17:10
@dominok
Dominičko,děkuji moc Jsem ráda, že chutnaly. U nás to dělala babička, pak mamča a teď poděďuji já a také s velkým úspěchem, že mám co dělat, abych ochutnala Díky i za tip, já zatím dělala nad párou, protože jsem měla strach, aby mi to pak rychle nezcukernatělo, ale jak vidím jde to. Díky a přeji krásný den.
adriM
(upraveno)
26. 1. 2008, 21:03
Tak jsem se konečně dostala k napsání komentáře No jsou to ony, už mi to potvrdila i rodina a dnes jsme měli návštěvní den a všichni se oblizovali a straaašně nechápali co to je . Já jsem teda nedělala nad parou, protože nevím jestli by mi to zkaramelizovalo a jak jsem psala až na ty ořechy dělám stejným způsobem burizony v karamelu,tak mi to šlo dobře a možná to bylo i rychlejší . Jsou faaakt úžasné a doporučuji opravdu všem - pro návštěvy ideální pochoutka!!!
iveta v.
(upraveno)
25. 3. 2009, 10:54
@adriM
vynikajici!mužu poprosit o recept?na voza@seznam.dekuju
adriM
(upraveno)
30. 3. 2009, 19:38
@iveta v.
Tak teď nevím jaký recept máte na mysli... Myslíte na ty plněné oplatky? Ten najdete kousek výš
Hanidlo
(upraveno)
26. 1. 2008, 21:19
@adriM
Andrej, děkuji a jsem ráda, že se povedly a že chutnalo. Přeji krásný večer. Hanka
adriM
(upraveno)
23. 1. 2008, 15:05
Hani tak už jsem koupila oplatky a nejspíš v pátek se na to chystám . Jen se chci zeptat, píšete,že se má míchat delší dobu, ale aspoň zhruba nevíte jak dlouho? I když jak se tak dívám,připomíná mi to hmotu na burizonové kuličky,kterou dělám na vánoce a tam mi to nepřijde moc dlouho to míchání...Ať vím kolik času si na to připravit,budu dělat večer až bude malý spát . A ještě prosím,já koupila takové obdélníkové,ale nejsou moc široké, je to množství na jedno balení těch oplatků? Děkuji
Hanidlo
(upraveno)
24. 1. 2008, 19:42
@adriM
Dobrý večer Andrej, omlouvám se, že odepisuji až teď, ale na receptíky se většinou denně nekoukám. Tak jsem ráda, že jste písla i do vzkazíků. Vařila jsem to poměrně dlouho, přesně nedokážu říct jestli půl hoďky nebo 20minut, ale je to kolem tohoto času. Ale určitě to poznáte, ta hmota zceliství a je hladká. Myslím, že se do hodinky s celou přípravou vejdete. Já jsem měla obdelníkové, v balení jich je asi 10ks, z jedné strany jsou vzorované, z druhé jsou kostičkované. Spotřebovala jsem jich asi 6, ale záleží v jaké vrstvě je budete mazat. Dělala jsem je ten den a ochutnávala ten samý, a jsou mňam i tak i tak. Na Vánoce jsem musela dělat ze 2 várek, protože tu první my sarančátka snědli , tak jsem tu druhou bránila zuby nehty . Tak uvidíte sama jak vám budou chutnat a jestli zbydou vůbec na ten druhý den. Přeji dobrou chuť a hlavně ať se povedou. Hanka
adriM
(upraveno)
7. 12. 2007, 21:12
Jéjda tak tyhle znám z dětství - teda tuším,že to jsou ony, recept nemám . Tak to musím vyzkoušet, byla to faaakt mňamka
Hanidlo
(upraveno)
7. 12. 2007, 21:21
@adriM
Andrej, možná, že to jsou ony. Nám je dělala už babička. A byla to vždycky obr mňamka. Vyzkoušejte a pak mi písněte, jak chutnaly.