(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
MEDOVNÍK (není extremně sladký)
Potřebné ingredience
1.) těsto: 250g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 30g másla nebo Hery (používám máslo), 1 vejce, 2 polévkové lžíce medu, kávová lžička jedlé sody 2.) krém: 250g čerstvého másla, plechovka kondenzovaného slazeného mléka 3.) zdobení: šálek uvařené a vychladlé černé kávy, 1 panák rumu (dávám bílý), 100g strouhaných vlašských ořechů, 100g strouhaného perníku
Postup přípravy
* Plechovku kondenzovaného slazeného mléka dáme do kastrůlku, celou zalijeme vodou a jemným varem vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout, Šleháme máslo a postupně přidáváme zkaramelizované mléko až vznikne krém.
* Do vodní lázně dáme máslo, vejce, med, cukr a vše promícháme, zahříváme. Přidáme jedlou sodu, hladkou mouku a vymícháme do husté hmoty. Přendáme na pomoučněný vál a propracujeme. Z těsta odkrojíme 5 dílů a vyválíme 6 slabých placek, ze kterých podle spodní části dortové formy vykrojíme kola (šestý plátek uděláme z odřezků těch pěti). Pečeme na pečícím papíru na obrácené straně plechu v horní části trouby na 180° cca 4-5 minut.
* Každou placku nejdříve dostatečně potřeme kávou smíchanou s rumem, pomažeme krémem a jemně posypeme směsí strouhaného perníku a vlašských ořechů. Takto na sebe naskládáme všechny placky. Krémem potřeme i horní stranu a boky medovníku a rovněž hojně posypeme.
* Dort zabalíme do potravinové folie a necháme ho v chladu alespoň 12 hodin odležet.
Přeji vám dobré mlsání. Jako obohacení doporučuji čerstvé jahody, ke sladkému desertu osvěží!! :)
* Do vodní lázně dáme máslo, vejce, med, cukr a vše promícháme, zahříváme. Přidáme jedlou sodu, hladkou mouku a vymícháme do husté hmoty. Přendáme na pomoučněný vál a propracujeme. Z těsta odkrojíme 5 dílů a vyválíme 6 slabých placek, ze kterých podle spodní části dortové formy vykrojíme kola (šestý plátek uděláme z odřezků těch pěti). Pečeme na pečícím papíru na obrácené straně plechu v horní části trouby na 180° cca 4-5 minut.
* Každou placku nejdříve dostatečně potřeme kávou smíchanou s rumem, pomažeme krémem a jemně posypeme směsí strouhaného perníku a vlašských ořechů. Takto na sebe naskládáme všechny placky. Krémem potřeme i horní stranu a boky medovníku a rovněž hojně posypeme.
* Dort zabalíme do potravinové folie a necháme ho v chladu alespoň 12 hodin odležet.
Přeji vám dobré mlsání. Jako obohacení doporučuji čerstvé jahody, ke sladkému desertu osvěží!! :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé