Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 13 návštěvníků)

Tajemství fary

0.0
Tajemství fary

Potřebné ingredience

Těsto: 6 vajec, 100g cukru, 1 lžička instantní kávy, 120g mletých ořechů (vlašské jsou nejlepší, ale samozřejmě jdou i mandle, lískáče...) Náplň: Zakysaná smetana 250g, 100g cukru, 130g mletých ořechů, Maliny, borůvky nebo jiný kompot nebo mražené ovoce či stačí i jen kyselejší marmeláda Na potření: 2 ks šlehačka, nastrouhaná čokoláda

Postup přípravy

Je to opravdu velká dobrota, lepší je dort udělat den předem, aby se proležel, výborný!
Recept údajně pochází z knihy Chuťovky Petra Novotného, ale já ho mám od švagrové :-)).

Postup:
Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme kávu, ořechy a sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané
dortové formy a upečeme -na cca 170 stupňů asi 40 minut, záleží, jak Vám peče trouba.
Po upečení vychladlý korpus překrojíme na půlku, spodek pokapeme šťávou z kompotu, poskládáme ovoce (nebo pouze potřeme zavařeninou, výborná je rybízová) a na to dáme náplň ze zakysané smetany, ořechů a cukru.
Přiklopíme druhou půlkou dortu a celý dort potřeme ušlehanou šlehačkou a posypeme čokoládou.

Jinak já oproti origoš receptu ještě přidávám do těsta 2 lžíce hladké mouky, protože poprvé mi bez mouky korpus dost spadl a cukr dávám třtinový.
Na potření stačí klidně i jenom 1 ks šlehačky.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

chalupnicka 29. 3. 2011, 7:42
zajímavý receptík (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie