(recept
si oblíbilo 39 návštěvníků)
pšeničnožitný chleba
Potřebné ingredience
350 ml vlažné vody 2 lžíce octa 2lžíce oleje 2 a půl lžičky soli 400g hladké chlebové mouky 200g žitné mouky 2 lžičky kmínu 3 lžičky suš. droždí
Postup přípravy
zvolte si program na pekárně, ne pro rychlý chleba. Kůrka střední, hmotnost 1000g. Po upečení nechat vychladnout na mřížce. Já jsem ho nechla po upečení vychladnout v prkárně a nebyl dobrý, byl jakoby zapařený...
Zkoušela jsem i pečení v troubě a postup je takový:
v pekárně program těsto
po vykynutí znovu propracovat na vále. Kdyby se těsto moc lepilo, podsypat moukou a propracovávat tak dlouho, dokud se nelepí. Potom zpracujte šišku, kterou položíte na pomoučený plech a necháte kynout klidně 2 hodinky. Že je nakynutý poznáte takto: když udlěláte doprostřed prstem díru až na dno a těsto se vám nevrací zpět, tak dobře nakynul
Troubu rozpalte na 250 °c a na dně by měl být hrnek s vodou kvůli vlhkosti.
chleba pečte na tuto teplotu po dobu 15 min, potom snižte na 190°c, vytáhněte z trouby hrnek s vodou a dopékejte cca 30 min, dokud chleba nemá tmavou kůrku. Během pečení se chléb ze zečátku (každých 5 min) potírá vodou. Já používám mašlovačku i rozprašovač, ten se mi víc osvědčil.
S ošatkou by to bylo mnohem snažší, ale nemám ji, tak peču takhle. Chléb je ale výborný, křupavý a hned se po něm zapráší.
Když chci clleba z pekárny, je potřeba dát do těsta o 30ml vody víc. Naopak těsto do ošatky by mělo být maličko tužší, jinak by se po vyklepnutí z ošatky mohlo roztéct.
Zkoušela jsem i pečení v troubě a postup je takový:
v pekárně program těsto
po vykynutí znovu propracovat na vále. Kdyby se těsto moc lepilo, podsypat moukou a propracovávat tak dlouho, dokud se nelepí. Potom zpracujte šišku, kterou položíte na pomoučený plech a necháte kynout klidně 2 hodinky. Že je nakynutý poznáte takto: když udlěláte doprostřed prstem díru až na dno a těsto se vám nevrací zpět, tak dobře nakynul
Troubu rozpalte na 250 °c a na dně by měl být hrnek s vodou kvůli vlhkosti.
chleba pečte na tuto teplotu po dobu 15 min, potom snižte na 190°c, vytáhněte z trouby hrnek s vodou a dopékejte cca 30 min, dokud chleba nemá tmavou kůrku. Během pečení se chléb ze zečátku (každých 5 min) potírá vodou. Já používám mašlovačku i rozprašovač, ten se mi víc osvědčil.
S ošatkou by to bylo mnohem snažší, ale nemám ji, tak peču takhle. Chléb je ale výborný, křupavý a hned se po něm zapráší.
Když chci clleba z pekárny, je potřeba dát do těsta o 30ml vody víc. Naopak těsto do ošatky by mělo být maličko tužší, jinak by se po vyklepnutí z ošatky mohlo roztéct.
upečený na plechu bez ošatky
řez chlebem
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Vera N
(upraveno)
4. 8. 2012, 14:57
Zapomněla jsem přidat těch 30 ml vody na pečení v pekárně, ale i tak byl dobrý. Musím si to zapamatovat.
Česťa kuba
(upraveno)
4. 8. 2012, 14:59
@Vera N
skvělé, jste šikulka krásný víkend
takco
(upraveno)
23. 3. 2012, 11:20
Konečně jsem našla ten správný chléb, je vážně super, pekla jsem ho v pekárně, ale dala jsem jen 350ml vody, až teď jsem si všimla, že je na konci napsáno, že do pekárny o 30ml víc vody. Určitě u něj zůstanu....
Kamis1
(upraveno)
3. 2. 2012, 16:23
Chlebík je prostě úžasný...mňamka ten nemá konkurenci....peču ho stále a moc nám chutná.
Česťa kuba
(upraveno)
9. 1. 2012, 11:38
@Kamis1
pajina186
(upraveno)
3. 1. 2012, 8:21
tak jsem zkoušela chlebík dle vašehoreceptu v pekárně od Ježíška je vynikající
Česťa kuba
(upraveno)
3. 1. 2012, 8:55
@pajina186
Moc děkuji jsem ráda, že chutná nevím jak dlouho vám vydrží, u nás je 2 den snězený zkuste ještě do vody dát uvařený nastrouhaný brambor, chlebík bude vláčnější a vydrží déle
pajina186
(upraveno)
5. 1. 2012, 19:30
@Česťa kuba
tak jsem dnes pekla i s bramborou..tento chlebík nemá chybu je už skoro snědený recept už jsem předala dál,,kamarádce je nadšená budu zkoušet i nějaký vánočkový..nemáte osvědčený?
Česťa kuba
(upraveno)
6. 1. 2012, 17:51
@pajina186
Tak to jsem moc ráda a jestli chcete upéct vánočku v pekárně, mám u sebe i recept na mazanec (vánočka, loupáky... ...ty jsou skvělé, dělám často klukům k snídani) jen by to těsto v pekárně mělo zdvojnásobit svůj objem, když nakyne málo, během pečení popracká. Je to vynikající těsto, zkuste
JARYEL
(upraveno)
2. 9. 2011, 13:02
jestli tomu dobře rozumím,tak na chléb z pekárny potřebuju 380ml vody?Píšete v surovinách 350ml ,ale pak dole máte,že na pečení v pekárně přidáváte ještě 30ml. je to tak?Prosím o odpověd,chtěla bych ho o víkendu vyzkoušet,díky S.
Česťa kuba
(upraveno)
2. 9. 2011, 13:10
@JARYEL
350 ml vody je na pečení v pekárně, pokud chcete těsto z ošatky, tak 30 ml uberte. A těsto je ještě lepší s uvařenou nastrouhanou bramborou. Je skvěle vláčné a dlouho vydrží