(recept
si oblíbilo 35 návštěvníků)
Šťavnaté krůtí masíčko
Potřebné ingredience
krůtí prsa, sůl, česnek, tymián, rozmarýn, hořčičné semínko, brambory, mrkev, cibule. NÁLEV: voda, cukr, sůl
Postup přípravy
Krůtí maso vcelku si naložíme večer předem do nálevu z 1 l vody, 100g cukru a 100g soli. (Na menší, cca 400-500g maso dělám poloviční dávku). Dáme do uzavřené nádoby a necháme v chladničce. Hodinu před pečením jej z nálevu vytáhneme, osušíme a necháme hodinu při pokojové teplotě stát.
Připravíme si pastu z olivového oleje, utřeného česneku, tymiánu, rozmarýnu a horčičného semínka (můžou být i jiné bylinky, podle chuti - například petržel, oregano, libeček, šalvěj apod.). Už maso nesolíme, protože ono je dost slané z nálevu a bylo by pak přesolené! Do krůtího masa nařežeme rýhy, vyplníme pastou, zprudka osmahneme na trošce oleje, aby se zatáhlo.
Do zapékací mísy dáme trochu oleje, rozpůlené neloupané brambory také s rýhami, mrkev, rozkrojenou cibuli a celou paličku česneku rozkrojenou napůl. Osolíme a opepříme. Navrch položíme maso, potřeme zbylou pastou a dáme péct na 180 stupňů, trvá to tak hodinu podle velikosti masa.
Krůtí masíčko je neskutečně křehké a hlavně šťavnaté a nevysušené.
Jako příloha je vhodná i dýně na smetaně: zpěníme ciulku s česnekem, zkaramelizujeme s jednou lžičkou cukru, přidáme nastrouhanou dýni (nejlépe hokaidó i se slupkou), podlejeme vodou, podusíme, zahustíme moukou, povaříme, osolíme, nakonec zjemníme smetanou či zakysanou smetanou.
Inspiraci jsem našla v Albert magazínu, ale recept je hodně pozměněný ,-)
Dobrou chuť!
Připravíme si pastu z olivového oleje, utřeného česneku, tymiánu, rozmarýnu a horčičného semínka (můžou být i jiné bylinky, podle chuti - například petržel, oregano, libeček, šalvěj apod.). Už maso nesolíme, protože ono je dost slané z nálevu a bylo by pak přesolené! Do krůtího masa nařežeme rýhy, vyplníme pastou, zprudka osmahneme na trošce oleje, aby se zatáhlo.
Do zapékací mísy dáme trochu oleje, rozpůlené neloupané brambory také s rýhami, mrkev, rozkrojenou cibuli a celou paličku česneku rozkrojenou napůl. Osolíme a opepříme. Navrch položíme maso, potřeme zbylou pastou a dáme péct na 180 stupňů, trvá to tak hodinu podle velikosti masa.
Krůtí masíčko je neskutečně křehké a hlavně šťavnaté a nevysušené.
Jako příloha je vhodná i dýně na smetaně: zpěníme ciulku s česnekem, zkaramelizujeme s jednou lžičkou cukru, přidáme nastrouhanou dýni (nejlépe hokaidó i se slupkou), podlejeme vodou, podusíme, zahustíme moukou, povaříme, osolíme, nakonec zjemníme smetanou či zakysanou smetanou.
Inspiraci jsem našla v Albert magazínu, ale recept je hodně pozměněný ,-)
Dobrou chuť!
s dýní na smetaně
šťavnaté masíčko
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
xxvladka
(upraveno)
15. 3. 2015, 12:49
Dnes jsem dělala k obědu krůtí závitky a maso jsem naložila do nálevu,musím pochválit,bylo šťavnaté opravdu skvělé.
Bylinka1
(upraveno)
14. 9. 2014, 0:44
To vypadá moc dobře
babkamt
(upraveno)
13. 9. 2014, 22:29
lidare
(upraveno)
13. 9. 2014, 21:09
janulkask
(upraveno)
13. 9. 2014, 20:29
Dobry vecer, chcela by som sa opytat ci sa to pecie zakryte alebo odkryte? Dakujem. Janka
laskonka333
(upraveno)
8. 7. 2013, 0:14
novackova
(upraveno)
7. 7. 2013, 22:01
enkka
(upraveno)
7. 7. 2013, 21:38
marijka
(upraveno)
7. 7. 2013, 21:37
luxusní,dělám už pravidelně!
daba
(upraveno)
30. 9. 2011, 19:29
Tak jsem to vyzkoušela, ale na mě je to teda moc slané.
sekaček
(upraveno)
28. 5. 2011, 17:50
Moc,děkuji za nápad jelikož jsem měla na mrazáku krutí maso a nevěděla co sním nerada ho dělám je suché a nikdy si na měm moc nepochutnáme a tak jsem skusíla a doslova mi to vyrazilo děch manžel se se mnou hádal,že to nebylo krutí a tak jsem z odpadu musela až najít obal,aby dal pokoj Dnes jsme měly hosty a tak jsem jsem ho dělala znova a skoušela jsem tam i kousek vepřové pečeně výsledek byl stejný a návštěva ta odcházela z boulema za ušima dělala jsem k nim smetanové brambory a skvěle se to doplňovalo Fakt moc super určitě vyskoušejte nebudete litovat Zdeňka
MatildaH
(upraveno)
1. 6. 2011, 16:41
@sekaček
Tedy to mě těší a děkuji za krásný komentář A máte pravdu, to maso je tak šťavnaté, že málokdo by v tom hádal krůtí maso
Janiska
(upraveno)
16. 5. 2011, 18:12
Právě mám v troubě .... nádherně to voní .... už se moc těšíme, až to ochutnáme ... Tak jsme právě dojedli a musím Vám hned napsat ... masíčko je fakt LUXUSNÍ !!! .... Všem doporučuji až zkusí, fakt je to mňamka
cettia
(upraveno)
4. 4. 2011, 11:33
Opravdu výborné, měla jsem vykostěné krutí stehno.Byla jsem nedůvěřivá k tomu cukru co je na lák.Bezvadně se to proleželo a vůbec to nebylo suché.Děkuji za recept
MatildaH
(upraveno)
1. 6. 2011, 16:42
@cettia
Jsem ráda, že chutnalo