(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Tartar (tatarák) z lososa
Potřebné ingredience
200g čerstvého syrového lososa, 2 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžíce čerstvého sekaného kopru nebo bazalky (orientační množství, dolaďte si podle své chuti), 1/2 limetky, sůl, pepř, navíc čekanku, rukolu a polníček (v libovolné kombinaci)
Postup přípravy
Verzí tartarů z lososa jsem potkala už hodně. Pár mi jich opravdu hodně chutnalo a z nich je tato zde uvedená složena z relativně nejdostupnějších surovin. :)
1/ Lososa zbavit kůže a kostí, nakrájet na malé kousky a potom nožem nasekat najemno.
2/ Šalotku nakrájet najemno a potom ještě jemněji nasekat nožem.
3/ Kopr nebo bazalku nasekat najemno.
4/ Z půlky limetky vymačkat šťávu.
5/ Najemno nasekaného lososa, šalotku a kopr nebo bazalku smíchat se šťávou z limetky a olivovým olejem. Podle chuti dosolit a velmi mírně opepřit (pepření lze úplně vynechat).
6/ Na talíř rozhodit čekanku, rukolu a polníček (cokoli, co z toho máte) a na ně nainstalovat tatarák. Můžete např. pomocí dvou lžiček tvarovat nočky nebo si pomoci kruhovým tvořítkem nebo vykrajovátkem.
Pozn.:
Doporučuji podávat s bílým pečivem a sklenkou dobrého bílého vína (např. nějakým dobrým Rýnským ryzlinkem).
Budete-li to brát jako hlavní jídlo, bude toto množství dostatečné pro dvě osoby. Jako předkrm vystačí pro 3 - 4 osoby.
1/ Lososa zbavit kůže a kostí, nakrájet na malé kousky a potom nožem nasekat najemno.
2/ Šalotku nakrájet najemno a potom ještě jemněji nasekat nožem.
3/ Kopr nebo bazalku nasekat najemno.
4/ Z půlky limetky vymačkat šťávu.
5/ Najemno nasekaného lososa, šalotku a kopr nebo bazalku smíchat se šťávou z limetky a olivovým olejem. Podle chuti dosolit a velmi mírně opepřit (pepření lze úplně vynechat).
6/ Na talíř rozhodit čekanku, rukolu a polníček (cokoli, co z toho máte) a na ně nainstalovat tatarák. Můžete např. pomocí dvou lžiček tvarovat nočky nebo si pomoci kruhovým tvořítkem nebo vykrajovátkem.
Pozn.:
Doporučuji podávat s bílým pečivem a sklenkou dobrého bílého vína (např. nějakým dobrým Rýnským ryzlinkem).
Budete-li to brát jako hlavní jídlo, bude toto množství dostatečné pro dvě osoby. Jako předkrm vystačí pro 3 - 4 osoby.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé