(recept
si oblíbilo 67 návštěvníků)
BRUSINKA DORT
Potřebné ingredience
PIŠKOT: 4 vejce, 4 PL cukru, 4 PL teplé vody, 5 PL polohrubé mouky, 1 PL kakaa, 1/2 Prášku do pečiva, 50 g tmavé čokolády, 1 PL másla. KRÉM: 2 skleničky brusinek, 1 malinový pudink, 2 zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, 2PL rumu, 4 šlehačky,ztužovač.
Postup přípravy
Žloutky + cukr + vodu ušleháme, přidáme roztopenou čokoládu s 1 polévkovou lžící másla a necháme zchladnout, mouku s práškem do pečiva a kakaem, nakonec přidáme sníh z bílků. Nalijeme do dortové formy průměr 26 cm na pečící papír a pečeme na 180 st. cca 20 minut. Necháme vychladit. Piškot přendáme na tác a kolem vrátíme umytý dortový ráfek. Nebo necháme v dortové formě, záleží na vás. Propícháme piškot a pokapeme rumem.
Krém: Brusinky /cca 400-500 g/ svaříme s 1 malinovým pudinkem od Oetkera, bude to husté, ale pak se vše krásně vyšlehá, necháme vychladit a pak přidáme do zakysaných smetan, smíchaných s vanilkovým cukrem. Promícháme metličkou. Ušleháme 2 šlehačky + ztužovač a vmícháme do brusinkového krému, naneseme na piškot. Nahoru naneseme ušlehané zbývající 2 šlehačky. Necháme vychladit.
Do krému můžeme přidat trošku rumu. Je moc dobrý a jednoduchý. Šlehačky můžete použít práškové od Oetkera, dobře drží tvar, ale jsou lehce oslazené, jinak samozřejmě normální neochucené.
Krém: Brusinky /cca 400-500 g/ svaříme s 1 malinovým pudinkem od Oetkera, bude to husté, ale pak se vše krásně vyšlehá, necháme vychladit a pak přidáme do zakysaných smetan, smíchaných s vanilkovým cukrem. Promícháme metličkou. Ušleháme 2 šlehačky + ztužovač a vmícháme do brusinkového krému, naneseme na piškot. Nahoru naneseme ušlehané zbývající 2 šlehačky. Necháme vychladit.
Do krému můžeme přidat trošku rumu. Je moc dobrý a jednoduchý. Šlehačky můžete použít práškové od Oetkera, dobře drží tvar, ale jsou lehce oslazené, jinak samozřejmě normální neochucené.
trochu jinak podle Jany. I
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
28. 1. 2016, 11:59
žingi
(upraveno)
26. 1. 2016, 12:54
to je krása
novackova
(upraveno)
17. 1. 2016, 16:28
74Martina
(upraveno)
17. 1. 2016, 14:42
Naprosto luxusní záležitost jsem pekla dceři k desátým narozeninám a musím říct,že je opravdu výborný-nezbyl ani drobeček.
Itula
(upraveno)
26. 1. 2016, 12:34
@74Martina
Děkuji Martino
janai
(upraveno)
27. 1. 2012, 11:30
tento výborný recept jsem podle vás pekla už mockrát, dokonce i v této úpravě http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3927913 a až teď jsem si uvědomila, že jsem Vám za něj ani nepoděkovala, je totiž fakt skvělý. Když má přijet sestra na návštěvu, tak už předem hlásí...."doufám, že víš, co máš upéct" takže moc děkuji za recept
Itula
(upraveno)
27. 1. 2012, 23:58
@janai
To mám radost, děkuji. Jani máte je krásné
vevey
(upraveno)
26. 1. 2012, 17:24
no to vypadá skvěle Zituš
Itula
(upraveno)
27. 1. 2012, 23:55
@vevey
Děkuji a zdravím do Havířova
nagype
(upraveno)
23. 9. 2011, 17:03
Zito, mouka je polohrubá? Chtěla bych dortík zkusit Sašence k narozeninám, vypadá nádherně
Itula
(upraveno)
24. 9. 2011, 2:49
@nagype
Ahoj Petro, ano polohrubá, to je moje chyba, že jsem neuvedla. Opravím. Tak ať chutná. Zita
Evelinaa
(upraveno)
20. 3. 2011, 17:11
Skvělý dort, jednoduchý a úspěch u všech zaručen. Nic lepšího jsem nejedla...
Itula
(upraveno)
21. 3. 2011, 0:57
@Evelinaa
Vladik.b
(upraveno)
17. 3. 2011, 17:48
ach jo, to zas bude děsně žravé a kalorické , že já to vúbec našla.! a to jsem si říkala, že je post a nebudem mlsat. Hned ukládám a o víkendu asi mlsně zhřešíme.
Itula
(upraveno)
19. 3. 2011, 0:13
@Vladik.b
Vlaďko, hlavně když chutná
chalupnicka
(upraveno)
3. 3. 2011, 10:28
Receptík vypadá Zito-náramě-také hledám něco na oslavu Tomášů-tak to bude asi přesně ono.Díky Alča
Itula
(upraveno)
4. 3. 2011, 10:14
@chalupnicka
Alenko, tak ať se povede a děkuji
TanjaFo
(upraveno)
2. 3. 2011, 9:22
To je jeden z mála dortů, tady na mmb, co bych si určitě dala. Tento lahodí nejen oku, ale i jazyku. Marcipánové a krémové jsou nádherné, ale ty osobně nemusím, ale tohle musí být mňam. Určitě zkusím, narozky budou coby-dup
Itula
(upraveno)
3. 3. 2011, 1:29
@TanjaFo
Táňo, děkuji za milý komentář a určitě vyzkoušejte
JanaHovor
(upraveno)
1. 3. 2011, 13:58
Dobrý den Zituš, váš recept mě nadchl - mám domácí zavařený rybíz jako brusinky, tak bych to prubla s ním - jen nevím kolik gramů mají ty brusinky co používáte. Jestli je budete někdy mít po ruce, kukněte se mi prosím Děkuju Jana
Itula
(upraveno)
2. 3. 2011, 1:25
@JanaHovor
Jani, kupuji brusinky v šestihranné skleničce od Rolnik, mají v Tescu i v jiných marketech, jsou velké a pěkně husté, nejsou přeslazené, což je dobře. Používám je i ke svíčkové atd. Sklenička má 300 gramů, do krému používám 400 až 500 g , ale použít můžete i svoje domácí, zkusit můžete i z rybízu, doufám, že budete spokojená a pak písněte Připsala jsem množství do receptu.
JanaHovor
(upraveno)
2. 3. 2011, 9:06
@Itula
Děkuju moc - o víkendu určo zkusím mám těch domácích faleš.brusinek hafo, tak zkusím z toho Pak určo napíšu - mějte se Jana
JanaHovor
(upraveno)
13. 3. 2011, 19:54
@JanaHovor
Tento víkend jsem tvořila z rybízu alá brusinky, nejprv mi to přišlo hodně zvláštní, ale u druhého kousku mi to zachutnalo víc a rodina si ho nemohla vynachválit jen bych nedávala už ty vanilkové cukry, bylo to dosti sladké. Moc díky
Itula
(upraveno)
14. 3. 2011, 9:35
@JanaHovor
Jani, když dáte dva cukry do dvou zakysanek + dvě nesladké šlehačky , tak to je akorát, ale záleží jak máte ty kompoty sladké, jestli je máte sladší, tak je nedávejte. Já brusinky kupuji a jsou sladko kyselé, pak by to bylo víc kyselejší. Vím, že domácí většinou sladíme víc, takže musíš vždy podle své chuti. Jsem ráda, že chutnalo
JanaHovor
(upraveno)
14. 3. 2011, 12:25
@Itula
Jo jo tak jsem to myslela, že kdyby někdo dělal jako já z domácích faleš.brusinek, tak už nedávat cukříky Origoš brusinky budou myslím ještě chutnější
haroub
(upraveno)
27. 2. 2011, 19:31
To musí být lahoda,mńam
Itula
(upraveno)
28. 2. 2011, 11:11
@haroub
spero
(upraveno)
26. 2. 2011, 18:16
Ahoj Zituš. To musí být veliká dobrotka. Vypadá nádherně.
Itula
(upraveno)
28. 2. 2011, 11:11
@spero
Ivanko, děkuji, je moc dobrý