(recept
si oblíbilo 27 návštěvníků)
JABLKOVÝ ŠTRŮDL - 4 recepty
Potřebné ingredience
PIVNÍ TĚSTO : 500 g hladké mouky, 250 g másla nebo 100% tuku, 1/4 l světlého piva, špetka soli. ZÁVIN MOJÍ BABIČKY: 500 g hladké mouky, 1 máslo /hera/, 2 žloutky, 125 ml vlažné vody, 2 lžíce octa, trocha soli, osolit je důležité. JOGURTOVÉ: 300 g hladké mouky, 1 malý bílý jogurt /150g/, 250 g másla nebo hery. Nebo 300g mouky, 120 g tuku a dva bílé jogurty po 125g. ŠLEHAČKOVÉ: 3 skleničky od hořčice hladké mouky, 1 máslo (100 % tuk), 1 šlehačka.
Postup přípravy
1.PIVNÍ TĚSTO: Do mouky nastrouháme nahrubo máslo nebo 100% tuk, přidáme pivo a sůl. Zpracujeme těsto a podle potřeby můžeme přidat ještě trochu piva nebo mouky. Těsto bude hezky vláčné. Nahřejeme si kastrůlek, nebo mísu, těsto dáme na talíř a přikryjeme ho nahřátým kastrůlkem. Necháme cca 20 minut odpočívat. Rozválíme a naplníme jablíčky,posypeme cukrem, skořicí, ořechy, pokapeme rozpuštěným máslem, svineme a potřeme máslem, pečeme na 180-200st.,do zlatova, po upečení potřeme ještě rozpuštěným máslem s rumem, pak pocukrujeme. Dobré je vyválené těsto posypat osmaženou strouhankou na másle, v případě hodně šťavnatých jablek je dobré smíchat jablíčka s vanilkovým pudinkem. Místo másla můžete potřít vajíčkem
2.ZÁVIN MOJÍ BABIČKY:
500 g hladké mouky, 1 máslo /hera/, 2 žloutky, 125 ml vlažné vody, 2 lžíce octa, trocha soli, osolit je důležité.
Z uvedených surovin umícháme těsto, které necháme do druhého dne v chladničce. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova.
3 JOGURTOVÉ:
300 g hladké mouky, 1 malý bílý jogurt /150g/, 250 g másla nebo hery. Nebo 300g mouky, 120 g tuku a dva bílé jogurty po 125g.
Postup stejný - zpracovat těsto , vyválet, naplnit, zabalit, upéct.
4.ŠLEHAČKOVÉ:
3 skleničky od hořčice hladké mouky, 1 máslo (100 % tuk), 1 šlehačka.
Do mouky nastrouháme 100 % tuk, zalijeme šlehačkou a dobře propracujeme. Necháme chvíli odpočinout v ledničce. Pak těsto rozdělíme na 3-4 díly, rozválíme, doprostřed dáme strouhanku, na to jablka, rozinky, ořechy a zasypeme cukrem se skořicí. Přehneme z jedné a pak z druhé strany a zahneme konce dovnitř. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, propíchneme na několika místech a pečeme do zlatova.
Jako sladká tečka závinu je osvědčená vanilková zmrzlina, kopeček šlehačky a ozdobení čokoládou
2.ZÁVIN MOJÍ BABIČKY:
500 g hladké mouky, 1 máslo /hera/, 2 žloutky, 125 ml vlažné vody, 2 lžíce octa, trocha soli, osolit je důležité.
Z uvedených surovin umícháme těsto, které necháme do druhého dne v chladničce. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova.
3 JOGURTOVÉ:
300 g hladké mouky, 1 malý bílý jogurt /150g/, 250 g másla nebo hery. Nebo 300g mouky, 120 g tuku a dva bílé jogurty po 125g.
Postup stejný - zpracovat těsto , vyválet, naplnit, zabalit, upéct.
4.ŠLEHAČKOVÉ:
3 skleničky od hořčice hladké mouky, 1 máslo (100 % tuk), 1 šlehačka.
Do mouky nastrouháme 100 % tuk, zalijeme šlehačkou a dobře propracujeme. Necháme chvíli odpočinout v ledničce. Pak těsto rozdělíme na 3-4 díly, rozválíme, doprostřed dáme strouhanku, na to jablka, rozinky, ořechy a zasypeme cukrem se skořicí. Přehneme z jedné a pak z druhé strany a zahneme konce dovnitř. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, propíchneme na několika místech a pečeme do zlatova.
Jako sladká tečka závinu je osvědčená vanilková zmrzlina, kopeček šlehačky a ozdobení čokoládou
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
26. 2. 2013, 13:09
Skvelé receptíky, máme tadi záviny tak sa mi hodia
Itula
(upraveno)
29. 3. 2013, 19:42
@laskonka333
hrusticka84
(upraveno)
22. 2. 2013, 7:43
Mám vyzkoušený zatím jen ten s pivem a byl moc dobrý
Itula
(upraveno)
26. 2. 2013, 12:08
@hrusticka84
Jsem ráda, že chutnal
lidare
(upraveno)
14. 8. 2011, 17:10
taky ukládám,štrůdle máme rádi
Vercada
(upraveno)
11. 8. 2011, 23:40
Prosím vás, u toho jogurtového receptu jsou tedy dohromady ty jogurty tři? Nemůže být rovnou jeden veliký?
Itula
(upraveno)
14. 8. 2011, 17:00
@Vercada
Verunko, máš tam dvě varianty těsta, takže buď jeden nebo v druhém případě dva. Zdravím Zita
jeremy
(upraveno)
26. 2. 2011, 14:12
zrovna včera mi dávala kámoška taky recept na listové těsto z piva! Ty Vaše si opíšu a vyzkouším také, díky moc. Hezkou sobotu.