Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 27 návštěvníků)

JABLKOVÝ ŠTRŮDL - 4 recepty

0.0
JABLKOVÝ ŠTRŮDL  - 4 recepty

Potřebné ingredience

PIVNÍ TĚSTO : 500 g hladké mouky, 250 g másla nebo 100% tuku, 1/4 l světlého piva, špetka soli. ZÁVIN MOJÍ BABIČKY: 500 g hladké mouky, 1 máslo /hera/, 2 žloutky, 125 ml vlažné vody, 2 lžíce octa, trocha soli, osolit je důležité. JOGURTOVÉ: 300 g hladké mouky, 1 malý bílý jogurt /150g/, 250 g másla nebo hery. Nebo 300g mouky, 120 g tuku a dva bílé jogurty po 125g. ŠLEHAČKOVÉ: 3 skleničky od hořčice hladké mouky, 1 máslo (100 % tuk), 1 šlehačka.

Postup přípravy

1.PIVNÍ TĚSTO: Do mouky nastrouháme nahrubo máslo nebo 100% tuk, přidáme pivo a sůl. Zpracujeme těsto a podle potřeby můžeme přidat ještě trochu piva nebo mouky. Těsto bude hezky vláčné. Nahřejeme si kastrůlek, nebo mísu, těsto dáme na talíř a přikryjeme ho nahřátým kastrůlkem. Necháme cca 20 minut odpočívat. Rozválíme a naplníme jablíčky,posypeme cukrem, skořicí, ořechy, pokapeme rozpuštěným máslem, svineme a potřeme máslem, pečeme na 180-200st.,do zlatova, po upečení potřeme ještě rozpuštěným máslem s rumem, pak pocukrujeme. Dobré je vyválené těsto posypat osmaženou strouhankou na másle, v případě hodně šťavnatých jablek je dobré smíchat jablíčka s vanilkovým pudinkem. Místo másla můžete potřít vajíčkem

2.ZÁVIN MOJÍ BABIČKY:
500 g hladké mouky, 1 máslo /hera/, 2 žloutky, 125 ml vlažné vody, 2 lžíce octa, trocha soli, osolit je důležité.
Z uvedených surovin umícháme těsto, které necháme do druhého dne v chladničce. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova.

3 JOGURTOVÉ:
300 g hladké mouky, 1 malý bílý jogurt /150g/, 250 g másla nebo hery. Nebo 300g mouky, 120 g tuku a dva bílé jogurty po 125g.
Postup stejný - zpracovat těsto , vyválet, naplnit, zabalit, upéct.

4.ŠLEHAČKOVÉ:
3 skleničky od hořčice hladké mouky, 1 máslo (100 % tuk), 1 šlehačka.
Do mouky nastrouháme 100 % tuk, zalijeme šlehačkou a dobře propracujeme. Necháme chvíli odpočinout v ledničce. Pak těsto rozdělíme na 3-4 díly, rozválíme, doprostřed dáme strouhanku, na to jablka, rozinky, ořechy a zasypeme cukrem se skořicí. Přehneme z jedné a pak z druhé strany a zahneme konce dovnitř. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, propíchneme na několika místech a pečeme do zlatova.

Jako sladká tečka závinu je osvědčená vanilková zmrzlina, kopeček šlehačky a ozdobení čokoládou

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 26. 2. 2013, 13:09
Skvelé receptíky, máme tadi záviny tak sa mi hodia :-) :-) :-)
Itula 29. 3. 2013, 19:42
@laskonka333 (hello) (velikonoce)
hrusticka84 22. 2. 2013, 7:43
Mám vyzkoušený zatím jen ten s pivem a byl moc dobrý (C)
Itula 26. 2. 2013, 12:08
@hrusticka84 Jsem ráda, že chutnal (Y) (L)
lidare 14. 8. 2011, 17:10
(Y)taky ukládám,štrůdle máme rádi (clamp) (C)
Vercada 11. 8. 2011, 23:40
Prosím vás, u toho jogurtového receptu jsou tedy dohromady ty jogurty tři? *-) Nemůže být rovnou jeden veliký? *-)
Itula 14. 8. 2011, 17:00
@Vercada Verunko, máš tam dvě varianty těsta, takže buď jeden nebo v druhém případě dva. Zdravím Zita (F) (F)
jeremy 26. 2. 2011, 14:12
(clamp) (clamp) (clamp) (Y)zrovna včera mi dávala kámoška taky recept na listové těsto z piva! ,-) (Y) (Y) (Y) (Y)Ty Vaše si opíšu a vyzkouším také, díky moc. Hezkou sobotu. (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie