JABLKOVÝ ŠTRŮDL - 4 recepty
Potřebné ingredience
PIVNÍ TĚSTO : 500 g hladké mouky, 250 g másla nebo 100% tuku, 1/4 l světlého piva, špetka soli. ZÁVIN MOJÍ BABIČKY: 500 g hladké mouky, 1 máslo /hera/, 2 žloutky, 125 ml vlažné vody, 2 lžíce octa, trocha soli, osolit je důležité. JOGURTOVÉ: 300 g hladké mouky, 1 malý bílý jogurt /150g/, 250 g másla nebo hery. Nebo 300g mouky, 120 g tuku a dva bílé jogurty po 125g. ŠLEHAČKOVÉ: 3 skleničky od hořčice hladké mouky, 1 máslo (100 % tuk), 1 šlehačka.
Postup přípravy
2.ZÁVIN MOJÍ BABIČKY:
500 g hladké mouky, 1 máslo /hera/, 2 žloutky, 125 ml vlažné vody, 2 lžíce octa, trocha soli, osolit je důležité.
Z uvedených surovin umícháme těsto, které necháme do druhého dne v chladničce. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova.
3 JOGURTOVÉ:
300 g hladké mouky, 1 malý bílý jogurt /150g/, 250 g másla nebo hery. Nebo 300g mouky, 120 g tuku a dva bílé jogurty po 125g.
Postup stejný - zpracovat těsto , vyválet, naplnit, zabalit, upéct.
4.ŠLEHAČKOVÉ:
3 skleničky od hořčice hladké mouky, 1 máslo (100 % tuk), 1 šlehačka.
Do mouky nastrouháme 100 % tuk, zalijeme šlehačkou a dobře propracujeme. Necháme chvíli odpočinout v ledničce. Pak těsto rozdělíme na 3-4 díly, rozválíme, doprostřed dáme strouhanku, na to jablka, rozinky, ořechy a zasypeme cukrem se skořicí. Přehneme z jedné a pak z druhé strany a zahneme konce dovnitř. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, propíchneme na několika místech a pečeme do zlatova.
Jako sladká tečka závinu je osvědčená vanilková zmrzlina, kopeček šlehačky a ozdobení čokoládou
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé