(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Staročeský sladký vánočný jahelník
Potřebné ingredience
2 šálky pěkných žlutých jáhel, 0,5 l vody, 0,5 l mléka, půl lžíce soli, 4 kostky cukrku, trocha skořice, troška mletého nebo strouhaného muškátového oříšku, 2 lžíce oleje, kousek másla, smetanu, 4 žloutky, rozinky, sušené švestky a sušené meruňky, cukr dle chuti.
Postup přípravy
Jáhly spařte vroucí vodou a propláchněte následně studenou vodou. dejte je vařit do směsi mléka, vody, soli, cukru, skořice, muškátu a oleje. Vařte pomalu do měkka.
Do jáhel vmíchejte cukr - dle chuti, kus másla, smetanu / pokud jsou uvařené jáhly příliš suché/, žloutky, rozinky, sušené švestky a meruňky / nakrájené na středně velké kousky/.
Dáme do zapékací mísy, uhladíme a směs zaoečeme jako nákypc30 minut. Ze zbylých bílku ušleháme sníh s cukrem a navrstvíme ho na dopékající se jáhelník - zapečeme dokud sníh není zlatý.
Jáhelník je tradiční starodávní štědrovečerní pokrm, jemuž lidé přisuzovali magickou moc - věřili, že jim drobné žluté jáhly přinesou hojnost peněz v následujúcím roce.
Čož, ale nebráni tomu,a by sme si ho robili v každej ročnej dobe..........:))
Do jáhel vmíchejte cukr - dle chuti, kus másla, smetanu / pokud jsou uvařené jáhly příliš suché/, žloutky, rozinky, sušené švestky a meruňky / nakrájené na středně velké kousky/.
Dáme do zapékací mísy, uhladíme a směs zaoečeme jako nákypc30 minut. Ze zbylých bílku ušleháme sníh s cukrem a navrstvíme ho na dopékající se jáhelník - zapečeme dokud sníh není zlatý.
Jáhelník je tradiční starodávní štědrovečerní pokrm, jemuž lidé přisuzovali magickou moc - věřili, že jim drobné žluté jáhly přinesou hojnost peněz v následujúcím roce.
Čož, ale nebráni tomu,a by sme si ho robili v každej ročnej dobe..........:))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé