Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

ARTYčOKY po římsku-postup jak je čistit

0.0
ARTYčOKY po římsku-postup jak je čistit

Potřebné ingredience

(2osoby)4artyčoky,citron,olej sůl,česnek,oliv olej

Postup přípravy

nejdříve si artyčoky očistíme.......odrthneme nejtvrdší listy,ty co jsou nejblíž u stopky,poté ořežeme tvrdou část listů-tmave zelenou až červenou(voz foto)
získáme tak jen mekkou část artyčoku,stopku trochu zařízneme a očistíme,tak že odřežeme tmave zelenou slupku........nakonec odřízneme tvrdou čast nahoře,neboli špičku artyčoku...asi 1cm aby jsme získali svetleší a mekkčí část listů..........pokud artyčoky maji vevnitř v kvetu chmíří,znamemá to že byli sklizeny pozdě,když kvetly a to je špatné ,artyčok je z kmene bodláku a tudíž toto chmíří je pichlavé a nedá se pozřít a musi se odstranit.....behem čištění artyčoku neustále kapeme po celé časti citronem,já vezmu pulku citronu a mažu"jim artyčok :-)
na olivovém oleji dáme zpenit strouček česneku,přidáme artyčoky,přikryjeme a osmahneme,pote podlijeme vodou a dusíme do mekka............
pro lepší chut můžeme do každé hlavy" dát česnek a trochu petželové nate......
nakonec osolíme.............
než artyčoky podáváme,pokapeme je znova oliv.olejem osolíme a můžeme ješte zakapat citronvou štávou.........
artyčoky můžeme taky uvařit ve vode,očistíme je podle postupu a potém vaříme ve vodě do změknutí..........

odrthané zelené listy

očištený stonek

očištěné artyčoky a odřezané špičky"

hotové artyčoky.....můžou být jako přiloha nebo samostatné jidlo s chlebem,2artyčoky na osobu zasytí až až...jsou plné železa a min.látek...ale jsou také težko stravitelné...takže nepřejídat se jich :-)

..

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie