(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
ARTYčOKY po římsku-postup jak je čistit
Potřebné ingredience
(2osoby)4artyčoky,citron,olej sůl,česnek,oliv olej
Postup přípravy
nejdříve si artyčoky očistíme.......odrthneme nejtvrdší listy,ty co jsou nejblíž u stopky,poté ořežeme tvrdou část listů-tmave zelenou až červenou(voz foto)
získáme tak jen mekkou část artyčoku,stopku trochu zařízneme a očistíme,tak že odřežeme tmave zelenou slupku........nakonec odřízneme tvrdou čast nahoře,neboli špičku artyčoku...asi 1cm aby jsme získali svetleší a mekkčí část listů..........pokud artyčoky maji vevnitř v kvetu chmíří,znamemá to že byli sklizeny pozdě,když kvetly a to je špatné ,artyčok je z kmene bodláku a tudíž toto chmíří je pichlavé a nedá se pozřít a musi se odstranit.....behem čištění artyčoku neustále kapeme po celé časti citronem,já vezmu pulku citronu a mažu"jim artyčok :-)
na olivovém oleji dáme zpenit strouček česneku,přidáme artyčoky,přikryjeme a osmahneme,pote podlijeme vodou a dusíme do mekka............
pro lepší chut můžeme do každé hlavy" dát česnek a trochu petželové nate......
nakonec osolíme.............
než artyčoky podáváme,pokapeme je znova oliv.olejem osolíme a můžeme ješte zakapat citronvou štávou.........
artyčoky můžeme taky uvařit ve vode,očistíme je podle postupu a potém vaříme ve vodě do změknutí..........
získáme tak jen mekkou část artyčoku,stopku trochu zařízneme a očistíme,tak že odřežeme tmave zelenou slupku........nakonec odřízneme tvrdou čast nahoře,neboli špičku artyčoku...asi 1cm aby jsme získali svetleší a mekkčí část listů..........pokud artyčoky maji vevnitř v kvetu chmíří,znamemá to že byli sklizeny pozdě,když kvetly a to je špatné ,artyčok je z kmene bodláku a tudíž toto chmíří je pichlavé a nedá se pozřít a musi se odstranit.....behem čištění artyčoku neustále kapeme po celé časti citronem,já vezmu pulku citronu a mažu"jim artyčok :-)
na olivovém oleji dáme zpenit strouček česneku,přidáme artyčoky,přikryjeme a osmahneme,pote podlijeme vodou a dusíme do mekka............
pro lepší chut můžeme do každé hlavy" dát česnek a trochu petželové nate......
nakonec osolíme.............
než artyčoky podáváme,pokapeme je znova oliv.olejem osolíme a můžeme ješte zakapat citronvou štávou.........
artyčoky můžeme taky uvařit ve vode,očistíme je podle postupu a potém vaříme ve vodě do změknutí..........
odrthané zelené listy
očištený stonek
očištěné artyčoky a odřezané špičky"
hotové artyčoky.....můžou být jako přiloha nebo samostatné jidlo s chlebem,2artyčoky na osobu zasytí až až...jsou plné železa a min.látek...ale jsou také težko stravitelné...takže nepřejídat se jich :-)
..
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé