(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
mazanec z Apetitu
Potřebné ingredience
TĚSTO: 30g droždí , 90g krupic.+ 1 vanilk.cukr, 250g hladké m.,250g polohr.m., cca 160ml mléka, 3 žloutky, špetka soli,citr.kůra, 125g másla nebo Hery,50g rozinek namočených v 50ml rumu NA POSYP: sekané mandle, 1 vejec na potření
Postup přípravy
Suroviny necháme dojít pokojové teploty.
V misce utřeme droždí se lžící cukru,přilijeme 120ml mléka a lžíci mouky.Až droždí vzejde,vsypeme mouku do velké mísy,přidáme kvásek,žloutky a dalších 30ml mléka,zbylý cukr,sůl,citr.kůru a rozpuštěný vlažný tuk.Vařečkou a pak rukou uhněteme hladké tvárné těsto.Zapracujeme rozinky s rumem,popř.dle chuti sekané mandle.
Dáme do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem ( zhruba 3hod.) zakryté utěrkou.Poté vytvoříme bochánek na mazanec nebo umotáme vánočku,posypeme mandlemi a necháme ještě 1 hod.kynout na plechu s pečícím papírem.
Včas začneme zahřívat troubu na 200st.
Mazanec potřeme vajíčkem.
Pečeme 5 min. při 200st.,pak snížíme teplotu na 160st. a pečeme cca 1 hod.
V misce utřeme droždí se lžící cukru,přilijeme 120ml mléka a lžíci mouky.Až droždí vzejde,vsypeme mouku do velké mísy,přidáme kvásek,žloutky a dalších 30ml mléka,zbylý cukr,sůl,citr.kůru a rozpuštěný vlažný tuk.Vařečkou a pak rukou uhněteme hladké tvárné těsto.Zapracujeme rozinky s rumem,popř.dle chuti sekané mandle.
Dáme do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem ( zhruba 3hod.) zakryté utěrkou.Poté vytvoříme bochánek na mazanec nebo umotáme vánočku,posypeme mandlemi a necháme ještě 1 hod.kynout na plechu s pečícím papírem.
Včas začneme zahřívat troubu na 200st.
Mazanec potřeme vajíčkem.
Pečeme 5 min. při 200st.,pak snížíme teplotu na 160st. a pečeme cca 1 hod.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé