Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

METYJA-jídlo z mého dětství-od babičky

0.0
METYJA-jídlo z mého dětství-od babičky

Potřebné ingredience

Uvařené šťouchané brambory,povidla,tvaroh na strouhání,cukr moučka,kousek rozpuštěného másla.

Postup přípravy

Uvařené šťouchané brambory dáme v cca 3 cm vrstvě na talíř,stejnou vrstvu povidel,posypeme strouhaným tvarohem,pocukrujem a polijeme rozpuštěným máslem..........
Pamatu ju si,že jako děti jsme tohle zvláštní jídlo u babičky zbožňovaly. Až budu dělat,dodám foto :)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jaruu 9. 2. 2011, 14:46
Něco podobného děláme také, ale místo brambor dáme na talíř v téže vrstvě škubánky, na ně dáme rozvařená jablka mírně oslazená, ty pak posypeme mletým mákem práškovým cukrem a omastíme máslem. Je to také jídlo našich babiček a prababiček a moc dobře chutná. Jarka
paluš 9. 2. 2011, 15:29
@Jaruu ....jé,tak to jsem neslyšela,ale nemusí to být špatné (Y),určitě vyzkouším (L)
petromila2 9. 2. 2011, 14:06
joj, metyja. můj táta o ní pořád básní. Dělávali ji doma když byl malý. Teď má 60. vidím, že jste od Zlína. Náhodou recept na KRAJANCE nemáte? Tchýně je má v hlavě od dětství. Recepty a lidé, kteří by si je pamatovali už nejsou k nalezení. Mějte se hezky Petra
zapi 24. 7. 2012, 18:48
@petromila2 Petro a není tohle ten váš Krajanec? Krajanec z podmáslí nebo smetany Suroviny: 1/2 kg hladké mouky, 1/4 litru kysané smetany nebo podmáslí, ¼ kg sádla nebo 100% tuk, sůl a 1/2 prášku do pečiva. (Místo tuku může být 250 g mletých škvarků) Příprava: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, pokud použijeme 100% tuk, tak ho nastrouháme. Vypracované těsto rozválíme asi na 1/2 cm a potřeme sádlem nebo 100% tukem. Pak třikrát přes sebe přeložíme a opět rozválíme. Toto těsto pak rozdělíme na dva díly, vytvoříme placku o tloušťce asi 2 cm, dáme na plech, posypeme solí a kmínem a pečeme na 180°C. Podává se místo knedlíků k pečenému masu a zelí, výborný je jako slané pečivo.
žabada 10. 2. 2011, 7:13
@petromila2 *-) Petro není to tohle? http://www.ochutnejtemoravu.cz/recepty/zobraz?recept=85 jestli né, tak mi to nějak přibližte, mám bratrance ve Vizovicích, až s nimi budu mluvit, tak se zeptám, jestli to neznají :-$
petromila2 14. 2. 2011, 8:22
@žabada Zdeni, škoda, to není ono. Ty naše se nějak dělali z hladké mouky, 33%smetany, sádla a peklo se to. Jídávalo se to u nás k fazolové omáčce. Nikdo už nezná ty poměry surovin, ani co tam přesně patřilo. Člověk si to v dětství nějak zapamatuje a pak už o tom jen sní. Mějte se hezky Peta
paluš 9. 2. 2011, 15:28
@petromila2 JJ,od Zlína (Y). Recept na krajance nemám (F). Já teda 60 ještě nemám,ale babička ty jídla se zvláštními názvy dělávala....metyja,patenty......a některé ani nevím jak se jmenovaly,ale všechno byli mňamky (hello) (hello)
hheellaa 9. 2. 2011, 0:02
Tenhle recept jsem si kdysi někde opsala pod stejným názvem, ale místo tvarohu byl mák. Ještě jsem nezkoušela, díky za připomenutí :-)
ilona 8. 2. 2011, 23:05
To musím zkusit, povidla můžu ve všem a tohle jsem nikdy neslysela :-)
paluš 8. 2. 2011, 23:07
@ilona Je to opravdu nezvyklé,ale my jsme se po tom mohli utlouct (jidlo) ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie