(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
METYJA-jídlo z mého dětství-od babičky
Potřebné ingredience
Uvařené šťouchané brambory,povidla,tvaroh na strouhání,cukr moučka,kousek rozpuštěného másla.
Postup přípravy
Uvařené šťouchané brambory dáme v cca 3 cm vrstvě na talíř,stejnou vrstvu povidel,posypeme strouhaným tvarohem,pocukrujem a polijeme rozpuštěným máslem..........
Pamatu ju si,že jako děti jsme tohle zvláštní jídlo u babičky zbožňovaly. Až budu dělat,dodám foto :)
Pamatu ju si,že jako děti jsme tohle zvláštní jídlo u babičky zbožňovaly. Až budu dělat,dodám foto :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Jaruu
(upraveno)
9. 2. 2011, 14:46
Něco podobného děláme také, ale místo brambor dáme na talíř v téže vrstvě škubánky, na ně dáme rozvařená jablka mírně oslazená, ty pak posypeme mletým mákem práškovým cukrem a omastíme máslem. Je to také jídlo našich babiček a prababiček a moc dobře chutná. Jarka
paluš
(upraveno)
9. 2. 2011, 15:29
@Jaruu
....jé,tak to jsem neslyšela,ale nemusí to být špatné ,určitě vyzkouším
petromila2
(upraveno)
9. 2. 2011, 14:06
joj, metyja. můj táta o ní pořád básní. Dělávali ji doma když byl malý. Teď má 60. vidím, že jste od Zlína. Náhodou recept na KRAJANCE nemáte? Tchýně je má v hlavě od dětství. Recepty a lidé, kteří by si je pamatovali už nejsou k nalezení. Mějte se hezky Petra
zapi
(upraveno)
24. 7. 2012, 18:48
@petromila2
Petro a není tohle ten váš Krajanec? Krajanec z podmáslí nebo smetany Suroviny: 1/2 kg hladké mouky, 1/4 litru kysané smetany nebo podmáslí, ¼ kg sádla nebo 100% tuk, sůl a 1/2 prášku do pečiva. (Místo tuku může být 250 g mletých škvarků) Příprava: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, pokud použijeme 100% tuk, tak ho nastrouháme. Vypracované těsto rozválíme asi na 1/2 cm a potřeme sádlem nebo 100% tukem. Pak třikrát přes sebe přeložíme a opět rozválíme. Toto těsto pak rozdělíme na dva díly, vytvoříme placku o tloušťce asi 2 cm, dáme na plech, posypeme solí a kmínem a pečeme na 180°C. Podává se místo knedlíků k pečenému masu a zelí, výborný je jako slané pečivo.
žabada
(upraveno)
10. 2. 2011, 7:13
@petromila2
Petro není to tohle? http://www.ochutnejtemoravu.cz/recepty/zobraz?recept=85 jestli né, tak mi to nějak přibližte, mám bratrance ve Vizovicích, až s nimi budu mluvit, tak se zeptám, jestli to neznají
petromila2
(upraveno)
14. 2. 2011, 8:22
@žabada
Zdeni, škoda, to není ono. Ty naše se nějak dělali z hladké mouky, 33%smetany, sádla a peklo se to. Jídávalo se to u nás k fazolové omáčce. Nikdo už nezná ty poměry surovin, ani co tam přesně patřilo. Člověk si to v dětství nějak zapamatuje a pak už o tom jen sní. Mějte se hezky Peta
paluš
(upraveno)
9. 2. 2011, 15:28
@petromila2
JJ,od Zlína . Recept na krajance nemám . Já teda 60 ještě nemám,ale babička ty jídla se zvláštními názvy dělávala....metyja,patenty......a některé ani nevím jak se jmenovaly,ale všechno byli mňamky
hheellaa
(upraveno)
9. 2. 2011, 0:02
Tenhle recept jsem si kdysi někde opsala pod stejným názvem, ale místo tvarohu byl mák. Ještě jsem nezkoušela, díky za připomenutí
ilona
(upraveno)
8. 2. 2011, 23:05
To musím zkusit, povidla můžu ve všem a tohle jsem nikdy neslysela
paluš
(upraveno)
8. 2. 2011, 23:07
@ilona
Je to opravdu nezvyklé,ale my jsme se po tom mohli utlouct