(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
Vepřová plec
Potřebné ingredience
1kg vepřového plecka, 1lžička cukru krystalu, 2,5 dkg soli, 1dcl vody.
Postup přípravy
Maso pokrájíte na kostky cca 4x4cm, osolíte, přidáte cukr a vodu. Dobře promícháte a necháte stát v lednici 2dny. Odleželé maso vložíme do nádoby na vaření šunky (uvnitř musí být ig.sáček), vtlačíme maso a dobře uzavřeme. Vaříme ve vroucí vodě 15 min., potom snížíme teplotu na cca 65°a udržujeme po dobu 60 minut. Po tém teplotu zvýším na cca 90°a vaříme dalších 20 minut. Potom vyjmene, prudce zchladíme ve studené vodě a studené necháme v lednici do druhého dne stát. Druhý den otevřeme a vyjmeme z formy. Odstraníme igelitový sáček a krájíme. Z 1 kila plecka (já ani nemám větší formu) získáte cca 900g výborného plecka ala šunka :-)
Naložené maso
Maso vtlačené do formy
..a hotovo :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
handaska
(upraveno)
20. 2. 2011, 15:22
Kdysi dávno "za totáče" jsme doma tuhle šunčičku dělali.....byla to výsada našeho taťky ......áchich, ta byla..... ....díky za připomenutí
trala
(upraveno)
16. 2. 2011, 16:25
Vyzkouším, díky.
ursula4
(upraveno)
16. 2. 2011, 16:10
Lenka,prosím ťa ,ten sáčok aj uviažeš motúzom?
Snezenkakyticka
(upraveno)
16. 2. 2011, 18:41
@ursula4
Maruško upevnila jsem gumičkou, takovou tou klasickou, co určitě doma máte a pevně stáhla...
iv@
(upraveno)
14. 2. 2011, 13:35
25 dkg soli? Nemají to být gramy, 25 g?
irinkaaa
(upraveno)
14. 2. 2011, 13:45
@iv@
Mají to být gramy jste pozorná
Snezenkakyticka
(upraveno)
15. 2. 2011, 12:56
@irinkaaa
...tam mělo být 2,5 dkg...omlouvám se, přepíšu to )
Vera N
(upraveno)
6. 2. 2011, 10:13
Před léty jsem taky dělala šunku. Ovšem, neměla jsem "šunkovar", tak jsem to dala do klasických sáčků na tlačenku a postupovala podobně. Jen při chlazení jsem sáček občas otočila, aby byla šunku kulatá.