(recept
si oblíbilo 30 návštěvníků)
Medovník
Potřebné ingredience
Těsto: 1 hera, 3 vejce, 3 lžíce medu (nejlépe tmavého), 300 g krupicového cukru, 400 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody Krém: 300 g másla, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (salko)
Postup přípravy
Tento recept mám od kamarádky z nějakého časopisu. Medovník podle něj upečený chutná stejně jak ten, co koupíte v krámě. Je opravdu výborný!
Na 12 kousků, 3000 kJ, 43g tuku na kousek, nemrazit !!!
Nad vroucí vodní lázeň postavte misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Do misky dejte heru a nechte rozpustit. Pak do ní rozklepněte vejce a přidejte med, cukr, mouku a jedlou sodu. Směs míchejte vařečkou asu deset minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Rozdělte ho na šest dílů a zapnětě troubu na 170°C.
Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (já použila poklici). Do předkresleného kruhu rozetřete gumovou stěrkou těsto v co nejtenčí vrstvě, mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat (po upečení okraje odříznete a použijete na posypku). Placku pečte dozlatova, sedm až deset minut, a totéž proveďte i s ostatními.
Odřezky dejte do misky a prsty je rozemněte na jemné drobečky (já naházela do robota a rozdrtila, je to jednoduché, rychlé a nebolí vás prsty).
Krém: kondenzované mléko a změklé máslo spolu vyšlehejte dohladka, nejlépe a nejrychleji to jde samozřejmě elektrickými metlami.
Počkejte, až všechny upečené pláty úplně vychladnou, a pak se pusťte do sestavování dortu. Delším nožem rozetřete krém na první plát. Přiklopte ho další plackou a také tu namažte, takto pokračujte dál. Na závěr potřete celý dort (i po obvodu) krémem a posypte posypkou. Medovník nechte aspoň dvě hodiny odležet, nejlépe však celé dva dny. Těsto změkne a dort bude krásně vláčný.
TIPY:
- Aby byly pláty upečeného těsta vláčnější, potřete je trochou javorového sirupu nebo černým čajem, a až poté nanášejte krém.
- Zavřenou plechovku kondenzovaného mléka vložte do hrnce s vodou, ten postavte na sporák a dvě hodiny vařte na mírném plameni (pokud budete vařit v papiňáku, potřebný čas vaření zredukujete na půlku). Mléko zkaramelizuje, zhnědne a ztuhne. S polovinou másla, tedy se 125g, utřete obsah konzervy. Pozor - karamel přidávejte postupně, aby výsledek nebyl přeslazený. Raději šlehejte elektrickým šlehačem na nejnižší rychlost, ať si šetříte ruce. Zbývajících 125g másla pak utřete se sáčkem vanilkového cukru a s krupicovým cukrem dle chuti. Oběma krémy pak střídavě plňte medovník. Libovolné vrstvy krému můžete posypat nasekanými vlašskými ořechy, klidně jimi vylepšete i připravenou posypku.
Na 12 kousků, 3000 kJ, 43g tuku na kousek, nemrazit !!!
Nad vroucí vodní lázeň postavte misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Do misky dejte heru a nechte rozpustit. Pak do ní rozklepněte vejce a přidejte med, cukr, mouku a jedlou sodu. Směs míchejte vařečkou asu deset minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Rozdělte ho na šest dílů a zapnětě troubu na 170°C.
Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (já použila poklici). Do předkresleného kruhu rozetřete gumovou stěrkou těsto v co nejtenčí vrstvě, mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat (po upečení okraje odříznete a použijete na posypku). Placku pečte dozlatova, sedm až deset minut, a totéž proveďte i s ostatními.
Odřezky dejte do misky a prsty je rozemněte na jemné drobečky (já naházela do robota a rozdrtila, je to jednoduché, rychlé a nebolí vás prsty).
Krém: kondenzované mléko a změklé máslo spolu vyšlehejte dohladka, nejlépe a nejrychleji to jde samozřejmě elektrickými metlami.
Počkejte, až všechny upečené pláty úplně vychladnou, a pak se pusťte do sestavování dortu. Delším nožem rozetřete krém na první plát. Přiklopte ho další plackou a také tu namažte, takto pokračujte dál. Na závěr potřete celý dort (i po obvodu) krémem a posypte posypkou. Medovník nechte aspoň dvě hodiny odležet, nejlépe však celé dva dny. Těsto změkne a dort bude krásně vláčný.
TIPY:
- Aby byly pláty upečeného těsta vláčnější, potřete je trochou javorového sirupu nebo černým čajem, a až poté nanášejte krém.
- Zavřenou plechovku kondenzovaného mléka vložte do hrnce s vodou, ten postavte na sporák a dvě hodiny vařte na mírném plameni (pokud budete vařit v papiňáku, potřebný čas vaření zredukujete na půlku). Mléko zkaramelizuje, zhnědne a ztuhne. S polovinou másla, tedy se 125g, utřete obsah konzervy. Pozor - karamel přidávejte postupně, aby výsledek nebyl přeslazený. Raději šlehejte elektrickým šlehačem na nejnižší rychlost, ať si šetříte ruce. Zbývajících 125g másla pak utřete se sáčkem vanilkového cukru a s krupicovým cukrem dle chuti. Oběma krémy pak střídavě plňte medovník. Libovolné vrstvy krému můžete posypat nasekanými vlašskými ořechy, klidně jimi vylepšete i připravenou posypku.
Ve dvoupatrové verzi - pro moji neteř k 10. narozeninám.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
djoker
(upraveno)
13. 11. 2011, 11:16
Dobrý den.po dlouhém probírání se všemi recepty na medovník,jsem naštěstí narazila na ten váš. Musím vám říct že je naprosto vynikající a jak píšete že je jako z obchodu,tak není je mnohem lepší... Moc děkuji za skvělý recept.Medovník je u nás a mých kamarádek hit letošních vánoc. Denisa
tmichalka
(upraveno)
22. 12. 2011, 16:16
@djoker
Moc děkuji za milý komentář a jsem moc ráda, že vám chutná... Přeji hezké vánoce
HHaannuullee
(upraveno)
5. 2. 2011, 14:03